LLEIDA-PIRINEUS, PUNT NEGRE PER A LES PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA
ASPID critica que l’accés als trens de la línia Lleida-la Pobla és dificultós per la separació entre el vagó i l’andana
La pujada i la baixada de les persones amb mobilitat reduïda o cadires de rodes als nous combois de la línia Lleida-la Pobla de Segur a l’estació Lleida-Pirineus de la capital del Segrià és l’únic obstacle d’accessibilitat que han observat la presidenta de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID), Bibiana Bendicho, i sis membres de la Junta de l’entitat en el viatge d’anada i tornada que han fet avui en aquest trajecte històric.
Els representats d’ASPID han portat a terme avui un viatge Lleida-la Pobla de Segur-Lleida, en el qual han analitzat l’accessibilitat del comboi i de les diverses estacions del recorregut. Com a conclusions, han observat que a l’estació de Lleida-Pirineus (que gestionen RENFE i ADIF i no Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, responsable de la línia de tren) és on s’han trobat amb l’únic problema, atès que el GAP –separació entre el vagó i l’andana– és massa gran (uns 15 cm) i cal que el revisor col·loqui una petita plataforma que faciliti l’accés dels usuaris al comboi. D’aquesta manera, la pujada i la baixada no és autònoma.
Tot i que el tren de la Pobla disposa de rampa pròpia que permet superar també l’accés al o des del tren, Bibiana Bendicho i Ton Montardit, presidenta d’ASPID i membre de la junta de l’entitat respectivament, han coincidit en que caldria adaptar l’andana, pujant-la uns centímetres i col·locant un vorell de plàstic per eliminar la separació amb el vagó. Segons Montardit— “aquesta andana no és reglamentària i per als trens sense rampa no és útil”.
Pel que fa a la resta del recorregut, tant el tren com totes les andanes i les estacions són accessibles i les persones amb mobilitat reduïda o cadira de rodes poden accedir o baixar del comboi de manera autònoma perquè, en aquests casos, la separació entre el vagó i l’andana és mínima i en cap cas supera els 5 cm.
El tren de la Pobla disposa de 4 places per a persones amb discapacitat (dos fixes i dos convertibles) el que, segons Montardit, “és més que correcte per a aquesta línia, i més si considerem que els trens AVE i AVANT només en tenen 2”.
Un altre avantatge és que per aconseguir el bitllet no cal fer cues ni reservar amb antelació la plaça (a diferència amb l’AVE i l’AVANT). En el cas de les estacions en què les taquilles estan tancades, el viatger pot adquirir el bitllet al revisor.
El trajecte amb tren des de Lleida a la Pobla de Segur consta de 17 parades (Lleida i la Pobla estan incloses) i d’aquestes 7 són a petició dels passatgers mitjançant un timbre. És un comboi amb un disseny interior lligat al paisatge del voltant i disposa de 2 espais per cadira de rodes encara que, en cas necessari, també es pot utilitzar altres espais convertibles.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016