PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “PER DÉU PER LA PÀTRIA I EL REI. LA VIDA D’UNA CARLISTA PIRINENC (Antoni Martí, 1806-1863)”

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “PER DÉU PER LA PÀTRIA I EL REI. LA VIDA D’UNA CARLISTA PIRINENC (Antoni Martí, 1806-1863)”

Dijous 14 d’abril a les 19:30h a la Sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell.

Amadeu Gallart Sort.



 Maria Carme Batlle Gallart, una prestigiada historiadora medievalista em va proposar d’escriure sobre el dietari d’un rebesavi nostre, Antoni Martí Fuster (1806-1863). És un document realment interessant  marcat per unes fites personals i històriques però breu i succint. Vaig pensar que la presentació més amena possible seria la de combinar les dades històriques reals amb una biografia amb dosis raonables de ficció: en forma de diàleg l’Antoni Martí ens va explicant la seva vida seguint les pautes marcades al dietari i els seus rebesnéts, a l’any 2021 li anem comentant, i discutint, les seves afirmacions. La biografia és intensa,tant com les mateixes circumstàncies de la Primera Guerra Carlina.

Crec que al llarg de la narració s’explica el que va representar la ideologia carlina en la primera meitat del segle XIX i en aquest sentit és un llibre que descriu la societat pirinenca catalana que va fer possible els èxits carlins i d’aquí les motivacions socials i econòmiques d’aquest moviment “anticapitalista”. Per crear una narració que faci que el lector no s’encalli en la seva lectura he intentat, espero que aconseguit, que les peripècies del meu rebesavi, la seva vida a la Seu convivint amb polítics liberals malgrat el clima de guerra, el seu pas per Andorra, Berga i França, les seves relacions amb els bisbes dels moment, amb Simó de Guardiola i amb Caixal, amb els seus companys carlistes, sobretot els urgellencs germans Dalmau de Baquer i les seves consideracions crítiques sobre militars carlistes com el Ros d’Eroles o el Comte d’Espanya… constitueixin una narració trepidant d’una part molt important del nostre passat. No crec que es pugui definir en sí el llibre com d’història local, en té una part perquè bé que s’ha de centrar en algun lloc, però el seu esperit s’orienta cap a una mirada global sobre el moviment carlista al Pirineu català.

Andorra, com a país, té pes en aquesta narració. Els bisbes coprínceps d’Andorra, Simó de Guardiola i Caixal tenen relacions difícils amb les elits andorranes. Eren moments, els de les guerres carlines, en especial de la primera, en què l’existència diferenciada d’Andorra penjava d’un fil. Els bisbes, per raons polítiques i històriques, eren els màxims garants del fet andorrà. L’Elisi francès quedava molt més lluny i si els bisbes, procarlins, estaven en oberta confrontació amb la monarquia liberal espanyola amb Andorra com un cau obertament carlí, el resultat podia ser una absorció espanyola a canvi d’alguna compensació colonial per a la part francesa. És curiós, com en aquests moments, el copríncep episcopal és a la vegada una protecció i una amenaça per a mantenir l’estatus andorrà.

PER LA PÀTRIA
PER DÉU PER LA PÀTRIA I EL REI.

Els fets de la primera guerra carlina són ben especials i això em facilita la seva narració. Antoni Martí no era un militar professional però va actuar activament com a tal. Els capítols sobre Berga presenten un món digne d’una producció fílmica. La composició social que residia a Berga en aquells moments, era d’una densitat i una complexitat difícil d’imaginar avui dia, més encara de com va ser a la Seu durant el període de la Regència d’Urgell. Berga era la capital del carlisme català, i a partir de la rendició de Maroto a Espartero al País Basc, la capital del carlisme hispànic. El nostre protagonisme s’hi mou com peix a l’aigua gràcies als seus contactes personals

El meu lector es pot veure induït a la seva lectura per tres raons ben definides, la primera, perquè vulgui passar una bona estona llegint un llibre que combina la història amb la biografia d’un personatge singular, la segona, perquè es vulgui endinsar en les complexes i interessantíssimes raons que empenyien el moviment carlista català i la tercera, perquè li faci gràcia l’escenografia d’uns fets que transcorren entre la Seu, Andorra, Berga i França.  A més, el llibre també es completa amb la transcripció del dietari i un pròleg molt explicatiu elaborat per la prestigiosa historiadora Maria Carme Batlle Gallart.

Notícies Alt Urgell

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 671 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×