Presentació del projecte de Vocabulari Basic de l’aranès

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Presentació del projecte de Vocabulari Basic de l’aranès

El passat divendres 17 de novembre es va presentar a la seu del IEA- Acadèmia aranesa dera lengua occitana l’esborrany del Vocabulari Bàsic (provisional) de l’Aranès, als voluntaris que han participat en la seva elaboració. Aquest Vocabulari Bàsic, que es publicarà a final d’any, s’ha de convertir en el terme d’un parell d’anys en el Diccionari Escolar de l’aranès.

La proposta d’un Diccionari Escolar de l’aranès sorgeix de l’Escola de la Val d’Aran quan els directors i professors dels centres educatius en demanen al Conselh Generau d’Aran la seva realització, que el Conselh Generau encomana a l’Acadèmia. 



El Vocabulari Bàsic, que és el resultat del treball dels voluntaris durant aquest darrer any, està composat per 2.500 entrades i incorpora els mots i locucions més utilitzats en aranès, a més d’un miler de topònims internacionals.

El president de l’IEA-Acadèmia aranesa dera lengua occitana, Jusèp Loís Sans, acompanyat de la pràctica totalitat dels voluntaris que hi ha participat va ser l’encarregat de presentar-lo, assenyalant que l’elaboració del Diccionari és una de les finalitats d’una acadèmia, en tant que notari de les paraules i de les construccions que existeixen en una llengua.

Sans, va afegir que està previst que el Diccionari Escolar incorpori més de 10.000 entrades i que sigui la base d’un diccionari digitalitzat de creació i de millora continua. La Secció aranesa de l’Acadèmia ha corregit tot el treball, li ha donat cohesió tècnica i n’és la responsable del resultat.

Jusèp Loís Sans, va remarcar que l’aranès pateix en aquests moments un excés d’indefinició i que la funció de l’Acadèmia és ajudar a definir-la, ja que en els principis bàsics de la mateixa hi ha el de la socialització de la llengua com a element de referència. Per Sans, el fet que hi hagi hagut la participació de tantes persones (17 voluntaris i una 60 col·laboradors), aporta riquesa i equilibri al Vocabulari.

Els autors de les aportacions al Vocabulari Bàsic de l’aranès son: Antoni Nogues, Anna Sala, Carmen Roy, Eduardo Orduña, Ingrid Jaquet, Jusèp Castet, Lourdes Santacruz, Lucia Mas, Lluisa Reig, Marçal Girbau, Maria Cuny, Ma. José Estévez, Ma. José Saurina, Maria Roy, Paloma Puche, Pilar Barés i Jusèp Loís Sans. 

vocabulariaranes

El Vocabulari Bàsic de l’aranès i el Vocabulari de la Tecnologia de la Informació conformaran en el moment de la seva publicació el conjunt lèxic més important numèricament de l’aranès amb més de 5.000 paraules.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic |Sense puntuar|
Carregant ... - 1.165 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×