Una acta de la Diputació revela que Granados es va comprometre a estrenar l’òpera “Goyescas” a Lleida
Uns mesos abans de morir en el naufragi de la nau Sussex, torpedinada per l’armada alemanya quan tornava d’estrenar l’òpera al Metropolitan Opera House de Nova York
Enric Granados és un dels grans músics que han atorgat la categoria d’universal a les comarques lleidatanes. Cent anys després de la seva mort, se celebra l’Any Granados, amb un conjunt d’activitats que es programaran al llarg dels anys 2016 i 2017 a Lleida, però també a Barcelona i a d’altres ciutats com París o Nova York.
De tota la producció musical del compositor destaquen les obres per a veu i piano i l’òpera “Goyescas”, que el mateix Granados va afirmar que estrenaria a Lleida només uns dies abans de morir en el naufragi de la nau Sussex en ser torpedinada per l’armada alemanya quan tornava d’estrenar l’òpera al Metropolitan Opera House de Nova York.
Així ho revela una acta de la Diputació de Lleida de l’1 de maig de 1916, on es recull el testimoni del president de la corporació en aquell moment, Josep Maria Espanya, i del diputat Romà Sol, els quals recorden que Granados “es va comprometre a estrenar Goyescas a Lleida”.
Aquest compromís el va manifestar justament uns dies abans d’embarcar a Barcelona rumb a Nova York en el transcurs d’un concert que el compositor va fer al Palau de la Diputació de Lleida. Granados no va poder complir amb aquest compromís, tal i com explica el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.
Els moments de major reconeixement internacional i de plenitud de l’artista entronquen amb la tragèdia personal i familiar. Després de l’estrena de l’òpera “Goyescas” al Metropolitan Opera House de Nova York, del recital conjunt amb Pau Casals i de la invitació del president Wilson a la Casa Blanca, Granados i la seva esposa, Empar Gal, viatjaren a Londres i d’allí al port de Folkestone per embarcar al Sussex, el vapor torpedinat per la marina alemanya al Canal de la Mànega, que els havia de portar a les costes de França.
Un cop confirmada la mort del compositor i la seva dona, el ple de la Diputació de Lleida de maig de 1916, aprova:
• Demanar al govern espanyol que intercedeixi davant l’alemany perquè aquest indemnitzi els fills de Granados i Gal
• Adherir-se a les iniciatives i actes d’homenatge que sorgeixin a Catalunya
• I subscriure la carta rogatòria al govern espanyol perquè no desempari els sis fills de Granados, signada per les principals autoritats culturals i econòmiques de Catalunya (Àngel Guimerà, Felip Pedrell, Apel·les Mestres, el comte de Güell, Salvador Andreu i Ramon Godó, entre d’altres)
Reñé ha indicat que “la Diputació va ser solidària i compromesa des del primer moment per fer possible que els sis fills de Granados i la seva dona poguessin tenir les atencions necessàries després de la desgràcia”.
Al llarg de la història, s’han fet d’altres homenatges i reconeixements a Enric Granados, els més importants a les dècades dels 50 i 60. Aquest 2016 i 2017 serà una bona oportunitat per conèixer un dels compositors més importants de Lleida i tota la seva dimensió musical.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016