Els óssos del Pirineu desperten de la hivernació
- Primeres imatges de l’any dels exemplars, que s’han reclòs durant els mesos de fred i que aviat iniciaran l’activitat més intensa
- La població arriba als 31 individus a Catalunya, bàsicament a la zona de l’Aran i del Parc Natural de l’Alt Pirineu
- Fita històrica entre la població d’óssos a Catalunya des de la seva reintroducció, amb el naixement de 10 cries
- Continuen implementant-se les accions del projecte europeu Piroslife, de consolidació del futur de l’ós bru en un entorn favorable i generació de productes i sistemes exportables a la resta del Pirineu i a d’altres zones d’Europa
Els sistemes de seguiment i control de la població d’óssos bruns (Ursus arctos) als Pirineus han detectat les darreres setmanes que ja han despertat de la hivernació. Just abans d’aquest procés, a finals de l’any passat, s’havien comptabilitzat a Catalunya 31 individus d’ós bru, amb 5 mascles adults (Pyros, Goiat, Pelut, Esmolet, i Pepito) i 10 femelles adultes (Hvala –amb dues cries de segon any-, Bambou –amb dues de primer any–, Caramelles – amb dues de primer any–, Boavi –amb dues de primer any–, Caramellita –amb tres de segon any–,Plume –amb una de segon any–, Nheu –amb tres de primer any–, Fadeta –amb una cria de primer any-, i Patoune i una darrera óssa, sense nom, que no tenen cries). El 2016 s’ha aconseguit una fita històrica entre la població d’óssos als Pirineus catalans des de la seva reintroducció, amb el naixement de 10 cries.
Imatge d’un mascle jove, probablement Pepito, captada el passat 18 de març al terme municipal de Lladorre (Pallars Sobirà) pel mètode del trampeig fotogràfic.
Els moviments de Goiat
Durant aquests tres mesos i mig, l’ós s’ha despertat diverses vegades i ha fet alguna sortida de no més de 100 metres de distància de la cova que ocupava, situada a la Vall de Varradòs (Aran), a més 2.300 metres d’altitud, en una zona sense vegetació i totalment coberta per la neu.
Un cop s’ha posat en marxa ja ha recorregut tota la vall i ara es dirigeix cap a d’altres zones d’Aran. Tot sembla indicar que està buscant carronyes per augmentar ràpidament els quilos que ha perdut durant la hivernació, aproximadament un terç del seu pes. Ben aviat començarà l’època de zel i cercarà, de forma més que probable, femelles per copular. Goiat està permanentment controlat gràcies al collar emissor que se li va col·locar abans d’alliberar-lo als Pirineus i que permet l’equip especial de seguiment conèixer els seus moviments, hàbits i costums.
Un seguiment exhaustiu
La resta d’óssos es controlen a través del seguiment de les evidències de pas. El 2016 s’han obtingut 809 dades a Catalunya, repartides en 205 mostres de pèls; 359 contactes fotogràfics amb sistemes automàtics de fotografia, amb 4299 instantànies; 63 contactes de vídeo de sistemes automàtics, amb 358 gravacions; 47 observacions; 87 excrements; 3 evidències d’alimentació (un formiguer depredat, una pedra aixecada i una observació d’alimentació de presa); i 19 petjades.
Impacte sobre la ramaderia i l’apicultura
Durant l’any passat es van produir 33 atacs sobre la ramaderia i l’apicultura atribuïts als óssos, vuit al Pallars i 25 a l’Aran, i s’han obert 37 expedients d’indemnització. La Generalitat de Catalunya ha indemnitzat, o indemnitzarà, aquests danys per un import de 9.332 euros.
A través del projecte Piroslife, s’estan realitzant diferents accions per a la prevenció d’atacs. A banda del pagament dels danys ocasionats, existeix un programa de suport a ramaders i propietaris de ramats en règim extensiu de muntanya perquè agrupin els seus ramats com a mesura efectiva de protecció i de vigilància quan pasturen en zones amb presència d’ós bru. S’han contractat pastors i ajudants de pastors d’ovelles i cabres, vaquers i eguassers per controlar i supervisar els animals a muntanya i també es duu a terme la col·locació, el control i el manteniment de vailets elèctrics instal·lats per protegir les arnes d’explotacions apícoles contra possibles predacions.
Coexistència entre sectors
Les actuacions encaminades a afavorir la coexistència amb aquest sector són un dels eixos principals del projecte. Representen, aproximadament, un 40% del pressupost del Piroslife, és a dir, més d’un milió d’euros, majoritàriament per al Pallars Sobirà i la Val d’Aran. Es tracta de donar suport a la conservació de l’ós bru com a element de recuperació de la biodiversitat, però també com a element dinamitzador, fent efectiva la coexistència amb els habitants del territori, donant-los suport per compatibilitzar les seves activitats amb la presència del plantígrad i fomentant, com a producte turístic, la visita del seu hàbitat i reconeixent, així, la bona qualitat ambiental de la zona.
El Piroslife està plantejat per implementar una sèrie de mesures i accions que permetin consolidar el futur de l’ós bru en un entorn favorable i generar productes i sistemes que puguin ser exportats a la resta del Pirineu i a d’altres zones d’Europa. El projecte es considera clau per a la dinamització econòmica del territori aprofitant l’atractiu i les potencialitats que pot generar la fauna salvatge i el patrimoni natural per al turisme i d’altres sectors. Entre les diferents accions que s’estan duent a terme destaquen les relatives al foment de la coexistència entre l’ós bru i la ramaderia extensiva –amb bestiar oví, caprí, equí i vaquí– i l’apicultura de muntanya; la conservació i millora de l’hàbitat; l’educació ambiental; la comunicació i la formació; i la diversificació genètica.
El projecte, d’altra banda, està contribuint a fomentar l’ocupació en el sector ramader local mitjançant la contractació de pastors, ajudants de pastor i vaquers, alguns dels quals s’han format a l’escola de pastors de Catalunya. D’aquesta manera, s’està recuperant la feina de pastor d’alta muntanya en aquest sector del Pirineu on gairebé s’havia perdut.
Nova cabana de pastor a Boldís
Enguany està prevista la construcció d’una nova cabana de pastor a la zona de Boldís, a Lladorre (Pallars Sobirà), on l’any passat se’n va cremar una impulsada per Acció Natura. La construcció serà del mateix format que la que va promoure l’any passat el Departament de Territori i Sostenibilitat a Salau, a la muntanya de Bonabé, també dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb criteris d’eficiència energètica i amb gran part de la fusta de pi negre procedent del mateix Parc. El refugi donarà protecció i confort al pastor, contractat pel projecte Piroslife per vigilar el ramat oví de diferents ramaders quan pasturen a l’estiu en una zona amb presència continuada d’óssos.
També es preveu dur a terme plantacions d’arbres fruiters i arbustos de muntanya en les zones on es detecti la necessitat de millorar la connectivitat de l’hàbitat de l’ós bru, una acció liderada per la Fundació Oso Pardo, amb la col·laboració de Forestal Catalana i els altres socis del projecte.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016