Ingrés a l’Arxiu Comarcal de diapositives antigues Josep Ma. Solé
El passat mes de desembre de 2022, el Sr. Josep Maria Solé Santaolalla, propietari de la Farmàcia Solé (antiga Palou) de Tremp, ingressava a l’Arxiu Comarcal un conjunt de 128 diapositives en plaques de vidre que havien estat del seu avi Josep Solé Palou.
Josep Solé Palou, va ser fotògraf i un gran apassionat per la fotografia en uns anys en el que el món de la fotografia a Tremp, era treballat per ben pocs. Pensem que en algun moment, en alguna visita a Barcelona, va adquirir aquesta col·lecció.
Les diapositives, datades a començament del segle XX, estan formades per dos vidres units per una cinta de paper de color negre, amb goma aràbiga com adhesiu. La capa de gelatina que conté la imatge de plata es troba sobre un dels vidres, mentre que el segon vidre protegeix la imatge.
Sabem que els autors de les diapositives són dos. El primer i més nombrós amb cent tres fotografies és S. Casas que tenia el seu taller i botiga al carrer del Pi de Barcelona. El segon, amb disset fotografies era Cuyas S.C. que tenia la seva seu, laboratori o botiga a la Porta de l’Àngel de la mateixa ciutat. Les fotografies estan ben resoltes i són de gran qualitat, marca inequívoca d’aquests dos prestigiosos fotògrafs.
La majoria són interiors i exteriors d’edificis destacats de patrimoni arquitectònic, mostrant detalls de capitells, claustres, voltes, escales, cellers, palaus, castells, monestirs, esglésies, etc.
La majoria d’imatges pertanyen a Espanya, però també hi ha de Suïssa i també Itàlia. Destaquen els reportatges fets a Madrid del Palau Reial, del Palau d’Aranjuez, amb la riquesa dels seus interiors i estances. Entre les realitzades a Catalunya, destaquen les del Castell de la Florentina de Canet de Mar, les del monestir de Santes Creus, les de Montserrat, l’Espluga de Francolí i Tarragona.
Tot sembla apuntar que es van dur a terme per a ser publicades en revistes de l’època com les fulles extraordinàries del Diario Gráfico, La revista avicultura pràctica, etc.
Desconeixem l’exactitud de la cronologia de les imatges, però les podem aproximar cap al primer quart del segle XX. Les mides exteriors de les diapositives són d’uns 7,5 x 6,5 centímetres. La majoria estaven molt brutes i s’han hagut de netejar una a una, digitalitzar, conservar i fer un inventari.
La idea del Sr. Solé, és que aquestes imatges siguin de domini públic i que puguin ser consultades a l’Arxiu.
Agraïm aquesta aportació de la família Solé a l’Arxiu Comarcal.
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016