L’ICGC inaugura una mostra de cartografia de les instal·lacions hidroelèctriques del Pirineu
• Són mapes, la gran majoria manuscrits corresponents al fons FECSA de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), corresponents als inicis de l’electrificació
• Molts d’aquells mapes i estudis geològics van ser els primers anàlisis de detall de la zona i tenen un gran valor patrimonial i per al coneixement territorial
• El Centre de Suport Territorial de l’ICGC a Tremp acull una de les sessions del quart Simposi Internacional sobre Història de l’Electrificació
El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, ha inaugurat avui la mostra de mapes de les obres hidroelèctriques al Pallars procedents del fons FECSA, juntament amb el subdirector adjunt de Geologia i cap del Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus, Xavier Berástegui, i la cap de la Cartoteca de Catalunya, Carme Montaner. L’exposició romandrà oberta al públic fins el 10 d’octubre d’enguany al CST que l’ICGC té a Tremp (Pallars Jussà).
L’empresa FECSA (Fuerzas Eléctricas de Cataluña) es va fundar el 1951 i aglutinava gran part de les antigues companyies elèctriques que van dur a terme la prospecció i la construcció de les obres hidroelèctriques més rellevants al llarg dels rius Flamisell, Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Segre i Baix Ebre.
Per construir les centrals hidroelèctriques, professionals d’empreses privades van dur a terme gran quantitat de mapes i d’estudis geològics de precisió, amb corbes de nivell a escales mitjanes i grans. En molts casos, aquests mapes manuscrits van ser els primers treballs científics detallats de la topografia i la geologia de la zona i, tot que ara han quedat obsolets, tenen un gran valor patrimonial i de coneixement territorial.
Aquesta cartografia, desconeguda fins fa pocs anys, va quedar arxivada en les diferents empreses fins que, el 1994, FECSA va dipositar el seu fons a l’ICGC. Actualment, tots els mapes es troben digitalitzats i es poden descarregar gratuïtament des de la Cartoteca Digital de l’Institut.
L’electrificació, del passat al futur
L’exposició obre les portes coincidint amb la celebració al CST Pirineus de l’ICGC a Tremp d’algunes de les sessions del quart Simposi Internacional sobre la Història de l’Electrificació. Precisament, el director de l’ICGC, juntament amb la directora d’ENDESA Catalunya, Isabel Buesa, i l’alcalde de Tremp, Joan Ubach, ha inaugurat avui a Tremp la setena sessió del Simposi.
El congrés se celebra entre el 8 el 12 de maig, a cavall entre Barcelona i el Pallars, i en aquesta edició se centra en els grans conglomerats empresarials i en les petites companyies que van portar l’electrificació a Europa i a Amèrica. Igualment, debatrà sobre les conseqüències que va tenir l’arribada de l’electricitat en la societat i el territori. En el cas de Catalunya, des de principis del segle XX es van construir grans instal·lacions hidroelèctriques a tot el país, però especialment al Pirineu, fet que va suposar una gran transformació del paisatge.
El simposi mirarà també cap al futur i debatrà la transició cap a un model energètic més sostenible, basat en les energies renovables, la previsió de l’esgotament dels combustibles fòssils i l’aparició d’iniciatives cooperatives per a la generació d’energia.
La mostra i la participació en el simposi formen part de l’interès de l’ICGC per recuperar, catalogar i difondre els mapes i els estudis relacionats amb les grans obres hidroelèctriques del Pirineu. El novembre passat, precisament, l’Institut va signar un conveni de col·laboració amb l’associació Pirineus.Watt per recuperar aquests treballs.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016