Les obres de restauració de la Catedral fan sortir a la llum restes arqueològiques dels segles V-VII
En el marc de les obres de restauració i consolidació del conjunt de la Catedral de Santa Maria d’Urgell, que el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports ha dut a terme entre les anualitats 2016-2017, s’han posat al descobert vestigis d’elements constructius d’època paleocristiana.
Durant les excavacions, s’han localitzat un seguit de nivells arqueològics i dues estructures, que semblen datar, segons els materials ceràmics que s’hi associen, entre els segles V-VII. Destaquen les restes d’una estructura semicircular tallada per la fonamentació de la Catedral actual, que podria tractar-se de restes vinculats al primer temple paleocristià del segle VI, tot i que per les característiques de la intervenció que s’ha realitzat, que no han permès obrir en extensió i delimitar convenientment l’estratigrafia i les estructures aparegudes, no permeten assegurar-ho.
Els arqueòlegs Òscar Augé i Walter Alegria, responsables del seguiment arqueològic, presenten aquest dissabte, durant el III Congrés Internacional d’Història dels Pirineus que se celebra al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, una comunicació que porta el títol: “Resultats de la intervenció arqueològica a la façana nord de la Catedral de Santa Maria d’Urgell. Primeres evidències arquitectòniques del primitiu temple paleocristià?”, on fan un resum de l’actuació i de les seves conclusions.
Els treballs de restauració de la Catedral, promoguts per l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE), han suposat una inversió de 685.911,83 € IVA inclòs, i han tingut lloc dins el pla estatal de Catedrals.
Les obres han consistit principalment en garantir el correcte funcionament de les cobertes de l’absis, del cimbori i del conjunt de torres de l’edifici, amb repassos i restauracions, allà on han convingut. També s’han restaurat tres de les quatre galeries del claustre, i s’ha substituït la coberta de la capella de la Pietat, que actualment forma part del Museu Diocesà d’Urgell.
Finalment, a la façana nord de la Catedral, s’ha dut a terme una impermeabilització, per evitar les humitats que apareixien a l’interior de l’edifici. Per a la realització d’aquesta actuació, que ha suposat una nova pavimentació de l’espai i un nou enjardinat en superfície, ha calgut dur a terme un seguiment arqueològic.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016