Ocells dels Jardins: els ocells més propers sota control

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

EL PIRINEU AL NATURALEstacio-Biologica-llarg
Ocells dels Jardins: els ocells més propers sota control

Sovint ens preocupem molt de tenir inventariades les poblacions d’ocells emblemàtics, com el trencalòs, el gall fer o la perdiu blanca, per posar només alguns exemples d’ocells de muntanya. En canvi, paradoxalment, moltes vegades en sabem molt poc sobre espècies freqüents que trobem cada dia, com el pardal comú, el verdum o el rossinyol. Hi ha infinitament menys publicacions sobre el pardal, l’espècie d’ocell més abundant de Catalunya amb més d’un milió de parelles, que del trencalòs, que no arriba als cent individus. És lògic que les aus comunes despertin menys interès però no que en tinguem menys informació.

Per saber-ne més dels ocells comuns, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) acaba de posar en marxa el Projecte Ocellsdelsjardins.cat (OdJ). De la mateixa manera que altres projectes de ciència ciutadana, OdJ es basa en les contribucions d’aficionats a l’ornitologia que volen contribuir al coneixement científic del nostre patrimoni natural, gaudint al mateix temps del seu hobby. L’ICO té experiència en projectes tant de caire científic com de caire popular amb participació massiva, representats especialment per Ornitho.cat, que compta amb uns 1.900 col·laboradors i 2 milions de cites d’ocells de Catalunya (incloent-hi més de 100.000 dels Pallars).C-Portalocellsdelsjardins



OdJ té com a finalitat registrar les observacions dels ocells que podem veure a jardins, terrasses o balcons, sigui en entorn urbà, residencial o rural. Els participants primer han de descriure les característiques del seu jardí en un formulari (superfície, tipus de plantes o arbres, menjadores, proximitat a boscos, conreus o pastures i unes poques dades més). Després només hauran d’anotar totes les espècies d’ocells que vegin durant l’estona que vulguin (siguin 10 minuts o 5 hores, no importa). Ho poden fer cada dia, cada setmana o de tant en tant, sense comprometre’s a una freqüència concreta. Se’ls demana, això sí, que ho facin l’últim cap de setmana de gener i l’últim de maig, per tenir una mesura homogènia dels ocells d’hivern i de primavera a tot Catalunya en un moment donat.

Introduir dades és molt fàcil i les espècies d’ocells que podem trobar als jardins del nostre país són força fàcils d’identificar. Fins i tot l’observador sense experiència podrà, només amb una mica de pràctica, identificar perfectament els ocells que solen visitar els jardins. El formulari per introduir dades il·lustra els ocells amb magnífics dibuixos, o sigui que més fàcil, impossible! Per tant, tothom que ho desitgi pot participar.

Les dades les treballarà l’equip científic de l’ICO per esbrinar possibles problemes de l’estat de salut de les nostres poblacions d’ocells, correlacionar-les amb el canvi climàtic, saber quines menjadores o jardins són millors per la biodiversitat i un llarg etcètera d’aplicacions. Als països on aquests projectes porten anys en marxa, s’han extret conclusions de gran importància per la conservació de les aus.

En tot el món, el treball en equip -i en xarxa- de milions d’aficionats a l’ornitologia permet ajuntar energies de molta gent per aconseguir un major coneixement de les aus en benefici de la seva conservació i de la nostra pròpia qualitat de vida, física i intel·lectual. La bona notícia és que tots hi podeu participar. Només cal entrar a www.ocellsdelsjardins.cat, registrar-se i començar a col·laborar. Així de fàcil!
Autor del text: Abel Julien – ICO    abeljulien.blogspot.com

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 8.587 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×