El documental de TV3 “L’últim gegant d’Europa” es presenta a Tremp

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
El documental de TV3 “L’últim gegant d’Europa”
es presenta a Tremp
 
Demà, divendres 24 de novembre, a les 19.00, el Museu d’Isona i Conca Dellà presenta en un acte, a la Sala Epicentre de Tremp, el documental “L’últim gegant d’Europa”, una producció de TV3 amb la col·laboració de Batabat, dirigit per Jordi Portals.
 
El llargmetratge, que s’estrenarà dimarts al programa “Sense ficció”, de TV3, tracta sobre un descobriment paleontològic excepcional: l’esquelet d’un dinosaure pròxim en el temps a l’extinció d’aquests animals, fa 69 milions d’anys. Una troballa que altera la percepció de com eren els últims dinosaures d’Europa, i que deixa un gran ventall d’incògnites als paleontòlegs. 
 
A l’acte, on es farà una presentació i s’emetrà en primícia “L’últim gegant d’Europa”, assistirà Àngel Galobart, director del Departament del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i director del Museu d’Isona i Conca Dellà; Montse Armengou, directora del programa “Sense ficció”, de TV3; Oriol Cortacans, director de Batabat, i Constante Aranda, alcalde d’Isona.
 
 
El documental, un treball de Jordi Portals, produït per TV3 amb la col·laboració de Batabat, està basat en una investigació de l’Institut Català de Paleontologia Miquel  Crusafont, i té el suport de la FECYT, i la col·laboració de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà i la Diputació de Lleida.
 
“L’últim gegant d’Europa”
La Conca de Tremp, al sud dels Pirineus, és un paradís per als paleontòlegs perquè és un dels pocs llocs on s’han descobert restes dels últims dinosaures que van habitar la Terra i perquè, a més, també s’hi han trobat ossos, ous i petjades. “L’últim gegant d’Europa” explica la història de la troballa d’un esquelet de dinosaure de gran mida que va viure al sud dels Pirineus fa 69 milions d’anys, poc abans de l’impacte del meteorit que va provocar l’extinció d’aquests animals.
 
Cada resta trobada es converteix en la peça d’un trencaclosques que acabarà encaixant, donant respostes i provocant noves preguntes. Aquest treball segueix els avenços de l’equip científic que estudia les restes extraordinàries d’aquest titanosaure en una mena de thriller paleontològic que inclou recreacions i efectes 3D.
 
Així mateix, el documental també se centra en la recerca que fa el paleontòleg Bernat Vila, un dels directors de l’excavació d’Orcau, del quadern de camp del paleontòleg alemany Walter Kühne, qui va localitzar les primeres restes l’any 1995. La llibreta on Kühne apuntava tots els detalls de l’excavació, desapareguda durant més de seixanta anys, pot contenir informació molt valuosa, però localitzar-la sembla, d’entrada, una tasca impossible.
 
En aquest descobriment tot és excepcional, pel fet de trobar un esquelet de dinosaure i perquè les mides d’aquest fan plantejar-se als científics si es tracta del més gran descobert mai a Europa (només el coll feia cinc metres de longitud). També perquè amb una antiguitat de 69 milions d’anys, se situa molt a prop del moment de l’extinció, un període difícil d’estudiar per la manca de restes d’aquests animals. La majoria d’esquelets trobats fins ara, als Estats Units i Sud-amèrica, pertanyen al període juràssic o al cretaci inferior, és a dir, fa entre 200 i 100 milions d’anys. Per aquest motiu, el fòssil de dinosaure descobert al jaciment d’Orcau és únic.
L'últim-gegant-d'Europa
 
Un dels fils conductors del documental és el treball dels paleontòlegs per respondre a totes les incògnites científiques que es plantegen. Quina mida feia? Com menjava? A quina espècie pertany aquest dinosaure que és tan diferent dels que s’han trobat fins ara? Preguntes que es multipliquen i que condueixen els experts a una conclusió espectacular: l’esquelet correspon a una nova classe de dinosaure.
 
“L’últim gegant d’Europa” dona a conèixer un dinosaure fins ara desconegut al qual haurà que posar nom, i que ajudarà a saber una mica més bé com eren i com van viure aquests animals fascinants que van dominar la Terra durant 160 milions d’anys.
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.324 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×