Obertament aborda de forma innovadora la salut mental als instituts catalans

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Obertament aborda de forma innovadora la salut mental als instituts catalans

El projecte What’s up: com vas de salut mental  s’implementa amb èxit i s’estendrà a 60 centres de tot Catalunya.

  • Obertament, de la mà del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social ‘la Caixa’ multiplica l’aposta del curs passat amb la qual es va arribar a 1.500 estudiants de 3r d’ESO i presentarà la iniciativa: la lluita contra la discriminació per raons de salut mental a les aules catalanes.
  • El projecte What’s up és una iniciativa innovadora i pionera, es basa en la inclusió d’unitats didàctiques a vàries assignatures en les que es normalitza la salut mental, complementant-se amb la visita d’un testimoni que comparteix amb l’alumnat la seva experiència de passar per un trastorn mental en primera persona.

Obertament presenta BENEFICIS i RESULTATS del projecte educatiu



What’s Up: Com vas de salut mental?

LLOC: Palau Macaya. Passeig de Sant Joan , 108  Barcelona

DATA: 14 DE SETEMBRE DE 2017     HORA: 11 a 12h


 

L’acte comptarà amb la presència de representants del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i de l’Obra Social ‘la Caixa’, aliats principals d’aquesta iniciativa pionera al món que pretén eradicar, de forma sistemàtica, l’estigma en l’àmbit escolar.

Durant la presentació, que coincideix amb el llançament d’una campanya publicitària per donar a conèixer el projecte, es detallaran quins han estat els resultats de la primera avaluació. També comptarem amb l’experiència d’un membre del professorat d’un dels instituts participants el curs passat i d’una de les activistes que relata a l’aula la seva història personal relacionada amb la salut mental. Ambdós explicaran els grans beneficis que han observat de prop gràcies a la seva contribució en el projecte.

Que et pengin l’etiqueta de tenir un trastorn mental és la principal barrera per demanar ajuda. L’estigma és el que fa que es retardi l’accés al tractament i, per tant, en dificulta la recuperació. L’actitud social de rebuig i indiferència provoca barreres com la negació de la problemàtica per evitar sentir-se assenyalat, ser blanc de burles, assetjament i/o d’altres comportaments discriminatoris que es viuen als instituts. Tal i com demostra l’estudi de percepció d’estigma de Catalunya de 2016, un terç de les persones amb problemes de salut mental s’han sentit tractades injustament pels seus iguals en entorns educatius.

La salut mental entre els joves és una preocupació en augment. A Catalunya, com passa arreu, s’ha detectat un increment del nombre de joves que acudeixen a la xarxa de salut mental per alteracions de conducta, autolesions, crisis d’ansietat o depressions. Aquestes últimes han augmentat un 70% des dels anys 90, segons l’últim informe de  taula d’entitats del 3r sector,  situant-se el suïcidi com a 2ª causa de mort en persones de 15 a 29 anys.

Whats’up: com vas de salut mental pretén combatre l’aïllament, la por i la incomprensió que sovint es genera al voltant del jove que passa per un problema de salut mental. El projecte persegueix la normalització de la salut mental i permet així que l’estudiant que es vegi en aquesta situació pugui identificar-la i demanar ajuda en comptes d’amagar-ho. Gràcies al fet de treballar-ho de forma oberta, l’alumnat comença a percebre la salut mental com allò comú i quotidià  aconseguint així guanyar confiança, seguretat i tolerància un cop s’aprèn que és un tema del que és bo parlar-ne i obtenir així el suport del grup.     

Per què lluitem?

• 17% dels catalans no donaria cap responsabilitat a les persones amb problemes de salut mental i un 34% no ho sap o no respon
• El 21% dels catalans considera que no es pot confiar per la cura d’altres en persones que han estat pacients en hospitals de salut mental.
(ESCA, 2014)

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.061 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×