HEMNES FESTIVAL TANCA AMB UNA BONA
VALORACIÓ DOS DIES DEDICATS A LES DONES
CREADORES A MONTGARRI, SALARDÚ I BAQUEIRA
El festival ha tingut lloc el 4 i 5 d’agost i ha comptat amb artistes com Núria Graham, Clara Peya, Esther Condal, Brigitte Laverne, Bel i Las Monacas Baqueria (Vall d’Aran), 10 d’agost de 2016.- Montgarri, Salardú i Baqueira han estat els escenaris de la 3a edició d’Hemnes, Festival de dones creadores al Pirineu, en què s’han pogut veure 16 propostes artístiques gratuïtes de música, dansa, performance, xerrades… amb noms com Núria Graham, Clara Peya, Esther Condal, The Crab Apples, Brigitte Laverne i Las Monacas, entre d’altres. Des de l’organització es fa una bona valoració del festival, tant per les propostes programades com per l’afluència de públic.
El festival ha portat al Pirineu artistes joves que destaquen en el seu àmbit, propostes emergents, diàlegs entre música i dansa d’artistes contemporanis i, també, ha esdevingut referent en la creació de nous espais escenogràfics en la mateixa natura. Música (passant per la cançó d’autor, el jazz, l’electrònica o el pop), dansa, teatre o xerrades sobre salut i natura, són algunes de les activitats que s’hi han pogut veure.
El festival va començar el dijous 4 d’agost a Montgarri amb una petita caminada a càrrec de la biòloga i divulgadora Sara Arjó, que va mostrar la gran riquesa patrimonial i natural de la Vall d’Aran a l’activitat Les plantes de muntanya. Al mig del recorregut, els assistents van poder veure la performance de les barcelonines Les Impuxibles (Clara Peya i Ariadna Peya). A la tarda, el festival va continuar a Salardú, amb la doctora i osteòpata Carme Mombiedro, que va oferir la xerrada Escoltem el nostre cos. El repte de la medicina. Una hora més tard, a l’escenari del pati romànic de l’església de Salardú s’hi van poder escoltar els cants polifònics gascons de Las Monacas. Un dels actes més concorreguts va ser la desfilada de Carmela Rodríguez i Carmen Bonifaci, dissenyadora i artesana respectivament que treballen actualment al territori i que es dediquen a impulsar la revalorització de la llana aranesa. Més tard va ser el torn de la barcelonina Clara Peya, que va presentar Mimulus (Temps Record, 2015), amb la col·laboració de la ballarina Ariadna Peya. També des de Barcelona va arribar Esther Condal, considerada una de les grans veus del jazz català, per presentar les cançons del seu darrer disc Bird. Va tancar la nit i la primera jornada del festival l’artista multidisciplinària Bel, amb la seva mescla de pop andalús, swing, flamenc i percussió corporal.
L’endemà el festival es va traslladar a la plaça Forum de Baqueira. L’antropòloga Nora Muntañola va presentar la xerrada Veus de dones: testimonis que construeixen nous camins, per recórrer noves vies sobre cooperació i exili. Seguidament, va actuar la cantautora i pianista sabadellenca Lu Rois, que des que va presentar el seu nou treball, Cau de Lluna (autoeditat, 2016), un conjunt de cançons plenes de força, vitalitat i coratge, sense deixar de banda la seva dolçor i sensibilitat. Durant el concert de Lu Rois, es va poder veure la improvisació de la ballarina francesa Claudia Flammin. A continuació, va ser el torn de l’espectacle de “cabaret pagès” L’Esperanceta per un dia, amb el qual els assistents van poder conèixer i riure amb una dona de grotesca delicadesa. Més tard, el protagonisme va ser per la vigatana Núria Graham, que va fer un recorregut per les cançons de la seva trajectòria, només amb veu i guitarra.
Durant el seu concert, la ballarina Anna Rubio va oferir una improvisació en el marc de la MUDA (música i Dansa). El festival va continuar ja de nit amb la proposta contundent de The Crab Apples, que van presentar l’EP Hello Stranger (Discmedi, 2016. Va tancar la nit i el festival Brigitte Laverne, una artista barcelonina que s’ha situat com una de les noves promeses de la música electrònica amb el synthpop alternatiu com a carta de presentació.
Des de l’organització es valora positivament aquesta 3a edició del festival, que va aplegar unes 300 persones, que no es van voler perdre algunes de les activitats programades. Un model de festival itinerant que descobreix i redescobreix indrets especials de la Vall d’Aran que esdevenen escenaris naturals ideals per a les propostes proposades.
Hemnes Festival, organitzat per l’Associació Cultural Gatalheues de Lum i amb el patrocini de l’Ajuntament de Naut Aran, va néixer fa tres anys amb l’objectiu de mostrar propostes femenines en petit format i esdevenir un esdeveniment artístic de referència al Pirineu aranès. Per al festival ja hi han passat artistes catalanes i occitanes com Meritxell Gené, Yaíma Orozco, Carola Ortiz, i Marilis Orionaa, entre moltes d’altres.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016