L’Escola Agrària del Pallars i l’Ajuntament de Tremp a través del seu programa “Al teu gust” reflexionen sobre el futur i el relleu generacional de la carnisseria i la xarcuteria al Pirineu

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

L’Escola Agrària del Pallars i l’Ajuntament de Tremp a través del seu programa “Al teu gust” reflexionen sobre el futur i el relleu generacional de la carnisseria i la xarcuteria al Pirineu

  • l’Escola Agrària del Pallars ha aplegat una quarantena de persones en una jornada tècnica per abordar des de diferents perspectives el repte del relleu al sector agroalimentari, especialment a la carnisseria i la xarcuteria
  • La jornada ha posat de manifest diverses conclusions: millorar el reconeixement del sector, crear formacions especialitzades, aconseguir més professionals qualificats en el sector, invertir en estratègies de comunicació que visibilitzin la professió, i apostar pel producte de proximitat i la qualitat
  • Durant els últims anys, s’ha detectat la problemàtica del relleu generacional d’aquests oficis a la zona del Pirineu, i un nombre important d’empreses corren el risc de desaparèixer

L’Escola Agrària del Pallars, centre públic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, juntament amb l’Ajuntament de Tremp a través del seu programa “Al teu gust”, han organitzat la jornada tècnica “L’Artesania Alimentària en joc. El futur de la carnisseria i xarcuteria al Pirineu” amb l’objectiu de reflexionar i conèixer quines són les perspectives de futur, per què és important apel·lar al compromís mutu per fer un esforç pel relleu generacional i quines haurien de ser les línies de treball prioritàries per assegurar-lo.

Durant els darrers anys, el relleu generacional d’aquests oficis a la zona del Pirineu i el Pallars s’ha convertit en una problemàtica. Segons una prospecció del programa Al Teu Gust, en els pròxims 5 anys es podria passar de 12 a 5 carnisseries a la zona del Pallars.



La sessió ha comptat amb la participació de carnissers del Pirineu que han pres el relleu d’un negoci d’aquest sector, o bé, hi treballen des de fa molts anys i els preocupa el futur del sector. També, n’han format part d’altres professionals que fan bandera de la seva feina i de la carnisseria de taulell, i són exemple en diferents pràctiques, especialment pel que fa a la comunicació i la sensibilització.

Representants d’empreses d’arreu de Catalunya han destacat durant l’acte la manca de reconeixement del sector per part de la ciutadania, la necessitat de crear una oferta formativa més específica, estandarditzada i especialitzada, i aconseguir més professionals qualificats en el sector carnisser i xarcuter, així com amb compromís i actitud en el lloc de treball. Des del 2020, i en aquesta línia, l’Escola Agrària del Pallars focalitza molts esforços en el tema de la formació i organitza cursos i jornades de formació contínua per suplir les necessitats formatives dels professionals del sector.

“És necessària la formació, el reconeixement i referents en el sector. És responsabilitat nostra, hem de lluitar i col·laborar més entre nosaltres perquè els carnissers assoleixin aquest reconeixement”, han apuntat des de Can Fanera, els germans Andreu i Josep Coll en el bloc ‘Experiències d’arreu’, que volia fer èmfasi en l’experiència de professionals de diferents territoris.

La comunicació també ha estat un aspecte comentat durant la jornada, un factor clau per prestigiar el sector. “Saber transmetre els valors de l’ofici de xarcuter, el respecte pel producte de proximitat i de qualitat és fonamental, la nostra feina també és educar al client del valor dels productes i fer pedagogia”, ha compartit Carlos Català de la Carniceria Català d’Aldaia en el mateix bloc.

Durant la sessió, també s’ha apuntat que, actualment, l’ofici de carnisser engloba diferents perfils professionals. A banda de carnisser, també és necessari ser comptable, empresari, tenir una mentalitat oberta i donar una bona imatge, entre d’altres. També, que durant els últims anys, els professionals del sector s’han hagut d’adaptar a noves línies i formes de treball. Arran de la COVID-19 i altres casuístiques, les comandes per WhatsApp, trucada telefònica i en línia han augmentat considerablement.

Una de les oportunitats que s’ha emfatitzat al llarg de la jornada és la col·laboració i el treball en xarxa entre professionals de la carnisseria i la xarcuteria per avançar i afrontar el futur, així com amb altres professionals de l’hostaleria, una aposta per a l’augment del reconeixement i prestigi del sector. “Les carnisseries estan anant a buscar aprenents a les escoles de cuina perquè no hi ha escoles de carnissers”, ha puntualitzat Antonio Gálvez de Cárnicas Merche de Castellar del Vallès i president del Gremi d’empresaris Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Comarques en el mateix bloc.

la carnisseria

Empreses de la zona del Pallars i del Pirineu també han compartit la seva experiència durant la sessió “Cedir el relleu: oportunitat, compromís i servei. La perspectiva de les empreses”. Jaume Badia de Badia Xarcuters i Jaume Montanuy de Carns Batlle han remarcat la importància d’apostar pel territori i el producte de proximitat, combinant la tradició i la innovació per garantir una diferenciació i la continuïtat del sector. “Hauríem de potenciar més els embotits de la zona. És molt necessari aquest afecte pel territori i la proximitat”, ha comentat Badia. Montanuy, per la seva part, ha compartit que “el sector és un referent de qualitat, una feina que es basa molt en l’excel·lència i la innovació”.

Quant a les persones que han pres el relleu, totes els uneixen els mateixos valors: territori, tradició, xarxa, col·laboració, impacte al territori, retorn als orígens… “És necessari projectar un relat i una imatge atractiva, real i moderna del sector, que incentivi a les persones joves a introduir-se en l’ofici”, ha comentat Laura Gordó de Cal Tomàs, acompanyada d’Eduard Bastús de Carns Bastús, Damià Obach d’Embotits Obach i Miquel Utgé de la Carnisseria Pujol, en el bloc “Prendre el relleu: rendibilitat, implicació i qualitat de vida. La perspectiva dels emprenedors.”

Tots els ponents han coincidit en el fet que és fonamental adaptar-se a les necessitats i actualitat del sector per mantenir la carnisseria de taulell. La innovació, el reciclatge, la formació i la comunicació són essencials per garantir la continuïtat i l’èxit d’aquest.

Per finalitzar la jornada, Cristina Padulles i Teresa Colell, tècniques del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya del DACC, han presentat les accions de suport al relleu generacional per part del PEAC.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 289 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×