El Museu Diocesà d’Urgell celebra el Dia Internacional dels Museus amb una exposició de petit format

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

El Museu Diocesà d’Urgell celebra el Dia Internacional dels Museus amb una exposició de petit format i una conferència al voltant del patrimoni cultural i l’exili en els contextos bèl·lics

El Museu Diocesà d’Urgell proposa un seguit d’acte en el marc del Dia Internacional dels Museus per als dies 18 i 19 de maig.

En primer lloc, s’ha organitzat una exposició de petit format, que porta el títol Patrimoni cultural i exili. El periple del calze i la patena de Núria, que proposa explicar la història d’aquestes dues peces litúrgiques del segle XIII, procedents del Santuari de Núria, fora del context artístic i estilístic de l’exposició permanent del Museu, on es mostren habitualment. En aquest sentit, l’exposició que ara es presenta, recull el fet que el calze i la patena es van portar, juntament amb la Mare de Déu, a Suïssa, durant la Guerra Civil, i té la intenció de contextualitzar les peces no com a peces d’art i litúrgia, sinó com a testimoni de les conseqüències dels fets bèl·lics sobre el patrimoni cultural.



De manera concreta, A l’inici de la Guerra Civil, la nit del 22 de Juliol de 1936, Mn. Bonaventura aleshores capellà custodi del santuari de Núria retira la imatge de la Mare de Déu i l’amaga a la muntanya, on passa la nit; l’endemà és recuperada i portada a Er, i d’aquí a Bourg- Madame, on resta amagada dins una caixa de rellotge… així és com s’inicia el llarg viatge que portarà a l’exili a la Mare de Déu, travessant dues fronteres i que farà possible el seu pas de la Cerdanya cap a Perpinyà, i més tard de l’abadia de Hautecombe, fins arribar a Suïssa. Entretant, el Santuari va patir l’assalt i la crema de tots els altars i imatges.
 
El Calze i la Patena de Núria, malgrat no hi ha constància escrita, semblaria que també van fer aquest viatge vers l’exili. El cert és que van estar guardats en la mateixa caixa forta que la Mare de Déu a Suïssa. Si bé la imatge de la Verge va retornar el 1941, el retorn del calze i la patena no es va produir fins uns 40 anys més tard. Després de la mort de Mn. Bonaventura (1951) els dos objectes van quedar a mans de Manuel Carreras. I no fou fins l’any 1982, que aquest li entrega al Bisbe d’Urgell, aleshores Joan Martí Alanis, les dues peces, que des d’aleshores s’exposen al MDU.
 

Amb relació amb l’exposició, per a demà divendres dia 19, a les 19 h. des del Museu Diocesà d’Urgell també es proposa una conferència, a càrrec de la Sra. Carme Borbonès, activista social i expresidenta de Càritas Catalunya, que tractarà Els museus com a nous espais integradors, i que oferirà una reflexió al voltant del patrimoni cultural i la identitat dels pobles, a la vegada que exposarà la problemàtica actual sobre els processos d’acollida de refugiats sirians en els països europeus, i més concretament, el cas d’Espanya i de Catalunya. 

Enguany el Museu Diocesà d’Urgell s’adhereix a la campanya d’actes del Dia Internacional dels Museus que organitzen de manera conjunta els museus de la Xarxa de Museus de Lleida i Aran, de la qual el Museu Diocesà d’Urgell en forma part, i que s’orienta a partir del lema Museus i històries punyents: allò que no es pot explicar als museus, tot reconeixent el paper que juguen els museus com a agents pacificadors de les relacions entre els diferents pobles del món. 

museubisbat

El Dia Internacional dels Museus se celebra anualment el 18 de maig. És un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des de 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.057 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×