Les Escoles Agràries posen en marxa un nou projecte de mentoria per acompanyar i assessorar joves amb iniciatives viables en el sector agropecuari

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Les Escoles Agràries posen en marxa un nou projecte de mentoria per acompanyar i assessorar joves amb iniciatives viables en el sector agropecuari

  • El programa compta amb la col·laboració de professionals amb una àmplia trajectòria en el sector agropecuari, que aporten coneixements i ajuden a enfocar els projectes de negoci dels i les joves 
  • El nou Projecte de Mentoria per a Joves Agricultors i Agricultores és una de les actuacions previstes dins l’Estratègia de relleu generacional de Catalunya per al període 2023-2027 i el III Programa de dones del món rural i marítim 2022-2025

El Servei de Formació Agrària (SFA), unitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), que gestiona les 15 Escoles Agràries de Catalunya, ha posat en marxa aquest 2023 el Projecte de Mentoria per a Joves Agricultors i Agricultores. La nova iniciativa, dirigida als joves que van sol·licitar l’ajut de primera instal·lació l’any 2022, té l’objectiu d’acompanyar i assessorar joves amb idees de negoci viables en el sector agropecuari. Es tracta d’una de les actuacions previstes dins l’Estratègia de relleu generacional de Catalunya per al període 2023-2027 i també, dins el III Programa de dones del món rural i marítim 2022-2025 del DACC. 

La mentoria es basa en l’aprenentatge de joves -anomenats mentorats o mentorades-, que comencen la seva activitat professional en el sector agropecuari i tenen un projecte viable. Són persones implicades, amb ganes d’aprendre i participen al programa de forma voluntària. Aquests mentorats i mentorades estan orientats per professionals -anomenats mentors o mentores– amb una experiència laboral destacable, i amb un negoci similar als dels i les joves. 



“Des de la xarxa d’Escoles Agràries, estem segurs que la mentoria serà molt productiva i ens donarà la possibilitat de continuar amb la nostra feina formativa i de servei i de seguir contribuint al relleu generacional del sector”, afirma Joan Minguet, cap del SFA.

En aquest projecte hi participen 9 Escoles Agràries (Amposta, Espiells, Gandesa, Manresa, Mas Bové, Pirineu, Santa Coloma de Farners, Solsonès i Tàrrega), que han seleccionat 12 joves -7 dones i 5 homes-, de diferents comarques de Catalunya i amb negocis diversos.

Les orientacions productives de les empreses dels mentorats i mentorades són variades: 6 de ramaderia (oví de carn i llet, boví de carn, equí de carn i avícola de posta) i 6 agrícoles(fruita dolça, fruita seca, horta, vinya, olivera i planta ornamental). En total, 8 d’aquests projectes són de producció ecològica.

Els mentors i mentores que assessoren i acompanyen els i les joves en aquest període, destaquen per ser empàtics i bons comunicadors, i són professionals amb expertesa, que aporten coneixements als joves mentorats i mentorades, tant tecnològics com de gestió empresarial. Ajuden als mentorats i mentorades a enfocar els seus projectes empresarials i a resoldre situacions i possibles problemes que puguin sorgir en la gestió de la nova empresa.

El programa, que neix com a pla pilot, s’allargarà fins al mes de novembre de 2023. En la primera fase, i durant un període de 2 i 3 setmanes, els i les joves treballen i comparteixen el seu dia a dia a les empreses dels seus respectius mentors i mentores, amb l’objectiu que el mentorat pugui fer una immersió directa. D’aquesta manera, aprèn dels èxits i també, de les dificultats i possibles fracassos, per tal que després ho pugui aplicar en el seu propi negoci. El jove treballarà durant tots aquests mesos per aconseguir uns objectius fixats a l’inici del programa.

Un altre aspecte molt important de la mentoria és que la relació de confiança que s’estableix entre mentor i mentorat es pugui mantenir en un futur. El programa es va iniciar el passat mes de gener, i des d’aleshores, tant els i les joves com els mentors i mentores han mostrat molt bona sintonia entre ells, així com una gran implicació per facilitar la instal·lació del jove en el sector i millorar les seves possibilitats d’èxit.

En tot aquest procés és fonamental la tasca dels tutors i tutores d’incorporació de les Escoles Agràries que participen en el projecte, i que estan coordinats pel SFA. Són un pilar crucial, tant per la difusió del programa, com per la selecció de joves i dels mentors i mentores, la planificació de les estades i el seguiment de les activitats, donant suport i facilitant que la mentoria sigui el màxim de profitosa pels i les joves.

Les Escoles Agràries ja havien format part i tutoritzat el Programa de mentoria professional entre dones del sector primari, que es va impulsar els anys 2019 i 2021 en el marc del Programa de Dones del Món Rural i Marítim del DACC. Aquest va demostrar i confirmar que la mentoria és una tècnica i metodologia efectiva per impulsar negocis i dotar d’eines i coneixements als professionals que inicien una activitat al sector primari.

joves amb iniciatives

Servei de Formació Agrària

El Servei de Formació Agrària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya està format per 15 Escoles Agràries distribuïdes per tot el territori català i compta amb més de 50 anys de trajectòria en el sector de la formació professional. El 2022, el SFA va anunciar la creació de la 15ª escola: l’Escola Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura, situada a Cabrils. Actualment, s’està treballant el pla d’estudis del nou centre, que es posarà en funcionament pròximament.

La principal missió del SFA és professionalitzar el sector agroalimentari, mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals. Ofereix una àmplia oferta de cicles, cursos i jornades en la modalitat presencial, semi presencial i a distància adaptats a les necessitats del sector agropecuari, forestal i alimentari. S’encarrega d’executar, seguir i avaluar els plans i els programes de capacitació professional agrària del DACC en diversos àmbits: la formació inicial mitjançant cicles formatius de grau mitjà i grau superior; la formació contínua dels professionals del món agropecuari, forestal i alimentari; i, la incorporació de joves a l’empresa agrària. Coordina i gestiona el Campus Empresarial Agrari, un espai que ofereix formació en gestió empresarial a les empreses i professionals del sector.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 482 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×