El SIRGA FESTIVAL PROPOSA MÉS D’UNA TRENTENA D’ACTIVITATS ENTRE CONCERTS, CONFERÈNCIES, MASTERCLASS I TALLERS INFANTILS
- El certamen, que s’allargarà fins al dia 16 de juliol, té enguany tres seus: Flix, Garcia i Amposta
- Hi participen músic, compositors i alumnes de fins a 14 nacionalitats diferents com ara Austràlia, Japó, Mèxic, Holanda o Canadà
- Per primer cop serà el públic qui posarà preu als espectacles en funció de si li han agradat més o menys
Aquest matí el director del SIRGA Festival, Joan Bagés, acompanyat per la compositora sueca Hanna Hartman, ha aprofundit en algunes de les actuacions de la tercera edició del certamen, que es va iniciar el passat divendres i que finalitzarà el dissabte 16 de juliol. Bagés ha remarcat la participació de músics i compositors, però també alumnes, de 14 nacionalitats diferents com ara d’Austràlia, Japó, Mèxic, Holanda o Canadà: “aquesta és la nostra marca, fer interactuar gent de fora amb els músics que tenim aquí a Catalunya i a les Terres de l’Ebre i sempre al voltant de la música instrumental i de l’anomenada música de creació o contemporània. El nostre festival crea xarxes a través de diverses poblacions, i fins i tot administracions, per a posar en valor la idea de creació al servei de tothom. No és un projecte exclusiu, tot i que reconeixem que és una música que necessita una escolta molt activa, però ens interessa fer-ho arribar a la gent i que cadascú utilitzi aquest festival com una eina per gaudir, aprendre, descobrir coses noves o per a passar una bona estona”.
Enguany el festival ofereix una trentena d’activitats diferents, majoritàriament concerts però també conferències, classes magistrals i tallers infantils. Bagés ha destacat les quatre masterclass que s’hi han programat que permetran a 9 joves compositors, que s’han escollit entre els que han respost a una convocatòria internacional, rebre classes molt especialitzades de composició. “Cada dia hi haurà masterclass i concerts perquè és una manera que els alumnes que venen aquí aprofitin els 10 dies perquè tenen una oferta cultural enriquidora”. Fins l’any passat només hi havia una classe magistral on es convidava un professor a fer una estada a l’Escola de Música de Flix i els alumnes participaven als seus tallers. Enguany el professor resident convidat és la professora sueca Hanna Hartam, però hi ha tres masterclass més on tres grups, Proyecto OCNOS, Soundinitiative i reConvert donaran a conèixer les seues tècniques de treball als alumnes.
Els concerts programats dins als festival estan estructurats per mostrar diverses facetes o estètiques de la música de creació. Bagés ha explicat que en el festival “sempre hi ha música instrumental, en aquest cas tenim un gran ensemble, Soundinitiative (dia 9), amb 10 músics, un pianista i un cantant; música electroacústica, on es combina l’instrument amb l’electrònica, aquí tindrem un concert força curiós del saxofonista australià Joshua Hyde (dia 6) un concert de vídeo, electrònica i saxo, amb obres que navegaran entre la improvisació i la música escrita de diversos compositors i el grup SOYUZ1, que fusiona la música instrumental, l’electrònica i la llum, i finalment, tenim el gènere de la improvisació lliure, ja hem pogut viure dos concerts interessantíssim amb el saxofonista suec Johannes Nästesjö i el Pricto“.
Un conte i taller familiar
Bagés també ha destacat l’activitat que entre els dia 13 i 16 de juliol tindrà lloc a la Unió Social de Flix a càrrec de l’ensemble ARCEMA. El grup de música instrumental treballarà simultàniament en dos espectacles, d’una banda, farà dos concerts amb un quintet tocant piano, violí, celo, clarinet, amb electrònica i sense, mentre que una altra part del grup estarà preparant un espectacle infantil per al dissabte dia 16 amb electrònica, vídeo, recital, una cantat i instruments de percussió. ‘Titu i el fill de la lluna’ és un conte escrit i composat per un dels directors de l’ensemble, José Luís Campana, segons Bagés “és un conte sobre l’experiència sonora d’un nen en el bosc. El bosc o la selva és una metàfora molt recurrent per a parlar dels sons, dels animals, de les fulles… Veurem instruments de percussió africans i d’altres construïts pel grup, que les famílies podran tocar. Serà molt pedagògic”.
L’edició d’enguany també ha pensat en els més joves i ha programat un taller de música electrònica i disc jockey, que interactuarà amb músiques del territori. Segons Bagés “hi confluirà aquesta música més nova amb la tradició de la música electrònica en la seva vessant més experimental”. També és una oferta novedosa el concert-performance per a viola de la violista i violinista Emma Lloyd que es farà al castell el dia 9. L’espectacle, de música, de sorolls i “d’errors tècnics”, tindrà quatre hores de durada.
Amposta acollirà una estrena mundial
El gruix de les activitats del SIRGA FESTIVAL tenen lloc a diversos espais públics de Flix però, com cada any, s’incorporen nous pobles a l’oferta. En aquesta edició dues jornades es traslladaran a Garcia i a Amposta. La sessió prevista a Garcia (10 juliol), inclou les actuacions de l’Ensemble d’Arts, del violinista Takao Hyakatome i de les bandes de música de Benissanet, Ginestar i Rasquera. “Garcia és -segons Bagés- una població on confluiran tres poblacions més amb aquesta actuació especial amb músics del territori”. Pel que fa a la sessió que es realitzarà a Amposta (16 juliol), acollirà l’estrena mundial d’una composició d’Alberto Bernal per a cotxe, electrònica i percussions. Una performance musical on diversos músics arrossegaran amb una sirga un cotxe i el faran sonar.
Entrada inversa
Enguany, l’organització ha introduït una altra novetat, la modalitat de la taquilla invertida o inversa, que vol dir que el públic paga en funció del que li ha agradat el concert. Això serà en el cas dels concerts, ja que les tres conferències programades són d’entrada lliure.
Sirga – Músiques de Recerca i Patrimoni, organitzat per l’Associació d’Amics del Jazz de la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Flix, va néixer fa tres anys, impulsat pel compositor i artista sonor flixanco, Joan Bagés. Els principals objectius del certamen són: dotar a les Terres de l’Ebre d’un certamen internacional que dinamitzi, a diversos nivells, el territori; donar a conèixer, a dins i fora dels Països Catalans, els creadors i intèrprets autòctons; i potenciar la creació sonora i musical d’arreu del món com un valor i un motor de progrés. El certamen se centra en l’experimentació sonora i en la nova creació musical i vol propiciar el diàleg entre el patrimoni històric, el paisatge i la creació artística.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016