DUES OBRES SOBRE TEMES SANITARIS GUANYEN ELS PREMIS DEL LLIBRE I DE L’ARTICLE AGRARIS
Treballs centrats, respectivament, en l’aplicació dels avenços en immunologia en el sector porcí i en l’ús de l’agricultura de precisió (drons) en el control de males herbes
La sanitat animal i la sanitat vegetal o fitosanitat han estat els temes protagonistes de la 47a edició del Premi del Llibre Agrari i de la 3a edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari, guardons que organitza Fira de Lleida en el marc de la 64a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 33a edició del saló Eurofruit, que tindran lloc de 27 al 30 de setembre. Concretament, Inmunidad lactogénica en la cerda: enfoque práctico, de Lorenzo José Fraile, ha estat l’obra guanyadora del Premi del Llibre Agrari, mentre que Cartografía de Cynodon dactylon en viñedo mediante imágenes UAV y tecnología OBIA para un uso sostenible y localizado de herbicida, de diversos autors, s’ha endut el Premi de l’Article Tècnic Agrari.
El Jurat d’ambdós guardons ha destacat, d’una banda, que “es tracta de dos temes de molta actualitat i molts nous,concretament l’aplicació dels avenços tecnològics en immunologia al sector porcí i de l’aplicació de l’agricultura de precisió (drons) en el control de males herbes” i, de l’altra, “l’excel·lent nivell de la majoria d’obres presentades, en molts casos treballs de recerca i investigació”.
Pel que fa a Inmunidad lactogénica en la cerda: enfoque práctico explica que una vacunació “intel·ligent”, és a dir, aplicada amb criteris científics i en el moment adequat, optimitza al màxim els efectes en els animals vacunats i evita o redueix l’ús d’antimicrobians. Igualment, es busca aplicar tractaments que adaptin el sistema immunològic del bestiar (l’humoral, o anticossos, i el cel·lular, o linfocits) per tal que no tingui reaccions autoimmunitàries que danyin el propi animal.
El llibre considera que una bona transferència d’immunitat passiva de les truges als garrins és crucial per assegurar la supervivència d’aquests últims. L’obra pretén ajudar els veterinaris a optimitzar aquesta transferència, i per a això fa un repàs de les bases de la immunologia així com dels programes de vacunació utilitzats en truges i dels aspectes pràctics de la transferència d’immunitat passiva.
Participació de la Universitat de Lleida
Quant a Cartografía de Cynodon dactylon en viñedo mediante imágenes UAV y tecnología OBIA para un uso sostenible y localizado de herbicida, el Jurat incideix en la progressiva importància que va adquirint l’agricultura de precisió, i en aquest cas l’ús de drons per a la detecció i control de males herbes en cultius de vinya. Aquesta tecnologia permet crear algoritmes que analitzen la problemàtica de cada parcel·la i actuar amb els tractaments adients sobre la mateixa de forma individualitzada, evitant l’ús excessius d’herbicides i altres productes i optimitzant costos. El treball es el resultat dl treball conjunt de l’ETSEA (Universitat de Lleida), el Instituto de Agricultura Sostenible de Córdoba i el Instituto de Ciencias Agrarias de Madrid. El treball considera que el maneig adequat de les cobertes vegetals en vinyes de regadiu protegeix el sòl de l’erosió i permet equilibrar el vigor i rendiment de la vinya, el que redunda en una millora de la qualitat de la collita. Aquests avantatges queden minvades amb les infestacions de gram (Cynodon dactylon) en les cobertes, una espècie de mala herba o herba invasiva perenne, altament competitiva i difícilment controlable. L’objectiu del treball va consistir en la detecció primerenca i mapeig d’aquesta mala herba en vinyes amb coberta vegetal mitjançant l’ús d’imatges UAV (vehicles aeris no tripulats) i tècniques d’anàlisi d’imatges basades en objectes (OBIA). L’algoritme desenvolupat va permetre la classificació dels 4 usos principals presents a la vinya (vinya, sòl nu, gram i coberta vegetal) i la generació de mapes de gram per al seu control localitzat, disminuint d’aquesta manera el cost econòmic i mediambiental del tractament.
Dotació global de 4.000 euros
El premi atorgat al guanyador de la convocatòria del Llibre Agrari és de 3.000 euros i de 1.000 euros per al de l’Article Tècnic. Enguany han optat al premi 36 obres, 25 llibres (en paper i digitals) i 11 articles tècnics. El Premi del Llibre Agrari i l’Article Tècnic Agrari estan destinats a distingir les obres o els articles publicats recentment en format imprès o digital que suposin una aportació remarcable dins el sector agroalimentari o l’àmbit rural i estimular la creació de nous treballs de caràcter científic, tècnic o divulgatiu que permetin incrementar la literatura destinada als sectors esmentats.
Han concorregut al premi llibres i articles tècnics publicats entre l’1 de juny de 2017 i el 31 de maig de 2018 per editorials, institucions o autors sobre temes centrats en l’experimentació agrària, la restauració forestal, la gestió integrada d’hivernacles, l’eficiència de l’ús de l’aigua, els olis d’oliva, les cooperatives agroalimentàries, la flora mediterrània, l’ametller, l’esporga i els empelts de fruiters, el reg, l’energia eòlica, la selecció genètica, les males herbes, entre d’altres. Cal destacar la presència de treballs dedicats a àmbits geogràfics concrets com ara els gavarrers de l’Espinar, la flora arvense de Navarra, el canal de Pinyana o el producte turístic del pasturisme a les comarques gironines.
El jurat és integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i per representants de cadascuna de les institucions patrocinadores (Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, Col·legi de Veterinaris de Lleida, Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i CaixaBank). El lliurament dels premis es durà a terme en la cloenda de la Fira Agrària de Sant Miquel. Durant aquesta cerimònia els autors que hagin obtingut el primer premi exposaran els aspectes fonamentals de l’obra guanyadora.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016