El diàleg entre el Barroc i els segles XIX i XX, protagonista del novè Festival Internacional d’Orgue de Poblet

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El diàleg entre el Barroc i els segles XIX i XX, protagonista del novè Festival Internacional d’Orgue de Poblet

  • Óscar Candendo, Matthias Havinga i Loreto Aramendi actuaran en tres caps de setmana consecutius a partir del 7 d’octubre.

El novè Festival Internacional d’Orgue de Poblet, que comença dissabte dia 7 d’octubre, presenta aquest any una programació en què la música barroca, principal protagonista dels tres concerts previstos, estableix un diàleg amb els grans compositors del segle XX. El Festival l’inaugurarà Óscar Candendo, y comptarà també amb Matthias Havinga (dia 14 d’octubre) i Loreto Aramendi (dia 21). L’únic orgue del constructor Metzler que hi ha a la Península Ibèrica, sonarà un cop més per fer-nos gaudir de les obres de Johann Sebastian Bach al costat d’altres a cavall entre els segles XIX i XX, especialment de Max Reger, del qual aquest any 2023 se’n celebra el 150è aniversari del naixement

              En el concert inaugural, dissabte 7 d’octubre, Óscar Candendo proposa, precisament, un programa en què s’alternen obres d’aquests dos compositors, destacant així el lligam íntim entre ells malgrat la distància estètica i temporal que els separa. Candendo és professor de l’especialitat d’orgue a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i organista titular de la S. I. de El Buen Pastor de Donostia. Doctor en Musicologia per la Universidad de Valladolid, va cursar estudis d’orgue a Toulouse (Centre d’Études Supérieures de Musique et de Danse, professors Michel Bouvard i Jan Willem Jansen), Barcelona (professora Montserrat Torrent) i Stuttgart (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, Professor Bernhard Haas). Va obtenir el primer premi del Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España (1992) i del Curso Universitario Internacional «Música en Compostela» (1993).



              El segon cap de setmana del Festival, el dia 14 d’octubre, Matthias Havinga interpretarà un repertori que ens porta des de Bach i músics anteriors (Sweelink, Attaignant) directament fins a compositors del segle XX (Duruflé, Alain). Un salt en el temps que ens permetrà comprovar un cop més la versatilitat i qualitat sonora de l’orgue de Poblet. Havinga és concertista d’orgue i piano, professor d’orgue al Conservatori d’Amsterdam i organista de l’Oude Kerk de la mateixa ciutat. Va obtenir el títol de Màster en Música summa cum laude al Conservatori d’Amsterdam com a alumne de Jacques van Oortmerssen, llicenciat en piano a la mateixa institució com a alumne de Marcel Baudet. Al Reial Conservatori de La Haia va estudiar música eclesiàstica amb Jos van der Kooy.

              La novena edició del Festival la clourà l’organista Loreto Aramendi, que proposa un programa en què la música barroca de Bach, Buxtehude i Bruhns s’alterna amb la de compositors del darrer Romanticisme i el segle XX com Saint-Saëns, Tournemire, Distler i Alain: un joc de reflexos entre èpoques molt diferents i un seguit de talents musicals únics. Aramendi és organista titular de l’orgue Cavaillé-Coll (1863) de la Basílica de Santa Maria del Coro de Sant Sebastià i concertista internacional. Ha ofert nombrosos recitals a festivals internacionals als EUA, Japó, Argentina, Canadà i a tot Europa, actuant en espais com l’Òpera City Hall de Tòquio, Auditori Nacional de Madrid (Bach-Vermut), Notre Dame de París, Saint Sulpice, Hallgrímskikja a Reykjavík, Saint Patrick’s Cathedral de Nova York, Abadia de Westminster o l’Auditori d’Stavanger entre d’altres.

Un orgue únic en un entorn únic

L’orgue Metzler de Poblet està especialment pensat per interpretar-hi la música que es va crear durant el Barroc a Alemanya i a França, però les seves possibilitats van molt més enllà. Es tracta d’un versàtil instrument interregional, concebut com una síntesi equilibrada dels més importants elements dels orgues barrocs europeus, i que a més pot acollir sense problemes repertoris del Romanticisme i fins i tot contemporanis.

El seu so, per tant, és únic i especial a la Península, com també ho és l’entorn en què es troba: un monestir cistercenc del segle XII, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991 i que encara està plenament actiu gràcies a la comunitat monàstica que hi habita. L’assistència als concerts del Festival Internacional d’Orgue, per tant, es pot completar amb una atractiva oferta cultural fent la visita al conjunt monumental; i també aprofitant l’oferta gastronòmica i l’allotjament que s’ofereix en el recinte.

Orgue de Poblet
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 334 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×