Les plantes silvestres, una oportunitat per al desenvolupament econòmic en zones de muntanya

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Les plantes silvestres, una oportunitat per al desenvolupament econòmic en zones de muntanya

El proper dimarts 20 de març es durà a terme a Sort una jornada sobre la recol·lecció de la genciana. L’arrel d’aquesta planta s’ha recol·lectat de forma comercial des de fa anys a les muntanyes del Pirineu, com a matèria primera de la indústria farmacèutica i licorera principalment.

En el marc del projecte ValuePAM (INTERREG SUDOE) s’ha avaluat la situació actual de les poblacions de genciana, la gestió del seu aprofitament, la qualitat de les poblacions a les diferents comarques pirinenques, així com la cadena de valor del producte i possibilitat de diversificació econòmica.



A la jornada, que es farà a l’oficina comarcal de Turisme del Pallars Sobirà, es presentaran els principals resultats obtinguts del projecte així com el potencial que tenen els recursos silvestres per crear riquesa al territori. La jornada compta amb la participació de Roser Cristóbal i Eva Moré, del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

El projecte VALUEPAM

El Projecte VALUEPAM, dins del marc del Programa Europeu Interreg-Sudoe té per objectiu valoritzar i ordenar l’aprofitament d’aquelles espècies silvestres que es recol·lecten del medi natural en quantitats importants i amb finalitat comercial.

Té una durada de dos anys (de l’estiu 2016 a l’estiu 2018) i hi estan involucrats els territoris del baix Alentejo (Portugal), les comunitats d’Andalusia i Catalunya i les regions de Ariège i Pyrenees-Orientales (França). En cadascuna d’aquestes zones es focalitza el treball en aquelles espècies més singulars, més recol·lectades o amb més potencial comercial.

A Catalunya, el soci és el CTFC que a través del equip especialitzat en Plantes Aromàtiques i Medicinals del Programa de Bioeconomia i Governança estan treballant amb gençana (Gentiana lutea) i el te de roca (Chiliadenus glutinosus), dues espècies conegudes, utilitzades localment i recol·lectades en abundància.

Ambdues espècies presenten una situació singular. De la gençana, localitzada principalment als Pirineus, s’aprofita la seva arrel i tot i que la seva recol·lecció està regulada, l’activitat té un gran impacte ja que s’arrenca tota la planta disminuint així el nombre d’individus d’una població. El te de roca és una espècie rupícola (creix a les roques). Tot i que la seva distribució és àmplia i es pot trobar a zones rocoses per tot el territori, és una espècie vulnerable i la seva abundància ja sigui per l’aprofitament i per altres factors mediambientals, ha anat disminuint.

Ordenar la recol·lecció d’aquestes espècies és important per ajudar a mantenir a llarg termini les poblacions i els medis on creixen.

El projecte vol valoritzar aquests recursos forestals no fusters com una font d’activitat econòmica en aquells territoris rurals on aquestes espècies són presents i formen part del seu patrimoni natural i cultural.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.071 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×