EL PIRINEU AL NATURAL
Projecte nius:
el seguiment de la nidificació de les aus
Amb l’arribada de la primavera, els ocells s’han embrancat en la tasca més important del seu cicle biològic anual, és a dir, reproduir-se. Totes les altres fases de la seva existència són importants per la seva supervivència (migració, muda, alimentació) però perpetuar el gens i assegurar la continuïtat de l’espècie és absolutament crucial des d’una perspectiva evolutiva, així que no és estrany veure que els ocells estan ara esverats i excitats d’una forma que no és habitual.
L’època de nidificació, a més, és un dels períodes més crítics en les espècies vulnerables o en perill d’extinció. En rapinyaires i grans ocells, qualsevol causa que pugui fer fracassar un niu té un efecte que va més enllà de la pèrdua d’uns quants individus. En els ocells petits, que ponen molts ous i fan diverses postes, la pèrdua d’un niu generalment no representa tan problema encara que l’espècie no sigui abundant. Generalment, aquests ocells seran capaços de construir ràpidament un altre niu, fer una altra posat i tirar-la endavant, a menys que la pèrdua del niu hagi estat amb la nidificació ben avançada.
Però hi ha factors més subtils que afecten molt més els ocells que la simple pèrdua d’un niu. L’escalfament global de la terra, provocat pel ja reconegut canvi climàtic, està modificant a un ritme massa ràpid les regles del joc dels ecosistemes i, si bé tot el cicle biològic de les espècies es veu afectat, el període de cria és el que n’acusa els efectes més dramàtics. En aquests moments, els científics tenen informació parcial i fragmentada sobre aquests processos i per saber-ne més, l’Institut Català d’Ornitologia, de la mateixa manera que han fet altres països desenvolupats, ha posat en marxa un projecte de seguiment de la nidificació a Catalunya al que s’hi pot accedir des de www.nius.cat.
Des d’aquesta web es pot contribuir al coneixement del procés de cria dels ocells senzillament introduint la informació de nius que hàgim trobat, veiem al nostre voltant o tinguem en caixes niu. L’ús de la web és fàcil: caldrà crear un compte d’usuari (si ja participem a www.ocellsdelsjardins.cat ens serveix el mateix) i començar a introduir informació. Lògicament, és recomanable llegir abans les instruccions i optimitzar al màxim la nostra contribució. És molt important saber el resultat de la cria, és a dir, determinar si el niu ha tingut èxit (els polls han volat) o ha fracassat (els polls, ous o niu s’han perdut). Això últim és molt freqüent. No us preocupeu si veieu que un niu no prospera. En espècies petites, la taxa de fracàs en nius oberts ronda el 40-50%! En canvi, aquesta taxa en nius tancats (per exemple en caixes niu) és inferior però també és notable.
La contribució de les centenars de persones que ja estan enviant dades està ajudant a fer un seguiment dels problemes (i pensar les solucions) que afecten les aus en època de cria i tu també pots ser un d’ells. Encara que tinguis dades d’espècies que poden semblar molt comunes i de poc interès (en realitat, els ocells comuns són els que més ajuden en els estudis globals), aquesta informació és molt valuosa pels científics que analitzaran les dades.
Autor del text: Abel Julien – ICO http://abeljulien.blogspot.com
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016