CALORIES i ENERGIA

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

NUTRICIÓ

Calories i energia

Què significa proteïnes? Perquè hi ha 40,5 gr. de Hidrats de carboni? Si diu 0% matèria grassa, això significa que no porta calories?
Al llegir el revers d’un producte molta gent no sap desxifrar el jeroglífic que hi ha escrit i es guien per la publicitat que porta impresa, un error que pot conduir a confusió.
Per no caure en aquests errors,  hauríem de tenir quatre conceptes clars:
Els aliments estan formats per tres principals macro nutrients: Els Hidrats de carboni, les Proteïnes i els Greixos. Els aliments, gràcies a aquests nutrients, contenent energia, que és alliberada en els processos bioquímics i es mesura  en  calories (caloria petita) o Kilocalories (caloria gran). Aquestes són les unitats de calor que s’utilitzen per expressar el valor energètic dels aliments i també del moviment humà.  Per exemple, caminar o fer feines de casa és considera una activitat lleugera i és consumeix una mitja de 2,5 – 5 kcal/minut. En canvi, si es realitzen activitats més intenses és consumeixen més de 10 kcal/ minut.
Si es coneix la composició d’un aliment en termes d’hidrats de carboni, proteïnes i greixos, aquets valors s’utilitzen per mesura el seu valor calòric. Per exemple: una llesca de pa amb una cullerada de crema de cacauet conté 16 grams de carbohidrats, 7 grams de proteïna i 7 grams de greix. El càlcul per saber quantes calories té, és:
-16 grams d’hidrats de carboni
per 4 kcal gr = 64 kcal
-7 grams de proteïna per 4 kcal/gr = 28 kcal
-9 grams de greix per 9 kcal/gr = 81 kcal
-Total = 173 Kcal

La suma en grams d’aquests tres nutrients mai dóna 100 perquè falta l’aigua, la fibra i els micro nutrients. A partir d’aquesta informació és pot calcular també el percentatge de kcalories que cada nutrient energètic té en relació al total. Per determinar el percentatge de kcalories del greix, per exemple, dividim 81 kcalories de greix entre el total de 173 kcalories totals.
81 kcal de greix / 173 kcal totals= a,468 ‡ * 100 = 47%
Això significa que el 47% de les calories d’aquest aliment provenen dels greixos. Les  recomanacions dietètiques que suggereixen limitar la ingesta de greix un 20- 30% de kcalories és refereix sempre a la ingestió total diària. Tot i que, si la proporció de greix en cada aliment elegit al llarg del dia excedeix el 35% de kcalories és probable que al final del dia ,el total, sigui també aquest percentatge.

Si sabem que un “tentempié” (com la llesca de pa mencionada) subministra el 47% de les kcalories en forma de greix, sabrem millor la necessitat de seleccionar els següents aliments a consumir durant el dia amb menor percentatge de greix sobre el total de les kcal.Aura Espia Monso – 686 626 936 – lauraespia@hotmail.comDiplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la UDL

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,75 de 5 - 12 Vots
Carregant ... - 3.142 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×