La Diputació finalitza amb èxit la intervenció arqueològica al castell càtar de Castellbò
Reñé ha visitat aquesta excavació, que ha permès la troballa de restes arqueològiques de gran valor, que ara es troben en procés de restauració
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha visitat aquest divendres els treballs d’intervenció arqueològica que la institució ha dut a terme al Castell de Montferrer i Castellbò, amb la participació de l’Ajuntament del municipi, i que han permès posar al descobert diverses troballes. Reñé ha estat acompanyat, en la seva visita, dels diputats Josep Ramon Ibarz i Antoni Navinés; del responsable de Desenvolupament d’Infraestructures de la Diputació de Lleida, Ramon Lleonart, i de l’alcalde de Montferrer i Castellbò, Albert Màrquet.
En la seva visita a l’excavació, Reñé s’ha interessat pels resultats de la intervenció, que ha possibilitat la troballa de nombroses restes arqueològiques de gran valor històric, com ara tombes, fragments ceràmics i elements numismàtics, entre altres.
L’origen del castell de Castellbò data dels segles X-XI, tot i que la seva plenitud es va viure al segle XIII, quan va esdevenir un dels refugis càtars més importants d’aquesta orde perseguida fins a l’extinció en considerar-se una heretgia. En aquest sentit, tant per al municipi com per a la Diputació, aquest castell es considera un element patrimonial i turístic que posa en valor tot el passat càtar d’aquesta zona.
La seva destrucció va tenir lloc l’any 1513 i, a partir d’aquesta data, es va convertir en pedrera i només se’n van mantenir dempeus alguns murs de la banda occidental i septentrional, així com nombrosos retalls a la roca, testimoni dels murs i les estructures que s’hi recolzaven.
A mitjan segle XX, el castell de Castellbò va passar a ser propietat de la Diputació de Lleida. Els Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida –a través de la Secció d’Arqueologia i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò– han dut a terme una intervenció arqueològica que ha durat prop de tres mesos i que permetrà posar en valor bona part de les restes conservades de la vella fortalesa medieval de Castellbò.
Actualment, s’estan realitzant els estudis antropològics i analítics de les restes localitzades, que seran consolidades. Així mateix, s’està redactant un projecte que preveu poder posar aquestes restes a l’abast del visitant. Coincidint amb la celebració de la nova edició del Mercat Càtar, prevista per al segon diumenge d’agost, s’organitzaran visites guiades a l’excavació.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016