Aran acull la primera prova pilot al sud d’Europa amb un ictiocida biodegradable per a l’eliminació de peixos invasors als Pirineus
- El Conselh Generau d’Aran participa en aquest projecte pioner de restauració d’hàbitats aquàtics en l’estany de Manhèra al circ de Colomèrs dins del programa LIFE RESQUE ALPYR
El projecte LIFE RESQUE ALPYR, inicia una prova pilot pionera d’eliminació de peixos invasors amb un biocida biodegradable a un estany d’alta muntanya en el circ de Colomèrs, a la Val d’Aran. Aquesta iniciativa forma part d’una estratègia més àmplia per restaurar hàbitats aquàtics d’alta muntanya, per convertir els estanys restaurats en reserves de biodiversitat i de corredors ecològics. Es tracta de la primera aplicació en un estany d’alta muntanya al sud d’Europa, que proporcionarà dades importants sobre la seva eficàcia com a eina de gestió.
Una de les principals amenaces per a aquests espais és la presència d’espècies de peixos introduïts, com el veró, que acaben amb les espècies autòctones i alteren greument l’equilibri dels ecosistemes. Per això, una de les accions claus del projecte és la restauració 22 estanys d’alta muntanya dels Pirineus i dels Alps mitjançant l’eliminació de peixos introduïts amb tècniques tradicionals.
Rotenona: una solució innovadora
Les tècniques convencionals de captura, com xarxes, trampes i pesca elèctrica, són habituals en l’eliminació de peixos en estanys de muntanya. Tot i això, les restriccions biològiques i ambientals, com la dimensió de l’estany o la presència del veró, poden limitar la seva aplicabilitat. Per aquest motiu cal explorar mètodes alternatius.
El veró, un petit ciprínid de ràpid creixement, alta taxa reproductora i gran capacitat d’adaptació, pot formar poblacions denses i convertir-se en un repte per al control demogràfic de l’espècie.
En aquest context, s’ha fet una prova pilot amb rotenona, un ictiocida natural biodegradable extret de les arrels de plantes de la família dels Fabaceae, que s’ha utilitzat tradicionalment al sud-est asiàtic i a sud- Amèrica per pescar. S’hi afegeix un producte semblant a la troca o Verbascum, una planta que s’ha utilitzat històricament als Pirineus per pescar en les basses dels rius.
Aplicació pionera als estanys d’alta muntanya dels Pirineus
La prova pilot s’ha fet en un estany de la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (PNAESM), dins de la Val d’Aran, situat en una localització estratègica, on no hi han estanys alimentats amb grans cursos d’aigua que podrien representar un risc de reaparició de peixos invasors un cop finalitzada la intervenció.
Life Resque Alpyr és un projecte LIFE que promou accions per la recuperació d’hàbitats de la flora i fauna d’alta muntanya a través de la conservació de diversos hàbitats i espècies dins d’àrees protegides de la xarxa europea Natura 2000 de les regions biogeogràfiques alpines del Pirineu i dels Alps (www.liferesquealpyr.eu).
És un projecte cofinançat pel programa LIFE 2020 de la Unió Europea coordinat pel CEAB-CSIC, on hi pren part el govern aranès a través del seu departament de Miei Naturau, la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, el IDAEA, i altres institucions i empreses privades.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016