INSERCIÓ LABORAL D’ASPID ATÈN UN 43% DE PERSONES

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×

EL SERVEI D’INSERCIÓ LABORAL D’ASPID
ATÈN UN 43% DE PERSONES SENSE DISCAPACITAT

L’any 2015 va donar suport a un total de 784 persones aturades,de les quals 454 amb discapacitat i 330 en situació de vulnerabilitat

El Servei d’Integració laboral de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID) ha diversificat i ampliat el seu àmbit social i geogràfic d’actuació, atenent tant persones amb discapacitat física com persones en situació de vulnerabilitat social de 7 comarques lleidatanes (l’Alt Urgell, les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell). Aquesta és una de les principals novetats que ha destacat avui dilluns Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID, en el decurs de l’acte de presentació del balanç d’aquest servei corresponent a l’any 2015.



“ASPID va néixer a la ciutat de Lleida, però ja fa anys que vam decidir evolucionar i portar els nostres serveis al territori, un territori que té una població molt dispersa a la qual sovint resulta difícil accedir a la nostra oferta”, ha remarcat Bendicho. La presidenta d’ASPID ha explicat que l’entitat ha obert els seus serveis d’integració laboral a tots els seus socis i persones en general que compleixin els requisits necessaris, i que ofereix un servei integral, que inclou des de l’orientació dels usuaris fins a la seva contractació, passant per l’assessorament i prospecció d’empreses potencialment contractants i seguiment de les necessitats dels usuaris contractats.

Bendicho ha valorat negativament “la temporalitat precària” dels programes d’integració laboral d’ASPID motivada per la falta de recursos, una temporalitat agreujada pel fet que, segons els darrers estudis fets per entitats del Tercer Sector, actualment tres de quatre persones amb discapacitat en edat laboral no treballen, essent aquest un dels col·lectius amb més risc d’exclusió social.

Integració de 278 persones en el mercat laboral

Segons Lídia Méndez, directora del Servei d’Integració laboral d’ASPID, aquest servei va aconseguir l’any passat 294 contractes laborals –81 més que l’any 2014– que han beneficiat 278 persones, de les quals el 57% són usuaris amb discapacitat i el 43%, persones amb risc d’exclusió. El sector serveis augmenta considerablement la quota de contractes (70%). Sota la marca ServiAspid, durant el 2015 es van fer 1.157 contactes amb 318 empreses de la demarcació de Lleida i es van gestionar un total de 144 ofertes de treball. Quant a la tipologia de contractes, es van aconseguir captar-ne 5 d’indefinits (el 3% del total), mentre que més de la meitat corresponen a relacions laborals de fins a un màxim de 3 mesos.

En la vessant negativa, i parlant tant del col·lectiu de persones amb discapacitat com del de persones en risc d’exclusió social, Méndez ha incidit en que “en els darrers tres anys ha crescut la temporalitat dels contractes i han augmentat els contractes per obra o servei per fer un servei en concret, la qual cosa no deixa de ser un mirall del que està passant a la societat en general”.
Cal remarcar que la tendència és anar incrementant la dedicació i la descentralització del servei, ja que entre gener i novembre es van dedicar 418,5 hores setmanals a projectes d’integració laboral, un 54% a projectes a la ciutat de Lleida, un 32% a projectes comarcals i un 14% a la coordinació dels projectes i relacions humanes. En canvi, al desembre es van dedicar 711 hores setmanals, un 33% a projectes a la ciutat de Lleida, un 54% a projectes comarcals i un 13% a la coordinació dels projectes i relacions humanes

D’altra banda, es van impartir 7.210,5 hores de formació a les persones ateses als serveis d’Aspid, més del doble de l’any 2014 gràcies, en part, al nou projecte “Punt de Formació Incorpora”,  amb un resultat d’inserció del 55%. Aquesta xifra demostra que la formació facilitada per l’entitat és clau per a l’accés al mercat de treball actual. Un total de 485 alumnes van fer formació en format taller i cal destacar la introducció de nous tallers específics d’anglès, coaching, motivació i eines per a la planificació i organització com ara symbaloo (un escriptori on line).

El Servei d’Integració laboral d’ASPID va atendre l’any passat 784 persones amb discapacitat i en situació d’atur, més de la meitat de les quals (un 60%) s’ha atès des del territori, el que suposa una descentralització important del servei. D’aquestes 784 persones, el 56% van ser homes, el 33% se situen a la franja d’edat de més de 45 anys, el 35% tenen estudis secundaris i el 72% van ser persones amb nacionalitat espanyola, el 10% provinents de la Unió Europea i un 18% van ser usuaris extracomunitàries. D’aquestes, 475 corresponen a usuaris residents a les comarques de Lleida.
Cal destacar l’augment en l’atenció del col·lectiu amb vulnerabilitat social amb la gestió del programa de Mesures d’Ocupació a perceptors de la Renda Mínima (MARMI), que enguany permetrà atendre 120 persones perceptores de renda mínima a les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell.

El director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Lleida, Joana Santacana, ha dit de la seva banda que l’aprovació, el juliol passat, de la Llei d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei d’Ocupació de Catalunya, permetrà substituir el règim de convocatòries publiques per un sistema de concertacions, les quals, al seu parer, asseguraran la continuïtat de programes com els d’integració laboral d’ASPID.

Santacana ha afegit que, a més de donar suport al mercat protegit de treball (com els centres especials de treball), el seu departament vol afavorir que l’empresa ordinària compleixi la legalitat vigent i que les firmes amb més de 50 treballadors cobreixin un mínim del 2% de la plantilla amb persones amb discapacitat, intentant evitar que aquestes empreses acabin institucionalitzant el que són excepcions a la norma, com l’enclavament laboral —sistema pel qual un grup de treballadors  d’un centre especial de treball fa la seva tasca desplaçant-se temporalment a l’empresa col·laboradora (client)— o les donacions a entitats de caire social.

FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.355 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×