El Departament d’Agricultura realitza el tractament per controlar la processionària del pi a Catalunya

0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×
El Departament d’Agricultura realitza el tractament per controlar la processionària del pi a Catalunya

processionaria
Moment del tractament aeri per combatre la processionària
 
S’actua sobre 20.000 hectàrees de bosc amb un producte biològic i mitjançant tractament aeri sobre els 49 municipis amb més afectació d’aquesta plaga
 
Es manté la superfície tractada durant la campanya anterior i representa una inversió de gairebé un milió d’euros
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha iniciat aquests dies un tractament aeri sobre 20.000 hectàrees de bosc per combatre la processionària del pi. El Departament ha fet un esforç per mantenir les mateixes superfícies tractades durant la campanya de l’any passat i hi destinarà una inversió de 936.750,00€. S’actuarà en 49 municipis de 10 comarques que són les zones més afectades de Catalunya amb l’ objectiu de rebaixar les poblacions d’aquesta plaga. Segons un estudi efectuat en base als resultats de la campanya de 2016, l’efectivitat dels tractaments es va situar en un 95,5% i, per tant, el Departament d’Agricultura continua apostant per aquest tipus de control que és ara per ara el més efectiu.
 
La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un lepidòpter defoliador que, a més d’ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.
 
Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals amb el resultat d’un important increment d’aquesta plaga.
 
El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki) i compatible amb l’agricultura ecològica i no està classificat com a tòxic, irritant ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 m de zones habitades.

 

 
 
El tractament aeri, el més efectiu
 
L’hivern passat els danys que va produir la processionària van ser molt considerables en diferents indrets de Catalunya. D’acord amb les prospeccions efectuades pels Agents Rurals, de les 725.000 ha de diferents espècies de pins que hi ha a Catalunya, unes 150.000 estaven afectades en diferents graus i més de 21.200 en el grau més elevat.
 
La campanya de tractaments aeris de control va començar fa uns dies i està previst que s’acabi a finals d’octubre. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter (8.000 ha) o amb avió (12.000 ha). El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri que es realitza a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. Durant la campanya de 2016 l’efectivitat dels tractaments es va situar en un 95,5%.
 
Com a complement a les accions aèries amb productes biològics iniciades aquesta tardor, durant l’estiu s’han implementat unes proves pilot per intentar prevenir i controlar els danys que produeixen els increments de la població de processionària. Concretament, es van instal·lar més de 300 caixes, principalment al Berguedà i el Solsonès, per a ratpenats i per a ocells insectívors, amb l’objectiu d’incrementar l’abundància de determinades espècies que puguin actuar com a depredadors i de minimitzar els efectes d’aquesta plaga.
FluixNo està malamentEstà beAquest em serveixFantàstic Puntuació: 4,00 de 5 - 1 Vots
Carregant ... - 1.137 visites
[ Valora aquesta informació fent clic als estels ]
Si t'agrada aquest canal informatiu subscriu-te al RSS !
NOTA: El comptador de visites està actiu des de 02-2016
0 Flares Twitter 0 Buffer 0 Facebook 0 Email -- 0 Flares ×