Identifiquen en la mosca del vinagre fàrmacs i altres molècules amb potencial terapèutic per tractar el càncer colorectal

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Identifiquen en la mosca del vinagre fàrmacs i altres molècules amb potencial terapèutic per tractar el càncer colorectal

Una investigació duta a terme pel grup de recerca Models de malalties en ‘Drosophila’ de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), liderat per l’investigador i professor lector de la Universitat de Lleida, Andreu Casali

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat de Salut Pública, Albert Bajona, ha presentat aquest dilluns en roda de premsa la investigació duta pel grup de recerca Models de malalties en Drosophilade l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), liderat per l’investigador i professor lector de la Universitat de Lleida, Andreu Casali, que utilitza el seu model desenvolupat en la mosca del vinagre (Drosophila melanogaster) per identificar fàrmacs i altres molècules amb potencial terapèutic per tractar el càncer colorectal. Es tracta d’una recerca finançada per la Diputació de Lleida i el Ministeri d’Educació i Ciència, en col·laboració amb la Universitat de Sheffield (Regne Unit).



L’equip d’Andreu Casali va desenvolupar el 2019 un model de càncer colorectal en la mosca del vinagre per investigarin vivo els processos cel·lulars involucrats en l’inici de la metàstasi, ja que aquest és el procés pel qual el càncer es propaga a diferents òrgans del cos i és la responsable del 90% de les morts relacionades amb el càncer. “És imprescindible entendre millor el procés de la metàstasi per poder tractar el càncer”, ha explicat Casali. “Donat que gairebé el 75% dels gens causants de malalties humanes tenen un homòleg funcional a la Drosophila, la mosca representa un model excel·lent per estudiar malalties humanes i la identificació de compostos amb finalitat terapèutica”, ha afegit.

L’ús de la mosca del vinagre suposa una sèrie d’avantatges respecte de l’ús d’altres animals en recerca, com els ratolins, com són el seu cicle de vida ràpid, uns costos de manteniment molt baixos i la possibilitat d’avaluar paràmetres com l’absorció, la distribució, l’estabilitat metabòlica i la toxicitat del medicament, reduint les possibilitats de falsos positius. “A tall d’exemple, l’anàlisi de 30 compostos utilitzant la plataforma de la Drosophila melanogasterestalviaria l’ús d’uns 1.800-2.400 ratolins, ja que només aquells compostos que fossin efectius a la mosca del vinagre passarien a analitzar-se en models murins”, ha explicat Casali, que ha afegit que la mosca del vinagre té un cicle cel·lular ràpid, és petita i només té quatre cromosomes en comparació a l’ésser humà, que en té 46. Actualment, estan iniciant diferents col·laboracions amb la comunitat científica per testar diferents compostos. La intenció és desenvolupar nous models per malalties rares.

Per la seva banda, Joan Talarn ha recordat que “a Lleida tenim un estol gran de professionals que estan fent molt bona feina en les seves investigacions, i que moltes vegades passen desapercebuts pel gran públic”. Per això ha remarcat que és important donar-ho a conèixer a tothom.

mosca del vinagre

Andreu Casali compta amb una llarga experiència en investigació en biologia del desenvolupament i del càncer fent servir la mosca del vinagre com a sistema model. Té una llarga trajectòria investigadora que va començar a la Universitat de Barcelona. Posteriorment, va seguir a la Universitat de Columbia (Nova York). L’any 2006 va rebre un contracte Ramón y Cajal de l’Institut de Salut Carlos III i va començar a l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona com a investigador independent. També ha obtingut beques d’investigació de la Comissió Europea i del Govern espanyol per continuar la seva recerca. L’any 2013, va rebre una ajuda del programa d’incentivació de la incorporació i intensificació de l’activitat investigadora i es va incorporar a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. El 2018 es va incorporar a l’IRBLleida.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 790 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×