Les Valls de Valira reivindica els motarrots dels pobles per homenatjar els seus habitants amb un programa d’activitats culturals
- L’Ajuntament de les Valls de Valira organitza aquesta tardor el programa Motarrots: Malnoms amb Història, Cultura amb Ritme, que inclou un taller de serigrafia tèxtil i un espectacle musical amb imatges antigues dels pobles
- Aquest cap de setmana passat s’ha celebrat la primera activitat a Civís, amb l’assistència de prop de 40 persones, i de cara al 10 de novembre serà el torn d’Anserall i el 24, de Calbinyà
- Les jornades d’activitats, s’emmarquen en el projecte Motarrots de l’Alt Urgell, que vol preservar i divulgar aquesta part tan singular del patrimoni cultural de la comarca, posar-los en valor i fer-ne desaparèixer la intenció irònica
L’Ajuntament de Les Valls de Valira ha organitzat un programa d’activitats, sota el nom de Motarrots: Malnoms amb Història, Cultura amb Ritme, que es duran a terme al llarg d’aquesta tardor per donar a conèixer aquests mots als habitants del municipi, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. L’objectiu és preservar i divulgar els motarrots, un pilar molt singular del patrimoni cultural de l’Alt Urgell. Es tracta delmalnom amb el qual es fa referència als habitants d’un poble que són coneguts per la gent dels municipis de l’entorn.
La primera activitat del programa ha tingut lloc aquest passat cap de setmana al Salón de Civís, amb l’assistència d’una quarantena de persones, d’edats molt variades i procedents majoritàriament de Civís i alguns, d’Asnurri. El pròxim diumenge 10 de novembre es realitzarà la segona jornada al local social d’Anserall; i l’última cita tindrà lloc el 24 de novembre, al local social de Calbinyà.
A tots els pobles, a les 16 h s’organitza un taller de serigrafia tèxtil a càrrec del Taller Tartera, pel qual els assistents han de portar la seva peça de roba de color clar, i estampen el motarrot del seu poble amb tinta blau marí. En el cas del taller de Civís que ha tingut lloc aquest cap de setmana, no només s’ha estampat el motarrot d’aquest poble (“Potaamples”), sinó també el motarrot d’Asnurri (“Llops”). Pel que fa a Anserrall, els habitants d’aquest poble són coneguts com a “Cebetes” que es col·locarà a les peces de roba, i els de Calbinya estamparan “Secans”. Respecte a altres pobles del municipi, les camisetes es produiran entre els tallers d’aquests dos últims pobles i seran les següents: Arduix (“Los de l’uix”), Llirt (“Maimons”), Argolell (“Banyatous”) i Sant Joan (“Les del rovell” i “Fumats”).
Pel que fa a la resta de pobles de la zona, s’organitzaran les mateixes activitats del programa de cara al 2025: Bescaran (“Ascanya-rucs”), Arcavell (“Cullidors de blat”), La Farga de Moles (“Llepapaelles”), Farrera dels Llops (“Llops”), Ars (“Agraülls”) i Os de Civís (“Corbatins”).
Després de l’estampació, a les 18 h, es duu a terme l’espectacle musical Muntanyes de Vida a càrrec de La Sonsoni, un grup de música tradicional de les comarques pirinenques. El duet pirinenc, format per Pep Lizandra a l’acordió diatònic, veus, percussions i compositor del Cançoner dels Motarrots de l’Alt Urgell, i Elías Porter al violí i veus, interpretaran els motarrots del municipi.
Una proposta musical que s’ha traslladat a la pantalla en vuit videoclips realitzats per Toni Lombarte. Es tracta d’un espectacle de cançons i imatges – aquestes últimes realitzades per Dani Prat- que descriuen el canvi de vida, l’evolució i la transformació dels pobles de muntanya en les darreres dècades. Així, per les dues activitats restants d’Anserall i Calbinyà, es demana que tothom qui tingui imatges antigues del seu poble, les faci arribar a l’ajuntament per poder visualitzar-les durant l’espectacle al correu: nduro@vallsvalira.ddl.net
Motarrots, el valor de la cultura popular
Durant els últims 3 anys, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha posat en marxa el projecte “Motarrots de l’Alt Urgell” per difondre els motarrots de la gent dels pobles de la comarca. Tenen l’origen en un fet històric, una llegenda, un costum o bé en la geografia, manera de ser, climatologia o algun tret característic que singularitza cadascun dels pobles. Tenen la fama de ser malnoms perquè sovint es decidien amb una intenció irònica, pejorativa o ofensiva per la tradicional rivalitat entre pobles veïns.
L’investigador, lingüista i poeta Josep Espunyes, ha estat l’encarregat de fer un exhaustiu treball de recerca sobre els motarrots de l’Alt Urgell. Ha aconseguit recollir gairebé tots els dels pobles de la comarca, molts d’ells amb diversos motarrots. A més a més, Espunyes n’explica l’origen i el motiu, un per un al seu llibre Segrada: motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2001), del qual se n’ha publicat posteriorment una nova edició, actualitzada i ampliada, amb el títol Alt Urgell. Motarrots, fets, llegendes (Edicions Salòria, 2011). Aquest estudi suposa una obra de gran valor etnogràfic que representa un tresor cultural per la comunitat.
En aquest sentit, i gràcies al seguit d’activitats que s’organitzen aquest octubre i novembre, l’Ajuntament de les Valls de Valira vol fer valdre els motarrots com a patrimoni cultural immaterial i es busca fer desaparèixer la intenció irònica que tenien els motarrots originàriament. La iniciativa vol donar a conèixer els motarrots de cada poble amb l’objectiu de preservar la memòria històrica de cadascun d’ells, ser un homenatge als seus habitants i recuperar el seu ús.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016