La Generalitat de Catalunya ha presentat aquest migdia la temporada de Falles i els Camins de Foc de l’Alta Ribagorça que se celebraran entre el 17 de juny i el 22 de juliol per segon any com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat
L’OCUPACIÓ TURÍSTICA A L’ALTA RIBAGORÇA ELS CAPS DE SETMANA DE FALLES SE SITUARÀ ENTRE EL 90 % I LA PLENA OCUPACIÓ
La comarca de l’Alta Ribagorça preveu una ocupació turística que oscil·larà entre el 90 % i la plena ocupació durant els caps de setmana de celebració de la festa de les Falles, que s’iniciaran el 17 de juny a Durro i finalitzaran el 22 de juliol a Llesp, segons ha explicat el president del Consell Comarcal, Josep Lluís Farrero, en el decurs de la presentació de la nova temporada de Falles 2017 que ha tingut lloc aquest migdia al Palau Robert de la Generalitat de Catalunya a Barcelona. La festa de les Falles ha estat des de temps remots una tradició profundament arrelada als pobles de l’Alta Ribagorça, la comarca que disposa de més pobles fallaires de Catalunya, que enguany les celebren per segona vegada amb el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
La presentació de la temporada de Falles 2017 ha estat presidida pel conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i ha comptat amb la participació del president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero; el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Gerard Sabarich, i el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa. L’acte ha tingut lloc aquest migdia a la sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat que “l’Alta Ribagorça disposa d’un patrimoni material i immaterial que no només ha de ser un orgull per a nosaltres sinó que també hem de convidar els mateixos catalans a descobrir-lo visitant el territori”. De la mateixa manera, ha posat en valor les Falles com una tradició cultural i un actiu turístic que contribueix a enriquir la resta de sectors de la comarca.
El vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, ha destacat que la festa de les Falles s’ha convertit en un important atractiu turístic del territori pirinenc. En aquest sentit ha afirmat que la declaració de la festa de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO ha accentuat encara més l’interès del públic per gaudir d’un ritual col·lectiu d’arrels mil·lenàries que arriba al seu punt àlgid la nit de Sant Joan, quan molts pobles dels Pirineus celebren la festa de les Falles o la cremada del Taro i del Haro que es fa a la Val d’Aran. Sabarich també ha fet referència a la promoció que des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida es fa de la festa de les Falles del Pirineu, com també a la col·laboració que la institució manté per mitjà de l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb la nova càtedra de la Universitat de Lleida d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, inspirada en “Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus: falles, haros i brandons” i destinada a conservar i divulgar el patrimoni immaterial.
L’1 de desembre de 2015 la UNESCO va declarar les Falles del Solstici d’Estiu del Pirineu com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Les falles lleidatanes incloses en la llista són les que se celebren a Boí, Taüll, Erill la Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a l’Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Val d’Aran; Isil i Alins, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. Aquesta distinció beneficia 63 pobles d’Espanya i França, dels quals una quarta part, 15 en total, pertanyen a les comarques de Lleida, entre ells els 10 de l’Alta Ribagorça.
Calendari de Falles
El president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, ha explicat el calendari de les Falles 2017 a la comarca i ha donat a conèixer com a novetat la senyalització dels itineraris “Camins de Foc”.
Farrero ha manifestat que “malgrat la internacionalització de la festa de les Falles en ser declarada Patrimoni de la Humanitat, no morirem d’èxit. La festa de les Falles a l’Alta Ribagorça té l’avantatge que es regula per si mateixa en ser gestionada per la mateixa gent del poble. La comarca es prepara per acollir la presència d’una afluència alta de visitants amb l’habilitació de zones d’aparcament per tots els nuclis. Hem escollit fer la presentació aquest any a Barcelona per poder apropar la festa al públic barceloní, que des de fa anys és el primer en nombre de visitants al nostre territori”.
La temporada de Falles a l’Alta Ribagorça s’iniciarà aquest cap de setmana, el dissabte 17 de juny, a Durro. La festa del foc continuarà amb la baixada de falles a Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller (als quatre llocs, la vigília de Sant Joan el 23 de juny); Senet (dia 24); Barruera (1 de juliol); Erill la Vall (7 de juliol); Taüll (14 de juliol), i Llesp (22 de juliol).
Per facilitar la visita als turistes, el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça ha editat el tríptic “Falles a l’Alta Ribagorça 2017”. En tots els casos els joves fallaires encenen les falles –troncs resinosos d’uns dos metres de llargària– en un indret elevat de la muntanya visible des del poble i, de les 22.30 a les 23 h, comencen a córrer o baixar les falles, guiats pel fadrí major o cap de colla, fins que arriben a la plaça de la vila, on són rebuts amb música i el toc de les campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran foguera i es ballen danses tradicionals. La baixada de les falles infantils serà al voltant de les 22 h.
“Camins de Foc”
Com a novetat per enguany, Farrero ha explicat que el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça ha senyalitzat els “Camins de Foc”. Es tracta de 10 itineraris que van des dels pobles de Barruera, Boí, Casós, Durro, Erill la Vall, el Pont de Suert, Llesp, Senet, Taüll i Vilaller fins als faros més espectaculars de la comarca, des d’on s’encenen les falles i per on baixen. Tots els recorreguts estan senyalitzats amb plafons informatius sobre la baixada de falles de cada poble, amb les seves particularitats i un gràfic de l’itinerari fins a arribar al faro, amb l’objectiu que els puguin utilitzar els turistes practicant el senderisme en qualsevol època de l’any. “Camins de Foc” vol resseguir les passes dels avantpassats de la comarca i oferir als visitants la possibilitat de retrocedir en el temps, gaudir de la natura i preservar la tradició. Els “Camins de Foc” es poden fer durant tot l’any i són adequats per a qualsevol tipus de públic.
Enguany, tots els visitants i participants en les diferents baixades de falles podran gaudir també d’aquests 10 recorreguts fins al faro, per tal que puguin conèixer millor la festa de les Falles a la comarca, segons ha explicat Josep Lluís Farrero.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016