L’ICGC publica l’ortoimatge territorial de Catalunya 2024, una eina clau per a la gestió i el coneixement del territori
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), organisme dependent del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, ha publicat la nova ortoimatge territorial de Catalunya corresponent a l’any 2024. Aquesta imatge, obtinguda a partir de vols aeris realitzats amb mitjans propis, ofereix una representació actualitzada i d’alta precisió del conjunt del territori català.
L’ortofoto és una imatge aèria corregida geomètricament per eliminar les distorsions i representar el territori com si s’hagués capturat des del zenit. La versió de l’any 2024 s’ha generat amb una resolució de píxel de 25 centímetres, fet que permet identificar amb detall l’estructura urbana, els conreus, el relleu i els canvis en el paisatge. A més, a diferència d’una simple imatge, l’ortofoto és una eina cartogràfica que permet no només interpretar visualment el territori, sinó també realitzar mesures precises de distàncies, superfícies i altres elements espacials, facilitant així l’anàlisi i el treball tècnic des de l’entorn digital.

Des de l’any 1983, l’ICGC produeix ortoimatges del territori català i, des del 2008, ha publicat anualment una ortofoto completa del país -amb les úniques excepcions del 2010 i 2011, d’una cobertura del 70% i 90%, respectivament-. Aquesta continuïtat ha permès consolidar una base de dades visual coherent, accessible i de gran valor per a la planificació territorial, la gestió ambiental, l’ordenació urbana, l’agricultura i la protecció civil, entre altres àmbits.
Paral·lelament, l’Institut ha dut a terme una tasca de recuperació i publicació d’ortofotos històriques de les dècades de 1940, 1950 i 1970. Aquestes imatges constitueixen un recurs fonamental per a l’anàlisi de l’evolució del paisatge, els usos del sòl i la memòria històrica del territori.
La nova ortofoto territorial de 2024 ja és accessible a través dels serveis en línia de distribució i s’ha integrat en les principals eines de consulta i anàlisi geoespacial que l’ICGC posa a disposició de l’Administració pública i dels professionals del sector, com ho són el visor corporatiu VISSIR, el connector OpenICGC per a QGIS o la plataforma Instamaps. Així mateix, la ciutadania pot accedir-hi a través d’aplicacions com “l’Ull del Temps” o el visor “Comparador històric del territori”, que permeten observar l’evolució del paisatge al llarg del temps.
A partir de les mateixes imatges aèries amb les quals es generen aquestes ortoimatges, l’ICGC també elabora la cartografia topogràfica oficial de Catalunya, compilat com el producte Referencial Territorial Topogràfic, elaborat a escala 1:5.000. Aquest mapa cobreix la totalitat del país i representa amb detall el relleu, les infraestructures, la hidrografia i els usos del sòl, essent una eina de referència per a tècnics, planificadors i investigadors.

Amb aquesta nova publicació, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, a través de l’ICGC, referma el seu compromís amb la generació de coneixement territorial al servei de la ciutadania i de les institucions, contribuint a una gestió del territori basada en la qualitat, l’equitat i la sostenibilitat.
Feu clic aquí per accedir a més informació i a l’ortofoto territorial de l’any 2024.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016