Som Rurals, Som de Muntanya, dona resposta a  les situacions de discriminació i soledat que viuen les persones amb discapacitats, en entorns rurals i de muntanya

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Som Rurals, Som de Muntanya, dona resposta a  les situacions de discriminació i soledat que viuen les persones amb discapacitats, en entorns rurals i de muntanya

  • ALLEM crea un projecte pilot pioner per poder desplegar suports socials de proximitat per a un grup d’entre 36 i 40 persones en 9 comarques rurals i de muntanya de la província de Lleida, que es troben en situació d’aïllament no desitjat.
  • Som Rurals, Som de Muntanya és un projecte finançat pels Fons Europeus Next Generation a través del Ministeri de drets Socials i Agenda 2030 de l’Estat Espanyol i del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
  • El projecte es duu a terme gràcies al treball conjunt de les entitats participants, sòcies d’ALLEM; ADDA, ALBA JUSSÀ, INTEGRA PIRINEUS, AMISOL, ALBA, OLIVERA I TALMA, amb la Universitat de Lleida, els Consells Comarcals i les Àrees Bàsiques de Salut de les comarques corresponents.

La Federació ALLEM presenta el projecte Som Rurals, Som de Muntanya, a la Val d’Aran, de la mà de l’Associació de Discapacitats de la Val d’Aran, ADDA, una de les entitats executants del projecte.

Som Rurals, Som de Muntanya (SR-SdM), pretén treballar des de la innovació, el procés de transformació dels suports socials per a persones amb situació de vulnerabilitat, per discapacitat, problemes de salut mental i altres causes d’exclusió social, que veuen agreujada la seva situació per l’aïllament de viure en territoris rurals o de muntanya.



Durant els últims anys, les entitats d’ALLEM han detectat un increment de les situacions d’aïllament i soledat en persones amb discapacitat de territoris rurals i de muntanya de la província de Lleida. Per aquest motiu, el projecte pretén evidenciar la desigualtat i discriminació que provoquen les mancances citades per les persones que les pateixen i desplegar un suport social de proximitat per un grup orientatiu d’entre 36 i 40 persones que es troben en aquesta situació.

Aquest treball es realitzarà basant-se en experiències desplegades en altres territoris similars espanyols, dels Pirineus i del Sud de França. També des de les experiències de desplegament de serveis d’atenció domiciliària / suports a la llar, així com, de les figures de l’assistent personal i l’assistent legal, en aquests territoris. I utilitzant metodologia d’Atenció Centrada en la Persona i el Treball Comunitari.

SR-SdM té previst una duració de tres anys (2023-2025) i compta amb el finançament de Fons Europeus Next Generation el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Cada entitat sòcia partícip del projecte al seu territori, durà a terme un servei experimental de suport amb un número estimat de  persones en situació de vulnerabilitat, per discapacitat o problemàtica de salut mental, o amb altres situacions de vulnerabilitat, i que pateixen aïllament no desitjat o dificultats d’accés a serveis socials de suport adequats a la seva realitat. En total el pilotatge treballarà amb 36/40 persones beneficiàries que viuen a la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Noguera, l’Urgell i les Garrigues. I cada entitat treballarà amb els serveis socials dels Consells Comarcals i de les Àrees Bàsiques de Salut de la comarca o les comarques que gestiona i on desplegarà el pilotatge, construint conjuntament un marc estable de cooperació per al treball col·laboratiu en benefici de les persones. Generant així una atenció integrada de proximitat.

Durant el projecte, les entitats representen i treballen en els següents territoris i comarques: Adda (Vall d’Aran i Alta Ribagorça), Alba Jussà (Pallars Jussà i Pallars Sobirà), Associació Alba (Segarra i Noguera), Amisol (El Solsonès), Integra Pirineus (Alt Urgell), L’Olivera (Urgell) i Talma (Garrigues).

Els objectius de SR-SdM tindran un resultat i un benefici directe per a les persones als territoris. La identificació de les necessitats específiques dels territoris rurals i de muntanya, serà clau per poder desplegar i apropar suports socials flexibles per a la vida, d’acord amb les necessitats i preferències de persones vulnerables, que pateixen aïllament no desitjat. Això facilitarà també la reconstrucció de la xarxa comunitària i la sostenibilitat de les xarxes naturals de suport i la reconstrucció i suport per a la sostenibilitat de xarxes de cooperació familiars i comunitàries per a la participació de les persones vulnerables i l’accés de les mateixes a les cures, als béns i serveis bàsics, al lleure, la cultura i l’esport. Tot plegat, serà possible gràcies a l’establiment d’una cooperació estable entre serveis socials de l’Administració local i de l’àmbit de la Salut, per a l’atenció integrada de proximitat.

L’estudi i el projecte impliquen directament l’acció del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya en els següents àmbits:

  • L’adequació dels serveis socials de suport a la realitat dels territoris rurals i de muntanya.
  • La revisió i propostes de millora dels requisits legals i els procediments administratius d’accés als serveis socials de suport.
  • Revisió del sistema de valoració del grau de discapacitat / grau de dependència, incorporant elements de l’entorn rural o de muntanya que provoquen aïllament no desitjat i dificulten l’accés als serveis socials.
  • Revisió de la cartera de serveis socials de Catalunya, amb l’objectiu de transformar i apropar serveis socials públics als territoris rurals i de muntanya, que arribin a les persones vulnerables que hi viuen.
  • Adequació de les tipologies de servei social de suport (apropant els serveis socials a les persones vulnerables) i del seu finançament públic (incloent-hi el transport), a la realitat geogràfica, econòmica i social dels territoris rurals i de muntanya.
Som Rurals

SR-SdM connecta el tercer sector, administracions, universitats i empreses. És un espai on es comparteix coneixement, innovació i experiències d’altres territoris. I on les administracions, universitats i empreses s’uneixen amb l’objectiu comú de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitats.

La Càtedra d’Innovació social de la Universitat de Lleida realitzarà un estudi per a poder posar en evidència la realitat i les dades actuals. Ho farà amb tres fases: Fase I. Model d’intervenció i metodologia de treball. Fase II. Diagnosi de les necessitats de les persones beneficiàries. Fase III. Propostes de millora dels serveis socials de suport.

Durant el 2023 ja s’ha començat a abordar la primera fase, amb diverses sessions de formació i d’estudi del context, i està previst que durant el 2024 es comenci amb la fase segona per començar a treballar amb les persones i les seves necessitats.

Tota la informació resultant del treball i estudis permetrà crear una bona base d’evidències i dades per traslladar a l’Administració quina és la realitat de les persones als territoris objecte d’estudi i com es poden resoldre aquestes situacions de vulnerabilitat, perquè es puguin produir canvis en els serveis socials normatius actuals.

Per treballar aquesta informació dels pilotatges comarcals i l’acció comunitària es desenvoluparà un entorn digital amb la col·laboració d’una empresa de transformació digital.

SR-SdM també té prevista una prospecció de solucions tecnològiques per a millorar la vida de les persones, amb la col·laboració de Grup Saltó. Durant el mes de juliol es van produir algunes trobades i una presentació de les solucions adreçada a totes les entitats participants del projecte.

En les presentacions que es duran a terme per la província, es presentaran dades concretes de cada territori. Les properes dates seran, 25 d’octubre amb Alba Jussà, 3 de novembre amb Integra Pirineus , 10 de novembre amb Associació Alba, 17 de novembre amb L’Olivera , 22 de novembre a Amisol.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 400 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×