El Departament d’Agricultura informa sobre com cal gestionar la tinença de pollastres i gallines per a l’autoconsum

0 Flares Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
  • Des de l’any 2014, a Catalunya cal informar sobre la tinença de pollastres i gallines ponedores d’autoconsum al Departament d’Agricultura
  • Com que l’autoconsum no permet la comercialització i no significa risc per a la seguretat alimentària, la norma actual permet fer un advertiment abans de proposar un expedient sancionador
  • D’aquesta manera, el propietari de les gallines pot donar compliment a les mesures requerides dins d’un termini

La cria d’aus per a autoconsum a Catalunya està regulada pel Decret 40/2014 de 25 de març, d’ordenació de les explotacions ramaderes, que estableix les condicions per a la tinença d’un nombre reduït d’aus de corral per part de particulars per a l’autoconsum familiar de carn i ous, i obliga a complir uns requisits mínims que garanteixin la sanitat animal i la innocuïtat d’aquests productes. Les aus i els ous produïts en les explotacions d’autoconsum només es poden destinar al consum en l’àmbit familiar.

La cria d’aus destinades exclusivament a l’autoconsum o al consum familiar no pot superar les 30 gallines ponedores d’ous per a consum privat i els 50 pollastres de capacitat; i cal adquirir els animals en establiments inscrits al REGA (Registre d’Explotacions Ramaderes).



Aquestes granges avícoles d’autoconsum també han d’estar inscrites a l’esmentat Registre, i prèviament a la inscripció cal disposar del permís municipal corresponent.

Com es pot fer el registre per les granges avícoles d’autoconsum?

Per a la inscripció al registre d’explotacions ramaderes a Catalunya cal fer un tràmit de comunicació. La comunicació es fa mitjançant el GTR (Sistema de Gestió Telemàtica Ramadera) o bé anant a l’oficina comarcal corresponent. Aquest tipus d’instal·lacions no requereixen una autorització, ja que l’autoconsum no es considera una activitat ramadera, perquè no es pot comercialitzar la seva producció.

Val a dir també que aquestes explotacions han de reforçar les mesures de bioseguretat per reduir el risc d’introducció i propagació de malalties, i també complir mesures d’higiene.

Pel que fa a les mesures mínimes de bioseguretat que cal tenir en compte per evitar malalties com la influència aviària són: protegir les aus d’autoconsum del contacte amb les aus salvatges (ànec, cigonya), impedir l’accés de les aus salvatges a l’aigua de beguda i al menjar de les d’autoconsum, i no subministrar aigua procedent de rius, basses o altres fonts exteriors. I quant a les mesures d’higiene, cal netejar i desinfectar periòdicament les instal·lacions on s’allotgen les aus, els abeuradors i les menjadores, i mantenir una correcta gestió de la gallinassa i les baixes.

Abans d’imposar una sanció, es realitza un avís 

L’incompliment dels requisits establerts per la normativa o la no inscripció així com la destinació dels productes a tercers és sancionable i la normativa sancionadora és la Llei estatal 8/2003 de Sanitat animal, que preveu com a incompliment lleu el fet de no estar registrat, i preveu una sanció de 600 a 3.000 euros, si bé també dona l’opció de fer un expedient d’advertiment.

De tota manera, Catalunya també disposa d’un protocol intern sobre actuacions a realitzar en llocs no registrats que estableix que respecte dels autoconsums, atès que no tenen risc per a la seguretat alimentària, quan es detecta l’incompliment es procedeix a fer un avís i no es proposa expedient sancionador, sinó que se li atorga un termini per realitzar les mesures que es requereixin.

tinença de pollastres
tinença de pollastres

El registre català d’explotacions ramaderes inclou tota mena d’instal·lacions avícoles, incloent-hi l’autoconsum i la petita capacitat, havent de disposar del corresponent codi REGA per poder allotjar animals. Així doncs, a Catalunya això no és nou, i actualment consten registrades en estat actiu un total de 4.812 explotacions (granges) amb presència de gallines o pollastres d’autoconsum. D’elles, 3.467 amb gallines ponedores i 1.342 consta amb pollastres de carn (cal tenir en compte que poden haver-hi granges en què convisquin alhora gallines i pollastres d’autoconsum).

També consten registrades a Catalunya 176 explotacions de gallines i pollastres de petita capacitat, 125 de les quals amb presència de gallines ponedores.

La normativa estatal d’ordenació de granges avícoles és el Reial decret 637/2021, que per primera vegada estableix les obligacions pel que fa als autoconsums a la resta de l’Estat, obligacions que ja estaven estipulades en l’esmentada normativa catalana que data de l’any 2014 i que estableix la inscripció al registre d’explotacions ramaderes de les instal·lacions d’autoconsum, no només avícola, sinó de totes les espècies i també els requisits a complir per aquest tipus d’instal·lacions.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 79 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×