EL NOMBRE DE CURSES PELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS ES DUPLICA EN ELS DARRERS 7 ANYS
Els impactes positius i negatius de l’“esportivització” del medi natural, a debat al Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya
La 4a edició del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya (STM) ha acollit aquest matí la celebració de la III Jornada Tècnica “Esdeveniments Esportius al Medi Natural. Curses i marxes per muntanya: Perspectives de futur”, activitat organitzada per Fira de Lleida, INEFC-Lleida i la Universitat de Lleida, que ha servit per fer un diagnòstic de l’evolució d’aquestes activitats esportives en els darrers anys, posant en relleu les problemàtiques potencials per al medi ambient i les possibles solucions.
La sessió s’ha iniciat amb la ponència “Contextualització: Esdeveniments Esportius & Medi Natural”, a càrrec de la doctora Estela I. Farías, professora d’INEFC-Lleida, en què s’ha posat en evidència “l’esportivització” del medi natural, amb l’espectacular increment de les activitats físiques i esportives organitzades, que requereixen de protocols, criteris de planificació, seguretat, reglaments i comunicació.
Així, en els darrers 7 anys, el nombre d’esdeveniments esportius que es desenvolupen en els Espais Naturals Protegits de Catalunya s’han duplicat i el 69% d’aquests corresponen a curses (130 en total) i marxes (103) per muntanya. De la resta destaquen les competicions de BTT (54, que representen el 16% del total). A més, el 44% de les curses i les marxes per muntanya actuals no han superat la cinquena edició i el 83% de les curses de Catalunya transcorren per espais que formen part de la Xarxa Natura 2000.
De cara al futur, Estela I. Farías proposa incrementar els impactes positius de la celebració de les curses i les marxes per muntanya, com són la promoció de l’esport i l’activació de l’economia del territori, i reduir els possibles impactes negatius, com la saturació de l’oferta, els possible impacte ambiental i la massificació.
Acte seguit, Jordi Canals, de la Diputació de Barcelona, ha parlat sobre el punt de vista de l’administració sobre els espais naturals protegits; Gonzalo Gil, professor d’INEFC-Lleida i director esportiu del Trekorientació, sobre l’organitzador, i Arnau Julià, exmembre de l’equip Buff i col·laborador del programa de TV “Imparables”, sobre el participant.
A continuació, Marc Costa i Eduard Plana, de la Fundació Món Rural i el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, ha exposat el “Codi de bones pràctiques en l’organització i la celebració de curses i marxes per muntanya”, una iniciativa molt avançada. Finalment, s’ha desenvolupat una taula rodona, amb la participació de tots els ponents.
Les jornades tècniques són un fòrum de reflexió, en què s’aborda des de totes les perspectives el tema de les activitats esportives de muntanya. En aquesta edició, s’han centrat en aspectes organitzatius i de gestió, concretament en la necessitat de plantejar de manera sostenible les curses i les marxes de muntanya que es desenvolupen en espais naturals i protegits.
La trobada ha estat coordinada per Estela Farías, professora d’INEFC-Lleida i s’ha adreçat als estudiants i els professionals d’INEFC, Medicina o Fisioteràpia i també als practicants d’esports a la natura.
Jornades centrades en el Parc Nacional d’Aigüestortes
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el protagonista de les tres conferències de la tarda d’avui dissabte 25 de març. La Xarxa de Parcs Nacionals organitza la conferència “Els senders centenaris de la Xarxa de Parcs Nacionals”, amb la presència de la directora del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Mercè Aniz, entre d’altres. També es durà a terme la conferència “Camins vius”, a càrrec de l’Associació de Guies Interpretadors del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Mauri. A continuació, l’Associació de Guies Interpretadors del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici explicarà les seves principals línies de treball durant la xerrada “Freeman i la interpretació en els Parcs Nacionals; l’exemple d’Aigüestortes”.
Per últim, la Fundació La Manreana organitza demà diumenge 26 la conferència “Infants i cavalls: Un aprenentatge vivencial a la natura”, i la Federació Aragonesa de Muntanyisme, la presentació del Projecte Aneto segur.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016