Es presenta a la Seu el llibre sobre la història del ciclisme a l’Alt Urgell, ‘Roda, pedal, pinyó’, obra de Pau Chica
El proper dimarts 15 d’abril tindrà lloc a les set de la tarda, a la sala la Immaculada de la Seu, la presentació del llibre ‘Roda, pedal, pinyó. Història del ciclisme a l’Alt Urgell’, a càrrec del propi autor de l’obra, Pau Chica.
El llibre, editat per Edicions Salòria, és un recorregut històric des de la invenció de la bicicleta fins a l’actualitat que pràcticament des dels seus orígens, ha tingut una important presència i seguiment a la comarca de l’Alt Urgell.

Es tracta d’un volum sorgit de la documentació i investigació arran de l’exposició ‘Roda pedal pinyó’, organitzada a l’estiu de 2023.
L’alcalde de la Seu, Joan Barrera, remarca que aquest llibre és també un homenatge als valors associats al ciclisme i a l’esport: esforç, la perseverança i el respecte pel medi natural. “Sobretot en una època en què cada cop és més necessari repensar la mobilitat i apostar per un estil de vida sostenible, aquesta obra també ens recorda el paper de la bicicleta com a eina de canvi social”.
‘Roda, pedal, pinyó’ descriu des de l’arribada de les primeres bicicletes, al segle XIX, fins les curses pioneres de la comarca; el naixement i la consolidació del Trofeu Penya Urgellet; l’impacte del Tour de France i l’evolució del ciclisme professional i amateur a l’Alt Urgell, en els darrers 30 anys.
Al respecte, la presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, manifesta que aquesta obra “ens ofereix una pedalada trepidant des dels orígens de la bicicleta, les primeres curses, la sensació de llibertat que va suposar per a moltes dones… per entrar a la comarca i descobrir l’afició que el ciclisme va despertar entre la gent, molta de la qual tingué durant anys la bici com a únic mitjà per recórrer curtes i més llargues distàncies”.
Ciclisme: esport, cultura, memòria
Per la seva part, el tècnic de Cultura de l’Ajuntament de la Seu, Albert Galindo, ressalta que aquest llibre “ens recorda que la història de la bicicleta, ho és també de la societat moderna, de la cultura pop- per popular-, on els objectes passen de ser únics a ser productes en sèrie, fruit de la tecnologia, la indústria, la moda i, diguem-ho també, el consumisme”.

Julio Quílez, director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, remarca que “aquest maridatge perfecte de societat, esport, cultura, societat i memòria el que atorga al ciclisme i a l’esport en general la capacitat d’esdevenir un vector, un espai per on es desplega la Història i la intrahistòria travessant de manera gairebé osmòtica les barreres del temps i de l’espai”. Per aquest motiu, explica Quílez, el Consell Internacional d’Arxius (ICA) ha centrat el seu interès creant una comissió especialitzada en el món de l’esport i que es tradueix en campanyes internacionals sota el lema “Fem Esport Fem Arxiu” que en el cas de la nostra comarca es podria traduir per “Pedalant Fem Història, Fem Arxiu, Fem Memòria”.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016