‘Renecs’ de Ramon Gallart guanya el 8è Concurs de Microrelats de la Vall Fosca
- Es tracta d’un relat d’amor secret i silenciat protagonitzat per dos joves, un mosso de pagès i el fill de l’amo
- Organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella, els premis (600, 400 i 300 euros) s’han entregat aquest dissabte al migdia
Ramon Gallart ha estat el guanyador del 8è Concurs de Microrelats de la Vall Fosca, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella.
Renecs està ambientat en les tasques quotidianes d’una casa de pagès i en els secrets que s’amaguen darrere de les relacions laborals entre dos joves, un mosso de pagès i el fill de l’amo, que mantenen un amor secret i silenciat. En aquest sentit, l’autor utilitza els renecs amb perspicàcia per expressar allò que costa dir i expressar amb paraules.
Així doncs, Ramon Gallart, fill d’Astell, a la Vall Fosca, que ja havia guanyat el tercer premi en la 3a edició d’aquest certamen i també el segon en la 5a edició del mateix, s’ha emportat 600 euros i el trofeu del concurs, confeccionat per la ceramista local Maria Grimalt juntament amb l’artista Blanca Font. L’entrega de premis del concurs s’ha celebrat aquest dissabte a les 12.30 hores al Museu Hidroelèctric de Capdella.
El jurat del concurs, format pels escriptors i filòlegs Meritxell Nus, Pep Coll, Ferran Rella i Ramon Sistac i la bibliotecària Joana Franch Esplendiu, ha entregat els 400 euros del segon premi a l’autora Gemma Busto Navinés, barcelonina i professora de secundària i batxillerat, pel relat Ben lluny, que descriu hàbilment la fermesa i determinació d’un jovenet del poble de Capdella que ha pres la determinació de marxar a una gran ciutat. El tercer premi, valorat amb 300 euros, se l’ha endut el relat Llet agra de Raquel Perelló Amorós, que viu a Mallorca i és mestra d’educació especial. Narrat en primera persona, explica el que sembla un assetjament, però el desenllaç ens depararà més d’una sorpresa. Cal destacar que totes les obres premiades es poden llegir a la pàgina de Facebook i la web del Museu Hidroelèctric de Capdella.
L’acte de lliurament dels premis ha començat amb l’actuació musical del grup Krregades de Romanços, un trio femení de polifonia vocal que interpreta cançons recopilades de la tradició oral del Pirineu i de les terres de Lleida. Les cançons que han conformat el seu repertori es troben a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, recollides per Palmira Jaquetti, Maria Carbó i Enric d’Aoust en les missions de recerca realitzades entre el 1925 i el 1931, i a la col·lecció A peu pels camins del cançoner d’Artur Blasco.
Museu Hidroelèctric de Capdella
El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella (Ajuntament de la Torre de Capdella), va néixer amb l’objectiu de promocionar a través de l’escriptura i la lectura la marca de la Vall Fosca, territori pirinenc que comença a 800 metres. El poble més alt és Capdella, a 1.420 metres d’altitud, i tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca. Són: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.
El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut es pot gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens porta fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric que dona accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb més de 30 estanys visitables.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016