Gestió Forestal per preservar l’hàbitat d’espècies protegides al Pirineu
Al Ripollès, el Departament d’Agricultura està duent a terme uns treballs silvícoles per afavorir les poblacions de gall fer
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està duent a terme uns treballs silvícoles a la Muntanya de Sant Miquel a Setcases (Ripollès) per preservar i gestionar l’habitat del gall fer (Tetrao urogallus).Concretament, els treballs que s’hi estan duent a terme permeten deixar espais dins del bosc perquè els pollets trobin amagatalls i es puguin protegir dels depredadors.
Els mitjans de comunicació podran veure in situ també el marcatge dels arbres i les actuacions que potencien el creixement d’espècies de sotabosc que produeixin fruits com els nabius dels quals s’alimenten els galls fers.
El punt de trobada amb els mitjans de comunicació serà el Restaurant la Cabana a Setcases. Des d’allà, seran desplaçats en vehicles 4×4 cap a la forest on es duen a terme els treballs.
El Departament d’Agricultura destina 43.438,27 € per dur a terme aquests treballs concrets de la Muntanya de Sant Miquel. Aquestes actuacions s’emmarquen en el projecte europeu HABIOS liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
El projecte HABIOS pretén preservar i gestionar els hàbitats de l’avifauna del Pirineu. Es tracta de conservar i protegir els hàbitats de diverses espècies d’ocells emblemàtics i de gran valor patrimonial i fer-los compatibles amb activitats com l’aprofitament forestal, la pastura o el turisme.
Es tracta de millorar el coneixement sobre l’abundància de les espècies i dels seus habitats naturals, i definir i implementar estratègies transfrontereres de gestió comuna d’habitats en concertació amb els actors locals.
Per dur a terme aquests treballs silvícoles, s’ha comptat amb la col·laboració del Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès i del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.
El gall fer, una de les espècies forestals més amenaçada
El gall fer a Catalunya viu en algunes forests de l’àmbit del Pirineu i el Prepirineu. La seva població s’està reduint de manera lenta però progressiva des de l’inici de la dècada dels vuitanta. A les comarques del Ripollès, la Cerdanya i l’Alt Urgell, i també a certes serres prepirinenques, ha estat constatada una davallada poblacional causada per alteracions de l’hàbitat.
És una espècie molt discreta que necessita boscos madurs ben desenvolupats i molta tranquil·litat. Així, viu en els boscos freds de pi negre i pi roig del vessant sud pirinenc i en els de faig i avet del vessant nord.
Els mascles tenen una tonalitat fosca, amb plomes negres al cos, marrons a les ales i unes irisacions blau-verdes en el coll i el pit. Fan uns 95 cm des del bec fins a la cua i un pes d’uns 3,5 a 4 kg. Contràriament, les femelles són de color marró amb una zona al pit d’un color carbassa pàl·lid. Fan uns 60-65 cm i pesen al voltant d’1,5 kg.
Actualment, els mascles censats no arriben als 400 exemplars a Catalunya. Així, en els deu últims anys, l’espècie ha patit una regressió de prop del 30% a tot el Pirineu català. També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i https://twitter.com/agriculturacat
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016