EL PIRINEU NATURAL
La migració d’ocells a la Vall Fosca
Còlit gris (Oenanthe oenanthe leucorhoa) aquest exemplar anellat a la Vall Fosca suposa el primer registre d’aquesta subespècie a Catalunya.
Des de l’any 2010 s’han dut a terme quatre campanyes d’anellament científic d’ocells a Aguiró (La Torre de Capdella) a càrrec de l’Estació Biològica del Pallars Jussà. En aquest estudi es pretén avaluar el pas migratori de diferents espècies a través dels Pirineus, així com la importància dels prats de dall com a punts d’alimentació i repòs per als migrants. El mètode emprat per a aquest estudi ha estat l’anellament científic, que permet detectar espècies difícils d’observar al camp, i saber quans dies romanen en una zona, així com la taxa d’engreixament. Aquests factors permeten assenyalar la importància dels diferents punts de descans i engreix al llarg de la migració.
L’esforç s’ha centrat sobretot a estudiar la migració postnupcial, que es produeix durant l’estiu i la tardor. En aquest 4 anys d’estudi s’han anellat 3.458 exemplars de 65 espècies diferents. Les espècies més anellades són el mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) el mosquiter comú (Phylloscopus collybita) i el pitroig (Erithacus rubecula). En el cas de l’escorxador (Lanius collurio) i de la piula dels arbres (Anthus trivialis), els anellaments realitzats a Aguiró suposen el màxim realitzat mai a Catalunya, i unes de les xifres més altes tant als Pirineus com a tot l’estat espanyol. S’ha detectat un pas a través dels Pirineus de boscaler pintat gros (Locustella naevia) més fort del que es creia, així com la utilització dels prats de dall com a zona d’alimentació i repòs.
Destaquen dos captures per la seva raresa, per primer cop als Pirineus es va detectar i anellar un mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus), i el 2011 es va detectar per primera vegada a Catalunya un exemplar de còlit gris (Oenanthe oenanthe) de la subespècie leucorhoa, que té les localitats de cria més properes a Islàndia i Groenlàndia. Una dada també força interessant es la recuperació d’un exemplar de cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) a 811kms de distància (concretament a Meurthe-et-Mosselle, França) 283 dies després de ser anellat a Aguiró.
Els resultats d’aquest estudi es van presentar al “XVIII Congreso de anillamiento científico de aves” realitzat a Donostia el novembre de 2013. Es va senyalar la importància d’aquests estudis i es va remarcar la poca informació existent sobre el fenomen de la migració a través dels Pirineus, especialment en ocells de petit tamany.
Els resultats obtinguts en aquest primers anys reafirmen la importància d’aquests estudis, sobretot d’un manteniment al llarg dels anys, i suggereixen que estudis com aquest en diferents punts del Pirineu podrien mostrar aspectes poc coneguts de la migració dels ocells.
Autor del text: Pere Josa Anguera http://blocs.xarxanet.org/ebpallarsjussa
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016