Més de 160 participants en els camps de treball de recuperació de camins històrics de la Vall de Siarb
Durant els 10 camps de treball s’han reobert completament el camí de Racons i el camí de Vinyals de Llagunes (Pallars Sobirà) que feia més de 40 anys que restaven impracticables
Llagunes.-11 d’octubre de 2019. Des del mes d’abril fns a l’octubre d’enguany, més de 160 voluntaris i voluntàries de tot el món han partcipat en els diversos camps de treball i intercanvis juvenils que ha organitzat l’Associació Balmes Blancs que tenen per objectu la recuperació i el manteniment dels camins històrics de la Vall de Siarb, una vall insòlita situada a la vessant sud del Port del Cantó (Pallars Sobirà) dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Durant els més de deu camps de treball i intercanvis juvenils que l’enttat ha organitzat hi han partcipat diversos caus i esplais d’arreu de Catalunya i joves i adults d’arreu del món, s’han pogut reobrir dos camins de l’entorn de Llagunes que feia més de 40 anys que eren impractcables (el camí dels Racons i el camí dels Vinyals), s’han reconstruït trams de murs de pedra seca i refer diverses canalitzacions d’aigua al camí dels Canemassos i al camí de la Serra de Freixa i s’han desbrossat i reobert tram del camí dels Fitosos a Soriguera, entre d’altres actuacions.
El projecte de recuperació i manteniment de camins històrics es va engegar l’any 2016 amb la realització d’un primer camp de treball amb vuit voluntaris de l’Agrupament Escolta La Torxa d’Igualada. Aquest camp de treball va tenir molt bona rebuda per part dels joves partcipants i dels veïns i veïnes del municipi i l’any següent l’enttat Balmes Blancs, que gestona el Refugi Vall de Siarb, va organitzar-ne quatre, dos d’internacionals (en col·laboració amb la Direcció General de Joventut i el Servei Civil Internacional de Catalunya) i dos amb agrupaments escoltes i guies catalans. L’any 2018 es va duplicar aquesta xifra i es van realitzar 8 camps de treball: dos internacionals i 6 amb esplais i agrupaments catalans i es va arribar a superar la xifra d’haver acollit més de 130 voluntaris i voluntàries durant l’any. Finalment, l’any 2019 amb els 11 camps i intercanvis juvenils s’han rebut més de 150 partcipants. En total, des de l’any 2016 fns al 2019, més de 330 voluntaris i voluntàries d’arreu del món han partcipat en la tasca de recuperació de camins històrics, cosa que ha comportat un impuls que ha permès convertr aquesta mera tasca en un projecte col·lectu i partcipatu de més gran abast.
Així, després d’aquest èxit de partcipació, d’aquell primer camp de treball ara s’ha creat i engegat un projecte viu, col·lectu i partcipatu que pretén preservar els camins històrics de la Vall de Siarb (Pallars Sobirà) i crear un espai de descoberta on, mitjançant el senderisme, s’articuli, es connecti i es potenciï tot el llegat històric, cultural i natural impregnat a la vall . Aquest projecte, que es concentra a la Vall de Siarb però que pot ser ampliable a altres indrets, vetllarà per la conservació dels camins històrics, el seu coneixement i les tècniques n pedra seca que s’utlitzaven per construir-los, descobrirà el conjunt de la xarxa de camins antcs, un entramat que ha estat l’eix vertebrador de la vida tradicional i que servirà per explicar les vides que s’han viscut a la vall i, fnalment, consttuirà una proposta de senderisme per conèixer el llegat històric, cultural i natural de la vall.
Informació complementària:
Els camps de treball de l’any 2019:
L’any 2019 s’han realitzat 10 camps de treball i s’ha incorporat un nou format: els intercanvis juvenils. Dels onze camps de treball organitzats n’hi ha hagut cinc on els partcipants han estat grups de joves d’agrupaments escoltes i guies (AEiG Ramon Llull, 22 partcipants), AEiG Atzavara (21 partcipants), AEiG Bernat de Claravall (14 partcipants), Scouts de Fraga (7 partcipants), AEiG Ixent (23 partcipants), AEiG Perot Guinarda (16 partcipants), dos camps de treball internacionals, un organitzat amb la Direcció General de Joventut (15 partcipants) i un amb el Servei Civil Internacional (10 partcipants), un Intercanvi Juvenil amb el Servei Civil Internacional (18 partcipants) i, fnalment, un camp de treball amb adolescents d’Itàlia, França i Catalunya (14 partcipants).
Durant l’estada, molts d’aquest grups combinen les diverses tasques del camp amb actvitats culturals a la comarca, com ara la visita al Despoblat de Santa Creu de Llagunes, els búnquers de Vilamur o el jardí de roques, així com actvitats lúdiques com el senderisme i la pràctca de ràfing a Sort. Enguany, una de les novetats és que una de les estades era un intercanvi juvenil a través de la qual els joves internacionals han pogut conèixer la realitat local així com desenvolupar actvitats de coneixença de la seva realitat i circumstància de cadascun dels països de provinença. D’aquesta manera, aquestes estades que s’han anat realitzant des de fa més de quatre anys s’han consolidat com una acció conjunta de gran abast que tenen un impacte al conjunt de pobles de la vall i del municipi de Soriguera i, per extensió, a la comarca i al Parc Natural de l’Alt Pirineu.
L’entitat:
BalmesBlancs organitza actvitats a la natura. L’objectu que pretén és conèixer el medi en diferents temàtques, com per exemple la coneixença de l’antga vida rural al Pallars Sobirà i en concret la Vall de Siarb, geologia del Pirineu, el Front del Pallars durant la guerra civil espanyola, actvitats de fora i fauna als voltants del Refugi Vall de Siarb, etc. L’enttat, que gestona el Refugi Vall de Siarb, ara centra les seves actviats en la recuperació dels camins i també organitza formacions en construcció de murs de pedra seca i recuperació d’empedrats, així com actvitats lúdiques d’hivern (sortdes amb raquetes) o descobertes de l’entorn amb àpats temàtcs.
Notícies Pallars Sobirà
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016