Mur acull una jornada per a donar a conèixer les seves pintures murals romàniques
Els frescos, del segle XII, van ser els primers del país en ser arrencats, venuts i exportats als EUA, i van ser el detonant de la campanya de salvament del romànic del Pirineu
Les visites a les esglésies de Mur i Moror aniran a càrrec de l’experta en pintura mural romànica Dra. Montserrat Pagès i dels conservadors-restauradors Pere Rovira (CRBMC) i Rudi Ranesi (Arcovaleno Restauro)

La jornada s’emmarca dins els actes del programa “Mur, 1919-2019. Cent anys de l’arrencament de les primeres pintures del romànic català” en commemoració del centenari d’aquests fets
El proper dissabte dia 28 de setembre tindrà lloc a Mur una jornada per a donar a conèixer la rellevància de les pintures romàniques de la col·legiata de Santa Maria de Mur en la història de l’art català. Aquests frescos van ser els primers del país en ser arrencats, venuts i exportats als EUA, i van ser el detonant de la campanya de salvament del romànic del Pirineu.
La Dra. Montserrat Pagès, gran coneixedora de la pintura mural romànica de Catalunya, conduirà una lectura interpretativa de les pintures de l’església de Santa Maria de Mur amb l’objectiu de comprendre’n la iconografia i, a la vegada, situar estilísticament els frescos i explicar-ne els avatars històrics.
La sessió comptarà també amb la presència dels conservadors-restauradors Pere Rovira (tècnic del Centre de Restauració de Béns Mobles del departament de Cultura – CRBMC) i de Rudi Ranesi (d’Arcovaleno Restauro, SL.), que explicaran la intervenció que es va fer sobre les restes de pintura mural, que encara es conserven a Mur, i el per què de la presentació actual de la còpia que s’hi instal·là l’any 2008.
Es realitzarà també una visita guiada a les restes de pintura romànica original conservades a l’església de Moror, d’estil molt proper al de Mur. La visita a les restes pictòriques de Moror, que es programa de manera exclusiva per aquesta ocasió, es realitzarà en grups reduïts, ateses les limitacions de l’espai.
L’activitat s’iniciarà a les 12h i es perllongarà fins a les 18 h. L’assistència a la jornada és gratuïta prèvia inscripció a l’adreça de correu electrònic despatx@bisbaturgell.org, indicant dades personals (nom i telèfon).
Aquesta jornada, organitzada conjuntament pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Bisbat d’Urgell, és el tret de sortida d’un cicle de xerrades que se celebraran al territori al llarg dels propers mesos, en commemoració del centenari de l’arrencament de les pintures murals romàniques de Santa Maria de Mur.
Mur, 1919-2019

Sota el títol “Mur, 1919-2019. Cent anys de l’arrencament de les primeres pintures del romànic català”, es commemora el centenari d’uns fets que van suposar un punt d’inflexió en la preservació i la protecció de l’art a Catalunya. L’estiu del 1919 van ser arrancades i venudes les pintures de l’absis de la Canònica de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà), del segle XII. Els frescos van acabar al Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen a dia d’avui. La venta va posar en alerta a la Mancomunitat, que va engegar una campanya de salvament dels frescos i escultures romàniques del Pirineu, que varen ser depositats a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
El conjunt d’activitats de “Mur, 1919-2019” són organitzades per l’Ajuntament de Castell de Mur, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat. L’activitat s’emmarca dins de l’Any del Turisme Cultural 2019.
Notícies Alt Urgell
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016