20 anys de la declaració de Patrimoni Mundial del conjunt romànic de la Vall de Boí
Aquest 2020 es compleixen vint anys de la declaració de Patrimoni Mundial per part de la UNESCO del conjunt romànic de la Vall de Boí. El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro. Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. Són construccions dutes a terme durant els segles XI i XII seguint els models provinents del nord d’Itàlia, el romànic llombard. El Romànic de la Vall de Boí és excepcional per la concentració en un espai reduït d’un nombre tan elevat d’esglésies d’un mateix estil arquitectònic, conservat al llarg del temps amb poques modificacions que hagin alterat significativament la seva concepció inicial.
PROCÉS DE SOL·LICITUD:
Al 1998 l’Ajuntament de la Vall de Boí, la Diputació de Lleida,el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diòcesi d’Urgell i la Diòcesi de Lleida van crear la Comissió per al reconeixement del conjunt romànic de la Vall de Boí com a Patrimoni Mundial. A la primavera del 1999 es va presentar oficialment la candidatura per què la UNESCO reconegués el seu valor universal. La Generalitat va aprovar l’expedient i el va presentar al govern espanyol. Al juliol de 1999, el Ministeri d’Educació i Cultura presenta l’expedient davant de la seu de la UNESCO a París. Tot el procés, des de l’inici de les primeres actuacions fins la posterior declaració, suposa una important promoció del romànic i de la Vall de Boí. Finalment el 30 de novembre de l’any 2000 el Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO aprova la inscripció de les “Esglésies romàniques catalanes de la Vall de Boí” a la llista del Patrimoni Mundial. La candidatura va ser aprovada a la 34ena sessió del Comitè del Patrimoni Mundial, celebrada a Cairns, Austràlia del 27 de novembre al 2 de desembre de 2000.
Les esglésies romàniques de la Vall de Boí, van ser inscrites a la llista del Patrimoni Mundial en base a dos criteris universals excepcionals:
- Criteri (ii): L’ important desenvolupament de l’art i de l’arquitectura romànica de les esglésies de la Vall de Boí és el testimoni dels profunds intercanvis interculturals a l’Europa medieval i en particular a través de la barrera muntanyosa dels Pirineus.
- Criteri (iv): Les esglésies de la Vall de Boí són un exemple particularment pur i homogeni de l’art romànic en un paisatge rural mantingut pràcticament intacte.
Arrel de la declaració es crea la nova entitat gestora del conjunt romànic de la vall, el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí, format per l’Ajuntament de la Vall de Boí, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, el Bisbat de Lleida i el Bisbat d’Urgell. La seu de la nova entitat és el Centre del Romànic de la Vall de Boí, situat a Erill la Vall. El Centre reuneix les oficines de gestió, l’espai d’acollida al visitant i un espai d’interpretació que proporciona al visitant les claus inicials per conèixer i entendre el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí.
VALORACIÓ 20 ANYS DE PATRIMONI MUNDIAL
La declaració de Patrimoni Mundial fa 20 anys va representar el reconeixement mundial de la singularitat i els valors universals del conjunt d’esglésies romàniques. Per els habitants de la Vall de Boí va ser la confirmació de la importància d’ aquest patrimoni.
L’aprovació de la inscripció del Conjunt de “Esglésies Romàniques de la Vall de Boí” a la Llista del Patrimoni Mundial d’ UNESCO significa el segell de major prestigi en l’àmbit del patrimoni cultural.
La importància de la declaració queda corroborada per l’increment de visites que hem registrat al llarg d’aquets vint anys, arribant fins als 2 milions de visites, amb públic de procedència molt diversa: local, comarcal, nacional, de tot Europa, del Japó, Estats Units …
Un dels majors atractius ha estat la instal·lació del vídeo mapping a l’església de Sant Climent de Taüll el 2013 que ha permès la recuperació virtual dels frescos de l’ absis del temple oferint al visitant una experiència única que transporta al 1123, any de la consagració de l’església. Paral·lelament s’han restaurat varies esglésies del conjunt que ha permès interpretar-les per poder oferir millores en la seva visita. Al llarg de tots aquests anys, des del Centre del Romànic s’ha anat oferint el servei de visites guiades, tallers i diferents activitats per posar en valor i donar a conèixer el conjunt romànic i el que representa.
Juntament amb la declaració dels 9 monuments del conjunt romànic declarats Patrimoni Mundial, la Vall de Boí també compta amb dos patrimonis més declarats per la UNESCO: La festa de les falles reconegudes Patrimoni Immaterial de la Humanitat l’any 2015, i el destí turístic Starlight dins del conjunt de municipis que formen part del Parc Nacional d’Aigüestortes l’any 2018.
Així la Vall de Boí s’ha convertit en una destinació turística de qualitat on gaudir del Patrimoni cultural i natural acompanyat d’uns serveis i activitats per tot tipus de públic.
ACTIVITATS 20 ANYS DE PATRIMONI MUNDIAL
En l’any de celebració d’aquest 20è aniversari volíem dur a terme un seguit d’activitats per apropar aquests valors universals excepcionals tant a població local com als nostres visitants, però la pandèmia ha modificat l’agenda prevista i la proposta actual és començar els actes aquest novembre i fer-los extensius al 2021. Per adaptar-nos a la situació els actes dels propers dies estan previstos en format reduït i d’àmbit local.
Del 28 al 30 de novembre: JORNADA DE PORTES OBERTES: (dilluns 30 de novembre les esglésies estaran tancades per la tarda).
- Sant Climent de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall: de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00.
- Sant Feliu de Barruera: de 10.00 a 14.00
- La Nativitat de Durro: de 16.00 a 19.00
29 de novembre, 18.15h: EL CEL DES DE SANT QUIRC DE DURRO: Observació en directe de la sortida de la Lluna, Júpiter i Saturn en un cel Starlight des del mirador astronòmic de Sant Quirc de Durro. Activitat en directe a través del canal d’Instagram del Parc Nacional (@pnaiguestortes)
30 de novembre: DIA DE CELEBRACIÓ 20 ANYS DE PATRIMONI MUNDIAL:
- 10.00 Repic de Campanes a totes les esglésies de la Vall de Boí com es va fer fa 20 anys.
- 11.30 Visita guiada especial a Taüll : Per què són Patrimoni Mundial les esglésies de la Vall de Boí ? + Mapping narrat a Sant Climent de Taüll. (aforament limitat, reserva prèvia a www.centreromanic.com)
15.30 Acte de celebració: parlaments, actuació del grup d’acordionistes “Ribatònics”, recull de testimoniatge, projecció audiovisual a l’interior de l’església de Sant Joan de Boí, tastet de productes Torrons Alemany.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016