PROTECCIÓ DE DADES DE CARÀCTER PERSONAL (I)

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Què és la protecció de dades de caràcter personal?
És un dret fonamental de les persones físiques, que busca protegir la seva intimitat i la privacitat davant la vulneració d’aquests drets que prové de la recollida i emmagatzematge de les seves dades per empreses i entitats. La legislació bàsica sobre aquest tema es la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protección de Datos de Carácter Personal i, actualment (d’imminent reforma), el Reial Decret 994/1999, d’11 de juny, que aprova el Reglamento de Medidas de Seguridad de ficheros automatizados con datos de carácter personal.

Què són les dades de caràcter personal?
Està protegida per la llei qualsevol informació sobre persones físiques (persones humanes) identificades o identificables, tant les que fan referència al seu nom, cognoms, domicili, filiació, etc., com les relatives a la seva existència i ocupacions, com els estudis, el treball, la salut, la filiació sindical, la ideologia, la vida sexual, etc., si bé segons el tipus de dades la protecció de que gaudeixen és diferent.

Qui ha de respectar i complir les obligacions sobre protecció de dades de caràcter personal?
Pràcticament totes les empreses o negocis, independentment de si tenen forma de societat o el seu titular és un autònom. Totes aquestes recullen dades de caràcter personal, com el nom, domicili, NIF, etc., de clients. Aquestes dades es guarden en un ordinador (o fins i tot en llistats manuals), a partir dels quals s’emeten les factures. Aquestes dades reunides es consideren un fitxer i, per tant, subjectes a la legislació de protecció de dades.Quines dades personals de tercers tenen normalment les empreses?
A més de les dades organitzades o fitxer de clients actuals, moltes empreses, grans o petites, en tenen també amb dades dels treballadors de l’empresa. Aquestes dades molts cops estan introduïdes dins dels programes de gestió de nòmines. Un altre tipus de fitxer comú és el de potencials clients, que s’utilitza per fer “mailings” publicitaris.

Les agendes personals també es poden considerar fitxers als efectes d’aquesta normativa?
No. Les agendes personals típiques (amb nom, adreça, telèfon, etc) que tenen les persones físiques en les seves activitats personals o domèstiques (incloses les agendes dels directius), estan excloses d’aquesta legislació.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,87 de 5 - 15 Vots
Carregant ... - 2.177 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×