EL PIRINEU DE LLEIDA I LES ZONES TURÍSTIQUES DE LA DEMARCACIÓ TANQUEN LA SETMANA SANTA AMB UNA MITJANA D’OCUPACIÓ QUE S’HA SITUAT AL VOLTANT DEL 90 % DURANT ELS DIES FESTIUS
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i els representants dels diferents sectors d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida fan un balanç satisfactori del resultat de l’ocupació turística que s’ha registrat durant aquestes vacances de Setmana Santa a les zones turístiques de les comarques lleidatanes, principalment a l’àrea del Pirineu, amb una ocupació mitjana que s’ha situat al voltant del 90 % durant els dies festius que van del Divendres Sant fins al Dilluns de Pasqua. Les nits del divendres i el dissabte és quan s’ha produït la millor ocupació. Uns resultats que confirmen les previsions fetes inicialment i que han estat molt similars quant al nivell d’ocupació al que es va viure l’any 2021, si bé s’ha situat lleugerament per sota de l’any passat, quan el nivell d’ocupació es va moure entre el 95 % i la plena ocupació en els quatre dies festius. El fet que la Setmana Santa d’enguany s’hagi viscut amb una situació plenament normalitzada, han fet que el nivell de desplaçaments pel sector turístic hagi estat més gran que durant aquests darrers anys de restriccions per la COVID.
Tots els sectors han experimentat un molt bon nivell d’ocupació entre el Dijous Sant i el Diumenge de Pasqua. En canvi la nit del Diumenge al Dilluns de Pasqua el nivell d’ocupació ha estat inferior degut a l’avançament en la tornada a casa de molts turistes per celebrar la festivitat del “Dia de la Mona” en el seu lloc de residencia o bé per no ser festiu en totes les comunitats autònomes.
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que durant aquest període vacacional de deu dies, entre l’1 i el 10 d’abril, les comarques de Lleida han generat unes 270.000 pernoctacions en les diferents modalitats d’allotjament turístic i més de 80.000 turistes han visitat la demarcació.
Per sectors, l’ocupació en establiments d’hoteleria a les zones turístiques de les comarques de Lleida ha estat entre el 85 i el 90 % de mitjana del Divendres Sant al Dilluns de Pasqua, d’acord amb les previsions fetes inicialment pel Patronat de Turisme. A les zones properes a les estacions d’esquí s’han registrat puntes d’ocupació que en alguns casos han estat superiors entre el divendres i el dissabte. L’ocupació del dissabte 1 d’abril fins al dimecres 5 es va situar al voltant del 40 % de mitjana
Pel que fa al turisme rural, l’ocupació ha estat bona en el conjunt de la demarcació de Lleida, i s’ha situat també al voltant del 90 % a la majoria d’establiments, tant de la zona del Pirineu com de la plana de Lleida, durant els quatre dies festius del Dijous Sant al Dilluns de Pasqua. La resta de la setmana va registrar una ocupació al voltant del 40 %.
Quant al càmping, els establiments oberts al públic per aquestes dates han tingut una afluència molt bona en places de bungalous, que s’han situat entre el 95 % i la plena ocupació del Dijous Sant al Dilluns de Pasqua i en un 60 % la resta de la Setmana Santa. L’ocupació en places d’acampada i de caravàning als establiments situats a les àrees del Prepirineu, com ara la comarca de la Noguera, i als que es troben en zones de baixa muntanya del Pirineu també ha estat bona des del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua, i que han arribat a fregar la plena ocupació. Per la seva banda, les places d’acampada del Pirineu han oscil.lat entre el 30 i el 50 % durant els dies festius.
Per la seva banda, les segones residències i els habitatges d’ús turístic HUT’s, del conjunt de la demarcació, però principalment les del Pirineu, han tingut un nivell alt d’ocupació, amb la qual cosa també s’ha incrementat el volum de la despesa a les zones turístiques, amb força activitat en l’àmbit de la restauració i del comerç en general. El sector de la restauració per aquestes dates ha tingut un alt nivell de serveis que pràcticament han posat el cartell de complet a l’hora del dinar i amb molt bona ocupació, però inferior , durant l’hora del sopar. La totalitat dels sectors han expressat la seva satisfacció pel comportament turístic d’aquesta Setmana Santa a la demarcació de Lleida que s’ha viscut amb un alt nivell d’ocupació, sense massificacions i s’ha pogut treballar molt bé de cara als client.
El Patronat se suma a la satisfacció expressada també pels subsectors d’allotjament turístic i les empreses de turisme actiu i esports d’aventura pel bon comportament turístic que ha tingut el territori de Lleida durant aquest període vacacional i que confirma la tendència a l’alça que des de primers d’any està tenint el sector turístic lleidatà.
Xifres rècord de pernoctacions i visitants durant els mesos de gener i febrer
Durant el gener i febrer, mesos molt vinculats amb l’oferta de neu i d’esquí al Pirineu de Lleida, i dels que es disposen les dades d’ocupació per part de l’INE, els establiments d’hoteleria, càmpings, turisme rural i allotjament turístic de la demarcació de Lleida han obtingut uns resultats rècord, amb millors xifres que l’any 2022 en el mateix període de temps com també d’abans de la pandèmia, les quals representen un impuls d’optimisme de cara a la propera campanya d’estiu.
Els mesos de gener i febrer d’enguany han representat un increment d’un 4,2 % més de viatgers i un 5,6 % més de pernoctacions que l’any passat en aquest mateix període de temps. En els dos primers mesos d’enguany als establiments de turisme reglat s’han registrat 218.348 viatgers que han fet 557.467 pernoctacions en establiments d’hoteleria, turisme rural, càmpings i apartaments turístics. En comparació amb el 2019, abans de la pandèmia, el creixement ha estat molt superior amb un 22,15 % més de viatgers i un 23,5 % més de pernoctacions.
Tots els subsectors han experimentat millors resultats en relació amb les dades d’abans de la pandèmia, com també respecte a l’any passat, exceptuant el càmping, que no ha pogut mantenir el fort creixement de la temporada passada. En relació amb el 2019 el nivell de pernoctacions en els establiments d’hoteleria s’ha incrementat un 23 %, en els apartaments turístics un 17 %, el turisme rural ha crescut un 67 % i els càmpings pràcticament han doblat amb un creixement del 82,5 %. En canvi, pel que respecta a l’any passat els increments han estat més moderats. El sector d’hoteleria ha augmentat un 6 % el nombre de pernoctacions, els apartaments turístics han crescut un 3 %, el turisme rural ha continuat pujant un 25 % i finalment el càmping ha reduït un 3,8 % en relació amb el 2022. També el turisme internacional s’ha recuperat amb un increment d’un 1,5 % en el nombre de pernoctacions respecte l’any passat i amb 1,3 % en relació amb el 2019. Cal recordar que l’any 2022 el sector turístic de Lleida va tancar l’any amb un 9,7 % per sobre de les pernoctacions del 2019, abans de la pandèmia, i amb el millor registre de tots els temps.
Ampli ventall d’activitat
El fet que la Setmana Santa d’enguany hagi vingut més tard en el calendari ha propiciat una major diversificació d’activitats en el conjunt del territori i s’han incrementat les sortides a la natura i les visites culturals. Els turistes que han visitat les contrades lleidatanes han pogut gaudir del final de la temporada d’esquí a les estacions d’alpí del Pirineu de Lleida que han estat obertes per aquestes dates, com també d’una àmplia oferta de turisme actiu i esports d’aventura, activitats de senderisme, BTT i la pesca, entre altres activitats en contacte amb la natura; del turisme cultural, d’una gastronomia excepcional i de moltes festes tradicionals i manifestacions de tot tipus vinculades amb la Setmana Santa.
60.000 forfets venuts
Les estacions d’alpí de Baqueira Beret, Boí Taüll i Port Ainé tanquen avui la temporada d’esquí 2022-2023 coincidint amb el període final d’aquesta Setmana Santa, tal com era previst inicialment. Per la seva banda, les estacions de nòrdic com també a les d’alpí de Tavascan, Espot i Port del Comte ja havien donat per acabada la temporada degut a les altes temperatures registrades a finals de març i a la falta de neu suficient .
Els tres complexos d’alpí que han estat oberts fins a dia d’avui han venut durant aquestes vacances al voltant d’uns 60.000 forfets. Altres anys, quan les vacances de Pasqua han vingut més aviat en el calendari, el nombre de forfets ha estat superior perquè també l’oferta era més gran, amb la major part de les estacions d’esquí en funcionament.
Ara, una vegada finalitzada la temporada d’esquí, caldrà esperar les dades definitives dels diferents centres d’esquí del Pirineu de Lleida per poder fer balanç de la temporada 2022-2023. Les estacions de muntanya de FGC han fet ja balanç de al campanya d’esquí 2022-2023 amb un resultat molt satisfactori. Boi Taüll ha tancat amb xifres rècord amb 172.702 forfets venuts, el que representa un 29,5 % més respecte l’hivern 2021-2022. Espot ho ha fet amb 67.763 dies d’esquí i un augment del 3,2 % respecte la temporada anterior. I finalment Port Ainé ha acollit 123.226 visitants que ha representat un 3,3 % més que l’anterior temporada.
La previsió del Patronat per a aquesta temporada era poder atansar-se als resultats de la campanya 2021-2022, que es va tancar amb gairebé 1,5 milions de forfets venuts en els 11 centres d’hivern del Pirineu de Lleida.
Turisme actiu
Pel que fa a les empreses de turisme actiu i esports d’aventura, han assolit un nivell alt de contractació de serveis durant els dies festius d’aquesta Setmana Santa, que s’ha situat entre el 80 i el 85 % de la seva capacitat de serveis contractats, amb una demanda d’activitats diverses com ara ràfting, barranquisme, trekking, hípica i BTT, segons l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà.
La bona climatologia en el conjunt de la demarcació ha afavorit la contractació de serveis de turisme actiu i les activitats en espais oberts i en contacte amb la natura per sobre dels nivells de contractació de la Setmana Santa de l’any passat.
Per aquestes dates encara hi ha hagut molts turistes que han combinat les activitats de turisme actiu amb la pràctica de l’esquí, com també hi ha molts monitors que alternen l’esquí a l’hivern amb les activitats de turisme actiu a partir de la primavera una vegada han tancat les estacions hivernals.
El sector dels esports d’aventura també ha qualificat de molt satisfactori aquest inici de la temporada, que ha tingut una bona demanda de serveis en disciplines d’aire, d’aigua i de terra, amb el ràfting, els esports de llac, el senderisme, la BTT i l’hípica entre els més sol·licitats.
Tot i que l’inici de la temporada de turisme actiu va ser a mitjans de març, les empreses del sector han anat obrint de manera progressiva més serveis i oferta de turisme actiu i esports d’aventura amb activitats de terra, aire i aigua en el conjunt de la demarcació fins a les vacances de Setmana Santa, període considerat com el començament de la campanya.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016