La Comissió d’urbanisme de l’Alt Pirineu, favorable a la implantació d’un centre comercial a Tremp
• L’òrgan col·legiat veu positiu un Pla parcial per a crear 2.985 m2de sostre d’ús terciari, així com 32 habitatges, dels quals 11 seran protegits
La Comissió territorial d’urbanisme de l’Alt Pirineu ha emès aquest divendres un informe positiu sobre el Pla parcial urbanístic que tramita l’Ajuntament de Tremp (Pallars Jussà) per a crear, entre d’altres, un centre comercial. La Comissió ha estat presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.
El Pla parcial analitzat abasta el sector denominat Carrasco i Formiguera, situat al sud-est de Tremp i d’iniciativa privada. La superfície d’aquest àmbit és d’1,05 hectàrees i s’hi preveuen, a més de 2.985 m2 de sostre terciari, un total de 32 habitatges. D’aquests, 11 seran de protecció oficial.
El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que el Pla “concreta la posició d’aquesta gran superfície i preveu 119 places d’aparcament per a resoldre la mobilitat que genera un establiment d’aquestes dimensions”. També “resol la connectivitat amb la carretera de Tremp de Lleida”, ha assenyalat el director.
A l’hora d’informar favorablement sobre el projecte, la Comissió ha tingut en compte la inversió econòmica que comportarà per al municipi, la creació de llocs de treball i la dinamització per a l’activitat de la comarca. L’Ajuntament de Tremp serà el responsable de l’aprovació definitiva del Pla.
Regularització d’un bloc de pisos a Puigcerdà
La Comissió també ha regularitzat la situació urbanística d’un bloc d’11 habitatges a Puigcerdà (Cerdanya) situat, juntament amb tres edificacions més, a la carretera N-260. Aquests edificis, construïts abans dels anys 20, formaven part de l’antiga fàbrica tèxtil de Cal Teixidor. El bloc de pisos es va aixecar entre els anys 1970 i 1975 sobre les restes existents d’aquelles construccions, amb una llicència emparada en el planejament urbà del moment. No obstant, plans posteriors van classificar aquests terrenys com a sòl no urbanitzable.
Ara s’ha modificat el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per a tornar a classificar aquests terrenys com a sòl urbà. D’aquesta manera es regularitza la situació del bloc d’habitatges, fent constar que es va construir legalment, que disposa de serveis bàsics i que els terrenys del seu entorn també estan classificats com a sòl urbà o urbanitzable. El canvi permet destinar els tres altres edificis a usos complementaris, com ara locals comercials, tallers, aparcaments, oficines, restauració o sanitari-assistencials.
Perquè la modificació del POUM es pugui executar, l’Ajuntament haurà d’incloure algunes observacions de la Comissió sobre els paràmetres reguladors que es proposa.
Finalment, la Comissió territorial d’urbanisme ha aprovat una modificació del POUM de Coll de Nargó (Alt Urgell) per a ampliar una activitat d’emmagatzematge i distribució d’hidrocarburs ja en funcionament. El canvi aprovat “possibilita la modernització” de les instal·lacions, segons el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme.
La presa de decisions, a prop del territori
La primera sessió de la Comissió territorial d’urbanisme de l’Alt Pirineu va tenir lloc el juliol de 2014. Aquest òrgan col·legiat es va crear per a potenciar la descentralització de l’organització urbanística, acostar la presa de decisions al territori i aconseguir una major transparència en la tramitació dels expedients.
Les sessions tenen lloc cada dos mesos de manera itinerant per totes les comarques que abasta: l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. Fins que es va crear la Comissió de l’Alt Pirineu, la Comissió territorial de Lleida era l’encarregada d’aprovar-ne el planejament.
El Centre de Suport Territorial de l’ICGC, apadrinat
La reunió de la Comissió territorial d’urbanisme ha tingut lloc al Centre de Suport Territorial (CST) de l’Institut Cartogràfic i Geològic (ICGC) a Tremp. Aquest edifici ha estat apadrinat recentment pels alumnes de l’institut del municipi, en un projecte que compta amb el suport dels departaments d’Ensenyament i Cultura de la Generalitat.
L’objectiu del projecte d’apadrinament és utilitzar el patrimoni monumental com a recurs didàctic i estimular el sentiment de pertinença dels joves al seu entorn. Els alumnes de l’institut realitzaran dos curtmetratges documentals, que es projectaran a la població, per a donar a conèixer les funcions del CST i les característiques arquitectòniques de l’edifici.
Els estudiants també podrien dissenyar una obra escultòrica o de land art per a exhibir-la al terreny annex al CST, exposar fotografies de l’edifici o elaborar productes de disseny gràfic (samarretes, un joc o un personatge animat) vinculats al geoturisme.
L’edifici ocupa 1.252 metres quadrats i el seu disseny segueix els preceptes de l’arquitectura bioclimàtica, prioritzant les mesures d’aprofitament energètic. A més, compta amb sistemes de reutilització de l’aigua de la pluja per al rec i la seva climatització es realitza amb bombes de calor geotèrmic.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016