Rosa Maria Perelló reitera l’aposta decidida de la Diputació per potenciar els serveis al Pirineu per tal de frenar el despoblament
La presidenta de la Diputació de Lleida ha presidit la inauguració de la segona de les tres jornades ‘Els Pirineus: nous reptes i propostes vertebradores’, celebrada a Sort
Les comunicacions d’avui han tingut com a eix temàtic ‘Serveis públics i despoblament’
La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha presentat avui la segona de les tres jornades que, sota el nom ‘Els Pirineus: nous reptes i propostes vertebradores’, donen veu a diferents agents del territori per tal de valorar les expectatives de present i les alternatives de futur de les comarques pirinenques, i que avui s’han centrat en un eix temàtic comú ‘Serveis públics i despoblament’.
L’acte s’ha celebrat a l’Oficina Comarcal de Turisme de Sort, i ha comptat també amb la participació de l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, i del president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isús.
Rosa Maria Perelló ha destacat que l’objectiu d’aquestes jornades és “plantejar i posar al damunt de la taula amb els agents del territori temes que són importants” i que preocupen ajuntaments, empreses i particulars, per tal de “debatre’ls i oferir propostes de futur”, tot plegat dins un pla de gestió del territori que ha de fer viable que “la gent s’hi pugui assentar i evitar així el constant despoblament, oferint la possibilitat de poder-hi i viure i de viure-hi amb tos els mitjans que avui són necessaris”. Perelló ha afegit que la Diputació sempre és al costat del territori per “donar solucions” i que, en el cas del Pirineu, hi ha sobre la taula serveis bàsics referents a l’assistència sanitària i l’ensenyament, així com “el desplegament de la fibra òptica”, que és un punt bàsic “per a qualsevol empresa i qualsevol activitat econòmica”.
En aquest sentit, la presidenta de la Diputació ha precisat que el desplegament de la fibra òptica culminarà en un màxim de cinc anys i preveu la connexió de Sort, el Pont de Suert i Vielha per al 2020. També ha assenyalat, entre d’altres temes, que hi ha en marxa, en coordinació amb els consells comarcals, diversos projectes europeus sobre biomassa (que beneficien 66 municipis dels Pallars Sobirà i Jussà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya i Val d’Aran), i un projecte en dinamització turística per consolidar un model sostenible i competitiu a partir de la valorització del patrimoni natural i cultural (tal i com s’està fent, entre altres accions, des del Patronat de Turisme de la Diputació).
L’Institut d’Estudis Ilerdencs és l’organitzador d’aquestes jornades, la primera de les quals es va celebrar al mes de juny passat al Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça, amb un centenar d’assistents i coincidint amb el 30è aniversari de la creació de la comarca. En aquella ocasió, la temàtica va ser ‘Reptes econòmics i patrimoni’. La tercera jornada, que tindrà com a tema ‘Comunicacions i mobilitat’, està previst que se celebri durant el primer trimestre del 2019 a la Val d’Aran.
Les comunicacions d’avui han posat l’accent en les particularitats orogràfiques i demogràfiques del Pirineu, amb un territori tortuós i un hàbitat força escampat en petits nuclis, un fet que dificulta l’accés de la població als serveis propis d’una societat moderna. Aquestes carències imposen l’adopció de noves fórmules de prestació de serveis i de finançament per tal que la població gaudeixi d’unes condicions de benestar satisfactòries.
Així, en primer lloc, Ramon Morell (UdL) ha ofert la ponència ‘Millorar i garantir els serveis als pobles pirinencs: finançament i dotacions’, i posteriorment s’ha programat una taula rodona sobre ‘Iniciatives i plans per a mantenir la sociabilitat pirinenca’, moderada per Marc Riera, director de la Fundació Món Rural, i en què han intervingut Enric Bergadà, secretari de l’Ajuntament de Rialp, que ha parlat sobre ‘Finançament i serveis en els petits ajuntaments’; Víctor Bayarri, assessor en serveis a la persona, director de la consultoria social Alter Civites (‘L’atenció dels col·lectius necessitats’); i Josep Plasencia, del projecte de recuperació arquitectònica, social i econòmica del nucli d’Envall (Envall Cooperativa), que ha tractat sobre ‘Recuperació i manteniment dels petits nuclis pirinencs, del nucli d’Envall, a la Vall Fosca’. A la tarda es farà una visita a la Deixalleria de Sort.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016