L’Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça ingressa el fons de la Confraria de Sant Sebastià
Ingressa a l’Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça el fons de la Confraria de Sant Sebastià, compost per els llibres majors de l’entitat entre els anys 1956 i 2007 i un llistat de confrares de l’any 1921. A més, també ingressa el Llibre Vell de la Confraria, datat de l’any 1786, document que té un gran valor patrimonial tant per a la pròpia institució com per a la resta del territori.
El text de fundació de la Confraria de l’any 1586, del qual en tenim la transcripció al llibre vell feta l’any 1764 per el rector del Pont de Suert mossèn Francesc Gil, assenyala que la raó de ser primigènia de la Confraria fou l’enterrament dels morts, i la seva creació ve donada per un brot epidèmic de pesta important al territori.
A partir d’aquesta funció primerenca, les activitats de la Confraria han anat variant al llarg dels segles. Anys més tard, l’ajut als peregrins que passaven per la vila és va incorporar a les funcions dels confrares. Avui en dia, la Confraria és l’entitat encarregada d’organitzar les festes de Sant Sebastià el dia 20 de gener.
Actualment, la Confraria de Sant Sebastià del Pont de Suert és la confraria en funcionament més antiga de tot Catalunya i, per honrar aquest fet, l’any 2011 va rebre la creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Per tant, degut a la seva importància, l’ingrés del fons històric de la Confraria és una bona iniciativa pel patrimoni cultural de la comarca, assegurant a les dependències de l’Arxiu la preservació d’una documentació de gran interès i fa possible que, properament, pugui ser accessible per tothom la seva consulta presencial i virtual a través de la plataforma “Arxius en línia”.
Aquest fons, que consta de quatre llibres i un document solt, té un gran valor per a l’Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça i el territori que ocupa, però sobretot per la localitat del Pont de Suert i el seu teixit social i associatiu, ja que es tracta de la documentació produïda per la Confraria de Sant Sebastià, una institució amb més de quatre segles d’història i amb una datació documental des de l’any 1786, però amb transcripcions de documents anteriors. Es tracta, doncs, d’un element clau per a l’estudi històric de la comarca de l’Alta Ribagorça.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016