S’inicia la segona campanya d’excavació arqueològica al Dolmen de la Llosa
ReGiraRocs reprèn els treballs d’excavació, conservació i difusió al Dolmen de la Llosa de Bescaran.
La intervenció arqueològica preveu seguir estudiant les restes de la sepultura i alhora vol continuar sent una plataforma formativa i divulgativa oberta a tothom.
En els darrers anys, les successives troballes a l’Alt Urgell de dòlmens, cromlecs i menhirs, han posicionat aquesta com la segona comarca amb la major concentració de monuments megalítics de tot Catalunya. Davant la rellevància de les troballes, l’empresa pirinenca d’innovació per la cultura i la natura ReGirarRocs va decidir iniciar el 2015 una investigació entorn al fenomen megalític amb el punt de partida fixat en l’excavació arqueològica del Dolmen de la Llosa.
Els resultats d’aquella primera intervenció van permetre recuperar restes humanes i nombrosos objectes de ceràmica i os pertanyents a l’aixovar dels successius individus inhumats en la sepultura. Alhora, els treballs van desenterrar parts de l’estructura, el túmul i el cromlec, que fins aquell moment havien passat desapercebuts soterrats i ocults entre la vegetació.
Aquest testimoni dels enterraments, santuaris i costums que es produïen ara fa uns 4600 anys, entre el neolític final i l’inici de l’edat del bronze va resultar ser un megàlit més complex i de dimensions més notables del que s’intuïa inicialment. La monumentalitat de l’estructura i la rellevància de les troballes han sorprès als arqueòlegs i han atret l’interès d’altres investigadors vinguts de fora que han coincidit en ressaltar l’excepcionalitat del jaciment.
No obstant, encara queda molt per excavar i són nombroses les incògnites per resoldre. Això, juntament amb els excel·lents resultats assolits, han impulsat que enguany, entre el 18 de juliol i 21 d’agost, ReGiraRocs reprengui els treballs al jaciment del Dolmen de la Llosa, amb la voluntat d’ampliar i consolidar la recerca. Aquesta nova campanya, que compta amb el suport de l’EMD de Bescaran i de nombrosos arqueòlegs, preveu concloure la intervenció i adequar les restes per a la promoció turística del territori.
Com en el darrer any, l’excavació no només és un projecte de recerca sinó també una plataforma formativa i divulgativa oberta a la participació activa. Aquesta és una alternativa excepcional en l’oferta d’activitats d’estiu que vol seguir aplegant un ampli ventall de participants amb perfils diversos. ReGiraRocs convida a tothom que ho vulgui a engrescar-se a sumar esforços en un projecte que agermana l’oci i la recerca científica més autentica. Precisament, la implicació dels voluntaris és la peça fonamental per entendre i valorar el passat de la comarca i per aprendre i gaudir de l’arqueologia dins un entorn de treball cooperatiu flexible.
Amb la voluntat de facilitar la participació, ReGiraRocs oferirà transport als participants, els interessats poden ajudar en les tasques tècniques en funció de la seva disponibilitat i interès. L’únic requisit per formar part de l’equip és l’entusiasme i adreçar-se a info@regirarocs.com o al telèfon +376392436.
Tal vegada, en l’afany de potenciar el patrimoni arqueològic de la comarca com un atractiu turístic, s’han previst dues sortides guiades al llarg del període d’excavació. Una donarà a conèixer l’experiència d’una intervenció arqueològica insitu i l’altra aprofundirà entorn al fenomen megalític visitant els dòlmens del municipi.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016