Acció Climàtica protegirà bona part del Pirineu occidental envers la contaminació lumínica la propera tardor

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Acció Climàtica protegirà bona part del Pirineu occidental envers la contaminació lumínica la propera tardor

  • 11 municipis de l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu s’afegeixen al projecte de protecció envers la contaminació lumínica
  • Presentat el nou pla per reduir l’impacte ambiental de l’enllumenat exterior en zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica de tot Catalunya, amb una inversió prevista de més de 9 milions d’euros fins al 2028, finançada a través del Fons Climàtic 

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té previst declarar el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici espais protegits envers la contaminació lumínica la propera tardor. Ho ha explicat aquest dimecres al vespre la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya e Busquet, als alcaldes i alcaldesses que conformen aquests espais protegits i la seva àrea d’influència, en una trobada a la seu del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, a Sort.

Màxima protecció a 13 municipis de l’Alt Pirineu



Boya s’ha mostrat molt satisfeta de la feina feta pels ajuntaments del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que els ha permès arribar a la fase final de tramitació de la figura de protecció en només un any des que es va publicar la resolució d’inici. De fet, 13 dels 16 municipis que l’integren ja disposen de la màxima protecció (Sort i la Guingueta d’Àneu –que comparteixen territori amb el Parc Nacional i estan protegits des de fa tres anys–, Alt Àneu (també compartit), Llavorsí, Tírvia, Farrera, Vall de Cardós, Esterri de Cardós, Lladorre, Alins, Soriguera, Valls de Valira, Baix Pallars –dins l’espai xarxa Natura 2000 Alt Pallars, que gestiona el Parc–), després que ahir mateix el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publiqués la Resolució de modificació del Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya, per la qual 11 municipis de l’entorn del Parc passen a ser zona de màxima protecció envers la contaminació lumínica.

La directora general ha encoratjat els tres municipis del Parc Natural que falten per incorporar a aquesta figura a accelerar els tràmits, i també els que integren el Parc Nacional d’Aigüestortes, que van interrompre el procés de tramitació, iniciat el 2018, per la pandèmia, explicant que “és una oportunitat per posar en valor un dels actius més importants del Pirineu, per arribar a crear l’àrea de protecció lumínica més important d’Europa”. La Generalitat els donarà ple suport per reactivar la iniciativa els propers mesos.

Impuls econòmic i tècnic a tot Catalunya

De fet, tots els municipis del país declarats zona de màxima protecció ja podran gaudir de forma prioritària d’ajut econòmic per reformar les instal·lacions d’enllumenat, en el marc d’un projecte que també s’ha presentat a Sort. Boya ha anunciat que “hem ampliat el finançament per a les actuacions de millora de l’enllumenat, oferint el 100% de finançament als municipis i tot el suport tècnic”.

Si bé anualment el Departament d’Acció Climàtica convoca ajuts per a l’adequació de la il·luminació exterior, destinats als ens locals de tot Catalunya (amb una dotació de 500.000 euros aquest any 2023), recentment ha aprovat un projecte integrador destinat de forma exclusiva a la reducció de l’impacte ambiental de l’enllumenat en zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica. Un projecte que preveu una inversió de més de 9 milions d’euros fins l’any 2028, provinents del Fons Climàtic, un fons que es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

La inversió anual prevista en ajuts per als ens locals és d’entre 500.000 i 1.900.000 euros/any, que es distribuiran mitjançant convocatòries de subvencions. També es destinarà una partida econòmica específica per a establiments de titularitat privada, amb ajuts d’entre 100.000 i 200.000 euros anuals entre els anys 2024 i 2028.

Pirineu occidental

Més de 100 municipis implicats

La finalitat del projecte és protegir i posar en valor el medi natural nocturn de les zones més privilegiades de Catalunya, i disminuir alhora les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) derivades del consum d’energia per a la il·luminació, en un mínim del 60% en les instal·lacions d’enllumenat exterior (gairebé 1.400 tones de CO2-eq/any) i també en altres municipis de menys de 1.000 habitants, que normalment estan propers a zones d’alt valor natural. Una protecció que s’aconseguirà a través d’accions al voltant de quatre pilars:

  1. Suport en la planificació de l’enllumenat públic dels municipis implicats.
  2. Suport econòmic en la modernització d’instal·lacions. Això implica la possibilitat d’incidir en uns 500 municipis, uns 120.000 punts de llum de titularitat pública municipal i també en establiments de titularitat privada.
  3. Mesura i predicció: implantació d’un innovador sistema d’avaluació de la qualitat del cel nocturn de tot Catalunya basat en la modelització informàtica, la visió per satèl·lit i també monitoratge en estacions fixes de mesura. D’aquesta forma es podran crear indicadors que permetin avaluar l’evolució de la contaminació lumínica a tot el territori.
  4. Accions de difusió, informació i formació.

En una primera fase”, ha explicat la directora general, “es preveu incidir en actuacions al Parc Nacional d’ Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Parc Natural de l’Alt Pirineu i a l’espai natural de la Serra del Montsec”. En una segona fase se centraran en el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Parc Natural dels Ports. En total, es preveu que hi hagi més d’un centenar de municipis catalans implicats en projectes de protecció envers la contaminació lumínica.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 287 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×