Comencen els treballs geotècnics per garantir la seguretat de l’ermita de la Mare de Déu del Castell de Rivert, a Conca de Dalt

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
  • L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) comença el monitoratge de les esquerdes aparegudes en aquesta ermita romànica, situada damunt d’un cingle, per avaluar si calen actuacions de reforç del massís rocós

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, ha iniciat els treballs geotècnics de monitoratge de les esquerdes aparegudes en l’ermita romànica de la Mare de Déu del Castell de Rivert, a Conca de Dalt (Pallars Jussà), a petició de l’Ajuntament. L’objectiu és estudiar possibles moviments de la cinglera al capdamunt de la qual es troba l’ermita, avaluar la seguretat de l’edificació i de les cases properes i analitzar si calen actuacions de reforç del massís rocós.

La petita ermita del segle XI formava part de l’antic castell de Rivert, desaparegut, se situa dalt d’un turó que domina el poble pel nord i es troba en desús. El nucli antic del poble de Rivert se situa a recer de la cinglera. L’any 2022, l’Ajuntament de Conca de Dalt, municipi al qual pertany Rivert, va alertar de l’aparició d’algunes esquerdes a l’ermita i tècnics de l’ICGC s’hi van desplaçar per fer-hi una inspecció.



Fruit d’aquella visita, l’ICGC va determinar que la zona té una perillositat mitjana per possibles despreniments. Per tant, es va recomanar la instal·lació de testimonis de guix o fissurímetres de regle a les esquerdes de l’ermita, fer-ne el seguiment per detectar eventuals moviments en el massís i avaluar l’estat estructural actual per determinar si calen actuacions de reforç o reparació per garantir la preservació de l’ermita.

El mes de març d’enguany, l’Ajuntament va sol·licitar a l’ICGC l’impuls de les feines de monitoratge, que han començat fa pocs dies. Els sensors que s’instal·len per al control de les esquerdes recullen les dades i les envien a l’ICGC, on s’aniran processant amb la voluntat de comptar amb les primeres conclusions d’aquí un any.

La instal·lació dels aparells i l’anàlisi de les dades tindrà un cost aproximat de 10.000 euros, procedents dels fons del projecte europeu POCTEFA: SPIRAL (eStrategia PIRenaica d’Avisos per esLlavissades), en el qual participa l’ICGC. El projecte treballa per disminuir les afectacions de les esllavissades mitjançant l’adopció d’una estratègia transfronterera de protecció comuna que millori la seva previsió i prevenció, així com la preparació per a l’emergència, tant a escala regional com local.

treballs geotècnics
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 205 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×