UNA OBRA SOBRE AUS RAPINYAIRES GUANYA EL PREMI DEL LLIBRE AGRARI DE LA FIRA DE SANT MIQUEL
Dos textos sobre malalties de l’ametller i del porc, respectivament, s’enduen ex-aequo la primera edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari
Manual veterinario de las aves rapaces, de Alfonso Bañeres de la Torre (AEVA Veterinaria SL) ha estat l’obra guanyadora de la 45a edició del Premi del Llibre Agrari, mentre que Antibioterapia en porcino, de Lorenzo Fraile (Servet) i La moniliosis del almendro, de A. Ollero, M. Lovera, L.F. Roca, O. Arquero i A. Trapero (Eumedia) s’han endut ex-aequo la 1a edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari. Els jurat dels guardons, organitzats en el marc de la 62a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel, ha destacat l’increment de les obres presentades i “un notable augment de la qualitat en el conjunt dels treballs que han entrat en concurs”.
Respecte a Manual veterinario de las aves rapaces, els membres del jurat han destacat que “representa una introducció molt completa al món de les aus rapinyaires i de la funció de cadascuna dins la cadena tròfica” i han remarcat que el llibre guanyador “és una obra molt tècnica, actualitzada, útil i pràctica”, destacant també la seva vessant ambientalista.
El treball repassa la funció ecològica dels rapinyaires com animals controladors de plagues, explica la seva importància en el món cinegètic i com activitat esportiva en exhibició de vols. També resulta un tractat molt complet de medicina d’aus i aprofundeix en els camps de l’etologia, nutrició, medicina interna, tècniques diagnòstiques, farmacologia, cirurgia i legislació. Es considera doncs un llibre de gran interès i de referència per als professionals del sector i per als veterinaris.
Passant als articles tècnics, Antibioterapia en porcino “aporta un alt nivell tècnic combinat amb exemples de casos pràctics que faciliten la comprensió de conceptes”, segons el jurat. El text fa una introducció a la farmacologia i explica la situació actual de la lluita contra les resistències antibiòtiques. Alhora, justifica la necessitat de l’ús racional dels antibiòtics quan és necessari i exposa diversos casos clínics reals, el diagnòstic i les propostes de tractament. El jurat ha considerat que el tema —escrit per un professor de la UdL molt vinculat a la producció porcina de Lleida— “és de molta actualitat i té força interès per al món ramader per la importància que ha assolit aquesta malaltia i les propostes innovadores de tractament que aporta”.
L’article La moniliosis del almendro, susceptibilidad varietal en Andalucía avaluala susceptibilitat (capacitat d’infectar-se) d’aquest arbre a la moniliosi, un fong que es transmet per via aèria i sol provocar grans pèrdues en la producció. Segons el jurat, “l’estudi, fet durant 10 anys i que ha implicat moltes dificultats, està ben dissenyat i organitzat, i els resultats i conclusions són específics i encertats”. També destaca que “és un excel·lent article de divulgació en un moment d’auge del cultiu de l’ametller (molt sensible a les malalties), per l’increment del regadiu, de la mecanització i per tant de la seva rendibilitat”.
Enguany han concorregut al guardó 23 obres, de les quals 19 són llibres (en paper i digitals) i 4 són articles tècnics agraris, una categoria que s’estrena enguany. El Premi del Llibre Agrari té una dotació econòmica de 4.000 euros i el de l’Article Tècnic, de 2.000 euros. El certamen és l’únic d’aquestes característiques que s’organitza a l’Estat espanyol.
Els llibres i els articles presentats s’han centrat en àmbits agrícoles i ramaders com el coneixement dels arbres, l’antibioterapia en el porcí, els cultius de l’olivera i la magrana, el reg de l’arbre urbà, el control de les malalties de les plantes llenyoses, el cultiu sense terra i hidroponia, la biomassa energètica, les bones pràctiques energètiques en explotacions de vaca de llet, el manual del veterinari d’aus rapinyaires, la fertilitat de les terres i la nutrició vegetal en producció integrada, la gestió cinegètica, l’accés a la terra o el tractament de la leptospirosi i la brucel·losi porcina.
Fira de Lleida ha rebut també llibres sobre temàtiques més curioses o específiques, com la desarmortització forestal a la província de Sòria, l’herbari del País Valencià, el sector agro-mar-alimentari espanyol, els mercats d’aigua a Espanya, els vins dels Costers del Segre, l’economia social catalana als inicis del segle XX i l’ametller a Andalusia.
El Jurat d’aquesta edició
El Jurat d’aquesta edició, presidit per Carles Estaran, enginyer agrònom (Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya), està format perJuan Antonio Martín, enginyer agrònom; Carmen López, veterinària (Col·legi de Veterinaris de Lleida); Josep Torra, veterinari (Col·legi de Veterinaris de Lleida); Francesc Clarisó, enginyer tècnic agrícola (Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles); Isabel Perea, enginyera tècnica agrícola (Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles); Jesús Pemán, enginyer de forests (Col·legi d’Enginyers de Forests de Catalunya); Maria Mercè Aniz, enginyera de forests (Col·legi d’Enginyers de Forests de Catalunya), Carles Bernat, enginyer tècnic agrícola, iSantiago Planas, enginyer agrònom, com a secretari.
El lliurament dels Premis es durà a terme el 2 d’octubre en el decurs de la cerimònia de cloenda de la 62a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel.
La 62a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 31a del saló Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) tindran lloc del 29 de setembre al 2 d’octubre de 2016 en el recinte de Fira de Lleida.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016