Vilamur acull la commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

Vilamur acull la commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes

  • La jornada ha estat organitzada per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran i el Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya.
  • L’acte s’ha articulat al voltant de la visita de l’alumnat del màster al Museu de Camins, un projecte de recuperació i divulgació de la xarxa de camins històrics de la Vall de Siarb.

El nucli de Vilamur, al municipi de Soriguera, ha acollit la commemoració del Dia Internacional de les Muntanyes, un acte organitzat conjuntament per l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i el Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya. L’acte, que ha comptat amb la participació d’unes 25 persones, s’ha articulat al voltant de la visita de l’alumnat del màster al Museu de Camins, un projecte de recuperació i divulgació de la xarxa de camins històrics de la Vall de Siarb.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ha escollit enguany la restauració dels ecosistemes de muntanya com a tema central del Dia Internacional de les Muntanyes. En aquest marc, la jornada d’avui ha posat el focus en la importància de la recuperació dels camins tradicionals per als ecosistemes de muntanya.



En la seva intervenció de benvinguda, el regidor de l’Ajuntament de Soriguera Josep Lluís Piqué Subirana ha destacat que el Dia Internacional de les Muntanyes és un dia que cal aprofitar per “augmentar la sensibilització de la població sobre la rellevància dels ecosistemes de muntanya i insistir en la importància de dissenyar solucions i invertir recursos per construir resiliència, reduir vulnerabilitats i augmentar la capacitat de les muntanyes per adaptar-se a les amenaces diàries i als esdeveniments climàtics extrems”. A més, Piqué ha situat el públic assistent en el municipi de Soriguera: una extensió de més de 100 kilòmetres quadrats amb menys de 500 habitants, on s’ubica el poble habitat més alt de Catalunya, Rubió, a 1.687 metres.

A continuació, la responsable de l’Oficina del delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Marian Lamolla Miret, ha posat en valor el fet que el Dia Internacional de les Muntanyes serveixi “per situar els territoris de muntanya a l’agenda política” i per recordar que “aquests territoris tenen reptes específics i ens ofereixen grans oportunitats com a país”. Lamolla ha insistit que “les muntanyes són un bé públic per a tothom, no només per a les persones que vivim en els territoris de muntanya; són espais de benestar, de cura i de proveïment, espais que hem de cuidar perquè continuïn cuidant-nos”. En aquest sentit, la responsable de l’Oficina del delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran ha destacat el treball que està desenvolupant el Govern per millorar la gestió dels territoris de muntanya, a través d’iniciatives com l’Agenda Rural o l’Estratègia del Pirineu, entre altres.

Per la seva banda, la directora de l’IDAPA, Eva Fiter Cirera, ha subratllat també la importància d’aquesta jornada, que permet valorar “la vida a les muntanyes”. “Avui hem de reivindicar una muntanya viva, amb biodiversitat i on les persones puguem conviure plenament amb la natura”, ha dit. “Avui hem de reconèixer la tasca de les persones que no han abandonat el món rural, i també de les que han vingut i estan treballant per recuperar-lo”, ha afegit. En aquesta línia, ha destacat el compromís de les persones que impulsen el Museu de Camins, que donen força a aquest patrimoni recuperant-lo i donant-lo a conèixer. Fiter ha recordat també que l’IDAPA dona suport a la recuperació dels camins de muntanya des de fa més d’una dècada, a través de la Taula de Camins i amb iniciatives com l’inventari de camins.

Per part del Museu de Camins, la jornada ha comptat amb les intervencions del Marc Cortina i la Gemma Cots. Cortina ha conduït la visita per diverses “sales” del museu; camins on l’alumnat ha pogut conèixer diferents tipus d’actuacions per a la preservació i la millora d’aquests senders històrics. Cots, per la seva banda, ha estat l’encarregada d’explicar què és el Museu de Camins, quin ha estat el seu impacte i quins són els principals reptes i oportunitats que té davant aquest projecte.

Compartir coneixement per gestionar millor els ecosistemes de muntanya

La jornada d’avui ha permès intercanviar experiències i coneixements entre professionals, estudiants, docents i entitats públiques. S’emmarca en la col·laboració estable que l’IDAPA manté des de fa sis anys amb el Màster en Gestió d’Àrees de Muntanya, un màster interuniversitari coordinat per la Universitat de Lleida que compta amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili. El finançament d’IDAPA facilita que l’alumnat del màster realitzi diverses activitats, pràctiques i tallers presencials a les zones de muntanya.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 399 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×