Aquest divendres, s’inaugura el II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya
- L’IDAPA, l’ARCA, l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i la Universitat de Lleida, organitzen el II Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya
- La primeres sessió, d’aquest Congrés transhumant, es farà el dia 7 d’octubre a el Pont de Suert (Alta Ribagorça).
- El objectius de Congrés es la posada en valor de la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya.
- Ja podeu consultar el programa a la web http://transhumancia.com/ca/ii-congres-transhumancia/
Aquesta segona edició del Congrés sorgeix de la inquietud pel que fa a la situació actual del sector i de la voluntat de continuïtat després de l’èxit i l’acollida que va tenir la primera edició, que va realitzar a l’octubre de 2016. Els objectius principals d’aquesta segona edició continuen sent la posada en valor de la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya. Una de les novetats es la major visibilització que tindran els aspectes i reptes actuals pel que fa a la preservació de la ramaderia extensiva, incorporant la perspectiva de gènere i l’impacte que pot tenir per al sector l’actual context de crisi climàtica i energètica global. El programa i tota la informació del congrés el trobareu al web http://transhumancia.com/ca/ii-congres-transhumancia/
En la sessió del Pont de Suert, obrirà l’acte l’alcalde de El Pont de Suert, José Antonio Troguet i Pere Porta, director de l’IDAPA, que sota el títol de Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur es donarà el tret de sortida del congrés. Durant la sessió, intervindrà la Directora General d’Agricultura i Ramaderia, Sra. Elisenda Guillaumes, que presentarà el reptes de la ramaderia extensiva i la Sra. Celsa Peiteado, membre de la World Wildlife Fund, que explicarà l’estratègia de la nova PAC 2023-2027, centrada amb la ramaderia extensiva.
Una de les preocupacions dels sector és el relleu generacional, i és per aquest motiu que dins el Congrés també hi haurà una conversa amb joves ramaders i ramaderes per conèixer les seves inquietuds i motivacions.
Finalment per la tarda es farà la presentació de les comunicacions rebudes, on es presentaran projectes i iniciatives que diuen a terme dins l’àmbit del principat i relacionades en valoritzar i promoure els camins ramaders, la transhumància i la ramaderia extensiva.
Jornades transhumants
Les jornades tindran tres seus i seran transhumants: del 6 al 8 d’octubre, es desenvoluparan al Pont de Suert, del 13 al 15, a Amposta i del 27 al 29, a Igualada. Així, l’esdeveniment s’articularà al voltant de 3 sessions presencials de tres dies de durada cada una. Cada sessió estarà centrada en un eix d’actuació:
- Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur. Alguns dels temes que es tractaran són: la situació de la ramaderia extensiva actual en xifres; la distinció entre els models ramaders (industrial i extensiu); l’impacte de la nova PAC en les pràctiques ramaderes extensives; i els reptes de futur del sector (relleu generacional, accés a la terra, igualtat de gènere, comercialització i distinció del producte).
- Transhumància: activitat ancestral i eina de desenvolupament territorial. Es presentaran projectes que estableixen un diàleg entre la recerca present i passada sobre la transhumància i la ramaderia extensiva. Així mateix, es tractarà sobre la transferència de coneixement científic sobre aquesta temàtica a diversos àmbits de la societat i sobre la valorització d’aquesta pràctica a través de la divulgació.
- Transhumar per preservar i habitar els territoris rurals.
S’analitzaran aspectes com la situació de les pràctiques transhumants i transterminants a Catalunya; les previsions davant del canvi climàtic i la crisi energètica; les infraestructures de les xarxes transhumants; els equipament associats; els projectes de valorització i recuperació; i el marc legal.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016